Σε αποπληρωμή του μισού της οφειλής προς την Ελλάδα, προτίθεται να προχωρήσει η λιβυκή κυβέρνηση, ύστερα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών, για την εξόφληση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών πρακτορείων και άλλων επιχειρήσεων, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας και φιλοξενίας Λίβυων τραυματιών από τον πρόσφατο πόλεμο στην περιοχή. Για τα υπόλοιπα χρήματα, πρέπει πρώτα να διερευνηθούν οι υπερκοστολογήσεις, λέει ο Λίβυος επιτετραμμένος.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι λιβυκές αρχές, σύμφωνα με τον επιτετραμμένο της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα, αναμένεται να καταβάλουν το 50% της συνολικής οφειλής των 150 εκατ. ευρώ -σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα και της Εθνικής Μεταβατικής Επιτροπής της Λιβύης (NTC)- και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί ύστερα από επιτόπιο έλεγχο ειδικής επιτροπής από τη Λιβύη, η οποία θα κληθεί να διασταυρώσει τις κοστολογήσεις και τα τιμολόγια, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πόλεμου στη Λιβύη και κατόπιν αιτήματος των λιβυκών αρχών, συνδιοργανώθηκε με ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια και ξενοδοχεία πρόγραμμα νοσηλείας τραυματιών και φιλοξενίας μικρής διάρκειας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ταξιδιωτικά γραφεία, φαρμακεία και άλλες επιχειρήσεις. Κι ενώ αρχικά όλα έβαιναν καλώς, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει, όταν διαπιστώθηκε ότι οι λιβυκές Αρχές δεν ανταποκρίνονταν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι των εξόδων νοσηλείας και διαμονής των τραυματιών.
Χρέη ύψους 150 εκατ. ευρώ
«Συνολικά αναγνωρίζουμε χρέη περίπου 150 εκατ. ευρώ προς φορείς, θεραπευτήρια και ξενοδοχεία, αλλά και τα δύο ταξιδιωτικά πρακτορεία, που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα, το «Libyana travel» και το «Middle East». Μέσω αυτών φιλοξενηθήκαν συνολικά περίπου 5.500 τραυματίες που έλαβαν VISA υγείας και ήρθαν στην Ελλάδα. Σήμερα παραμένουν στο ελληνικό έδαφος περίπου 350-μ 500 τραυματίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα θα αποδεσμευτούν τα ποσά για να αποπληρωθούν όλοι. Σε πρώτη φάση, πάντως, θα αποπληρωθεί το 50% της οφειλής» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα, Ουσάμα Ελεγιάν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων Αττικής, οι συνολικές όφειλες του λιβυκού κράτους προς το σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ για την Αθήνα και 9,5 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε και η πρώτη επαφή των ξενοδόχων της Αττικής με την πρεσβεία της Λιβύης και το αρμόδιο Υγειονομικό Γραφείο. «Επισημάναμε στους αρμόδιους και γραπτά και προφορικά πως τόσο η Λιβύη όσο και η Ελλάδα δοκιμάζονται σκληρά ως χώρες, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και ευχαριστήσαμε το λιβυκό κράτος για την επιλογή της Αθήνας ως πόλης η οποία δέχεται και φιλοξενεί Λίβυους τραυματίες» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός, και προσθέτει:
«Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός από το 2007- 2008 έως σήμερα έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα, με τραγικές συνέπειες για τον κλάδο μας στην πόλη. Η ροή Λίβυων τραυματιών προς την Ελλάδα και η διαμονή τους στην Αθήνα εκλήφθηκε ως σημαντική ανάσα για τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, τα οποία σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, πτώσης του τουριστικού ρεύματος και γενικότερης αστάθειας, όχι μόνο επιθυμούσαν αυτή τη συνεργασία, αλλά και την είχαν απόλυτη ανάγκη».
Από τον Φεβρουάριο εκκρεμεί η πληρωμή
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, η ροή των πληρωμών παρουσίασε καθυστερήσεις από τον Φεβρουάριο του 2012 με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η πληρωμή σε ποσό ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των τραυματιών που φιλοξενήθηκαν υπολογίζεται σε χιλιάδες, καθώς υπήρχε συνεχής ροή, αλλά συνεχείς ήταν και οι μετακινήσεις τους σε κάθε ξενοδοχείο. Επίσης, ο χρόνος παραμονής τους δεν ήταν συγκεκριμένος, αλλά διαμορφωνόταν ανάλογα με τις ιατρικές και λοιπές ανάγκες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στην Αθήνα είναι συνολικά 13 (τεσσάρων και πέντε αστέρων). Από τους χιλιάδες τραυματίες που νοσηλεύθηκαν και ακολούθως φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία αυτά, σήμερα παραμένουν 160 αποθεραπευόμενοι. Όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ειδικά τα ξενοδοχεία της Αθήνας, τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομικής κρίσης, που βιώνει η χώρα, είναι τεράστιο και πολλοί ξενοδόχοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν ακόμη και στις πάγιες ανάγκες και υποχρεώσεις τους, με κίνδυνο να αντιμετωπίζουν έως και ποινικές κυρώσεις, λόγω αδυναμίας καταβολής ΦΠΑ και μισθοδοσίας.
«Το ξενοδοχείο μας συμμετείχε από την αρχή στο πρόγραμμα για να βοηθήσει τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό. Προσδοκούσαμε, επίσης, και σε μία μικρή τόνωση των εσόδων μας, καθώς στο κέντρο της Αθήνας η κατάσταση είναι απελπιστική. Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο φιλοξενήσαμε περίπου 35 ασθενείς. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ρευστότητας, καθώς μας χρωστούν 230.000 ευρώ με αποτέλεσμα να αφήνουμε ακόμα και δικούς μας εργαζομένους απλήρωτους» εξηγεί η ιδιοκτήτρια του POLIS GRAND HOTEL στην οδό Πατησίων, Λαμπρινή Ζούλοβιτς.
«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια»
«Φιλοξενούμε εδώ και εφτά μήνες Λίβυους πολίτες. Σήμερα περίπου 30 άτομα διαμένουν στο ξενοδοχείο, ενώ στο παρελθόν είχαμε και 45. Τα χρέη της Λιβύης προς το ξενοδοχείο μας αγγίζουν πλέον επταψήφιο αριθμό και αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς. Υπάρχουν ξενοδοχεία που καλύπτουν τη μισή τους πληρότητα μόνο από Λιβύους. Έπρεπε το όλο θέμα να έχει λυθεί ήδη από καιρό, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αυτή τη στιγμή θα ήταν παραπάνω από χρήσιμη η παρέμβαση της κυβέρνησης, που μπορεί να ασκήσει και μια θεσμική πίεση» υπογραμμίζει και ο γενικός διευθυντής του RADISON BLU PARK, Χρήστος Δήμας.
«Εμείς φιλοξενούσαμε κυρίως γιατρούς σε περίπου 12 δωμάτια για πέντε μήνες. Τα συνολικά χρέη προς το ξενοδοχείο μας αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ. Στεκόμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης. Πλην, όμως, οφείλω να σας πω ότι κανένα ξενοδοχείο δε θα μπορέσει να αντέξει έτσι σε μεγάλο βάθος χρόνου» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος των ξενοδοχείων HOLIDAY SUITES και CROWNE PLAZA, Απόστολος Μουσαμάς.
Συμμετέχουν και 16 ξενοδοχεία από τη Θεσσαλονίκη
Τα ξενοδοχεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη είναι 16. Και εκεί επικρατεί η ίδια προβληματική κατάσταση. «Μερικά από τα μέλη μας είναι σε οριακή κατάσταση. Πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς αρκετά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Σήμερα φιλοξενούμε 150-200 άτομα στα ξενοδοχεία μας και είμαστε κυριολεκτικά σε απόγνωση. “Τρέχουν” οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τα τιμολόγια προς τους προμηθευτές και η μισθοδοσία. Τα χρέη ξεπερνούν συνολικά για τα μέλη μας τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ μερικά ξενοδοχεία έχουν ήδη καταφύγει σε δανεισμό» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.
Κι ενώ τα χρέη συσσωρεύονται, αμφιβολίες εκφράζονται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των τιμολογήσεων. «Ορισμένα τιμολόγια είναι φουσκωμένα, ή έστω, παραμένει απορίας άξιον πώς ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία τιμολογούσαν μαζικά αφήνοντας τα χρέη να σωρεύονται. Λόγω των διαδικασιών μεταβατικής κατάστασης, αλλά και του πολέμου, έχουμε την υποψία ότι ορισμένοι φορείς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός με σκοπό το κέρδος. Σίγουρα είναι μειοψηφία. Δεν μπορεί, όμως, συγκεκριμένο ξενοδοχείο να δέχεται τη σώρευση 2,5 εκατομ. σε χρέη από φιλοξενία και ταξιδιωτικό πρακτορείο το αστρονομικό ποσό των 24 εκατ. ευρώ» εξηγεί ο Λίβυος επιτετραμμένος.
Παρουσίασε, μάλιστα στο ΑΜΠΕ επίσημες λίστες οφειλών, στις οποίες συγκεκριμένο οδοντιατρείο φέρεται να νοσήλευσε 350 ασθενείς με συνολικό κόστος 450.000 ευρώ, ενώ άλλο οδοντιατρείο τιμολόγησε 800.000 ευρώ για 250 ασθενείς. Προκειμένου να διερευνηθεί το αδιάβλητο των τιμολογήσεων, στις 2.7.2012 η πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα απέστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε όλα τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία ειδική φόρμα καταγραφής χρεών για τις υπηρεσίες τους προς τους τραυματίες. «Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν από την επιτροπή, και μετά θα αποπληρωθούν. Το μόνο που θέλουμε είναι μια δίκαιη και σωστή αντιμετώπιση» καταλήγει ο Ουσάμα Ελεγιάν.
ethnos /ape