Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγεμα της Παρασκευής στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Π.Ε Ηλείας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ Γεωργιόπουλου, και αφορoύσε τη διαβούλευση επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, επισημάνθηκε οτι το χρονικό διάστημα των 12 ημερών είναι πολύ μικρό ώστε να πραγματοποιηθεί ένα ουσιαστικός διάλογος. Σημειώθηκε οτι θα πρέπει να υπάρξει άμεση σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ.Τσιρώνη για το θέμα ώστε να δοθεί παράταση στη διαβούλευση.
Συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού κκ Μπαξεβανάκης, Μπαλαούρας, Κουτσούκος και Τζαβάρας.
Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Αξιοποίησης Περιουσίας της ΠΔΕ κ.Αριστειδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ κ.Μπράμος, οι Δήμαρχοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων του Νομού.
Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Γεωργιόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ¨ Ο χαρακτηρισμός του συνόλου της παράκτιας ζώνης από το Κατάκολο έως τη Κυπαρισσία ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, ενώ θέλει να διασφαλίσει τις ανάγκες της προστασίας, στη πράξη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης μιας ιδιαίτερα δυναμικής περιοχής της Περιφέρειας.
Στην πραγματικότητα δεν αποτελεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αφού επικεντρώνεται μόνο στη προστασία της φύσης, παραβλέποντας τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του ( οικιστικές, αγροτικές, τουριστικές και εν γένει οικονομικές).
Ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι επιτυχής ούτε καν για το αντικείμενο το οποίο καλείται να προστατεύσει.
Πολλώ δε μάλλον αφού η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) φαίνεται να έχει σοβαρά προβλήματα και ανακριβή οικολογικά στοιχεία, τουλάχιστον για την περιοχή της Ηλείας, εξαιτίας των οποίων δημιουργείται μια πλασματική εικόνα για την περιοχή, με επακόλουθο ένα στρεβλό προεδρικό διάταγμα.
Στη λογική αυτή εκτιμούμε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής, ώστε να διασφαλίζεται και να δημιουργείται μια ιδιαίτερη ταυτότητα, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει και τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που έχει σαν πλεονέκτημα η Ηλειακή Γη, δηλαδή την αγροτική παραγωγή, το τουρισμό και το πολιτιστικό της απόθεμα.
Το προς διαβούλευση π.δ, για να είναι πραγματικά ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, οφείλει να λαμβάνει υπ΄ όψιν τα τοπικά δημοτικά σχέδια, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την δυναμική και τις δυνατότητες της περιοχής, τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις δραστηριότητές του.
Αφού όλα τα παραπάνω δεν έχουν συμβεί η πρόταση που διατύπωσε ο Περιφερειάρχης με την επιστολή του προς το Υπουργείο για παράταση της διαβούλευσης τουλάχιστον ενός μηνός, αποτελεί αδήριτη ανάγκη.¨
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη το παρόν έδωσαν, τόσο υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας όσο και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.