Το καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Η δυνατότητα που δίνει το πολυνομοσχέδιο στους εκάστοτε υπουργούς να συγχωνεύουν, να κλείνουν σχολεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς, καθώς και να καταργούν οργανικές θέσεις για να συμπληρώσουν φέτος τους
25.000 που θα θέσουν σε διαθεσιμότητα και τους 15.000 μέχρι του χρόνου που θα απολύσουν με βάση το δεύτερο Μνημόνιο, δημιουργεί επισφαλείς εργασιακές σχέσεις για όλους, λειτουργεί σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και δεν πρέπει να το
επιτρέψουμε!
Συγκεκριμένα:
Με το άρθρο 82 καταργούνται διαμιάς 50 ειδικότητες εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην
Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ).
(α) Στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) καταργείται ολόκληρος ο τομέας Υγείας – Πρόνοιας, που περιλαμβάνει το 20,3% των μαθητών/μαθητριών της ΤΕΕ, Συνολικά, οι τομείς αυτοί καλύπτουν ποσοστό 22,9%, δηλαδή περίπου το 1/4 του μαθητικού δυναμικού της ΤΕΕ. Ο τομέας Υγείας – Πρόνοιας λειτουργεί σε 204 ΕΠΑΛ και ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών σε 60 ΕΠΑΛ. Το σύνολο των ΕΠΑΛ που καλύπτουν αυτές τις δύο μόνο ειδικότητες είναι 387. Αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων πάνω από το 50% των ΕΠΑΛ θα έχουν πρόβλημα λειτουργιας-από την επόμενη χρονιά και πιθανόν να κλείσουν, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ως υπεράριθμοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων (γενικών και ειδικών μαθημάτων) και χιλιάδες μαθητές να υποχρεωθούν να αναζητήσουν άλλη σχολική στέγη.
(β) Στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) καταργούνται 8 ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής, καθώς και οι ειδικότητες Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στις οποίες φοιτούν περίπου το 60% του μαθητικού πληθυσμού των ΕΠΑΣ. Αυτό θα οδηγήσει μαθηματικά στο κλείσιμο αυτών σχολείων άμεσα.
Οι επιπτώσεις
Με την ψήφιση και την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων οι συνέπειες αναμένεται να είναι κυριολεκτικά καταστροφικές
- 2.500 εκπαιδευτικοί, από τους οποίους οι 21 στην Ηλεία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με μόνη προοπτική την οριστική απόλυση μετά από 8 μήνες.
- Πάνω από 20.000 μαθητές, από τους οποίους οι300στην Ηλεία, που φοιτούν σε αυτούς τους τομείς και ειδικότητες δεν θα βρίσκουν το σχολείο τους το Σεπτέμβρη,
αλλά και κάθε Σεπτέμβρη στο εξής, καθώς αυτές οι ειδικότητες δεν θα προσφέρονται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο μέλλον. - Ο ιδιωτικός τομέας καραδοκεί να καρπωθεί την «πελατεία» που θα προκύψει. Τα ιδιωτικά ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, που έχουν ήδη ιδιαίτερη ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς, θα
ενισχυθούν σημαντικά. Οι γονείς πολλών παιδιών θα υποχρεωθούν να καλύψουν
μια επιπλέον υπέρογκη δαπάνη σε συνθήκες ακραίας οικονομικής δυσπραγίας.
- Πάνω από 20.000 μαθητές, από τους οποίους οι300στην Ηλεία, που φοιτούν σε αυτούς τους τομείς και ειδικότητες δεν θα βρίσκουν το σχολείο τους το Σεπτέμβρη,
- 830 πολυδάπανα εργαστήρια, που κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού την τελευταία 15ετία, θα τεθούν σε αχρηστία ή θα εκποιηθούν.Τελικά, η πλήρης υποβάθμιση της δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες διακηρύξη του Υπουργείου Παιδείας, θα είναι μια σκληρή πραγματικότητα.
Και η συνέχεια
Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.
- Με το άρθρο 90 εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Παιδείας να καταργεί οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, τομείς εκπαίδευσης κ.λπ. με μια απλή κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα συνυπογράφει με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης!
- Χιλιάδες ακόμα εκπαιδευτικοί σχεδιάζεται να τεθούν τους επόμενους μήνες σε διαθεσιμότητα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας και των μνημονιακών πολιτικών.
- 10.000 αναπληρωτές συνάδελφοί μας (και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης) ουσιαστικά έχουν απολυθεί, αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει μόνο 2.000 προσλήψεις το Σεπτέμβριο έναντι 12.000 την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Και αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν προσωρινές, αλλά μόνιμες και πάγιες ανάγκες, γι’ αυτό και προσλαμβάνονται συνεχώς για πολλά χρόνια.
Σας καλούμε από κοινού να σταματήσουμε αυτή την πολιτική, που διαλύει το δημόσιο σχολείο και στερεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες (ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων του λαού μας) το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Και μην ξεχνάτε ποτέ: κάθε παιδί έχει μόνο μια φορά την ευκαιρία στην εκπαίδευση.
Σας καλούμε με τις δικές σας παρεμβάσεις να συμβάλετε και εσείς για το
σταμάτημα της εξαθλίωσης και του διωγμού των εκπαιδευτικών. Να σταματήσουν οι απολύσεις ανθρώπων που επέλεξαν και επένδυσαν τη ζωή τους στο συναρπαστικό και δύσκολο επάγγελμα του/της εκπαιδευτικού.
Εμείς βροντοφωνάξουμε:
Φτάνει πια!
Τα σχολεία, όπως και όλα τα δημόσια αγαθά, ανήκουν στο λαό, στα παιδιά μας, στο παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Έχουν δημιουργηθεί με τον ιδρώτα και με το αίμα του κόσμου της εργασίας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να δοθούν βορά
στο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο.
- Κανένας μαθητής, κανένας εκπαιδευτικός, κανένα σχολείο δεν περισσεύει.
- Να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι στην εργασία τους.
- Η ανεργία είναι ντροπή για την κοινωνία και έγκλημα εκείνων που τη δημιουργούν.
Αν οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι επιστρέψουν στην δουλειά, θα αποτελέσουν ένα τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο, πραγματικό πλούτο προς όφελος όλης της κοινωνίας των εργαζομένων.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας σε ένα αποφασιστικό και συντονισμένο αγώνα:
Για ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ανοιχτό στη γνώση και τη κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού
λαού, στα όνειρα της νέάς γενιάς.
Η πολιτική που επιβάλλουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ πρέπει να ανατραπεί!
Να διαλύσουμε το σκοτάδι, το φόβο και τη σιωπήπου θέλουν να επιβάλλουν παντού και όχι μόνο στις οθόνες μας.
Για τα Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
Ο πρόεδρος