Πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα του μικρού Συνεδριακού, στο Διοικητήριο στον Πύργο, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Χ. Καφύρα , για την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την….
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι:
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΠΟΥΓΑΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΠΑΛΚΑΜΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ ΗΛΕΙΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΟΠ)
ΜΠΟΥΛΟΥΤΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ
Οι θέσεις του συνόλου των συμμετεχόντων ήταν αρνητικές έως επικριτικές για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά το θέμα της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονοανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου.
Ειδικότερα, ο Αντ/ρχης Ηλείας κ. Χ. Καφύρας στην εισήγησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για την περιοχή μας γιατί αφενός μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες, και γιατί αφετέρου πρέπει να εξετάσουμε τις περιβαλλοντικές και οικολογικές επιβαρύνσεις και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τυχόν θα επιφέρουν στον τουρισμό και ιδιαιτέρως στο Κατάκολο.
- Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα σε σχέση με την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την πιθανή ρύπανση από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, όπως περιγράψαμε το πρόβλημα στο προηγούμενο μέρος της εισήγησης μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, διότι το Κατάκολο, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, είναι σοβαρός τουριστικός προορισμός (400 περίπου κρουαζιερόπλοια και 1.000.000 τουρίστες ετησίως), αλλά και υπάρχουν και λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά υπάρχει και προοπτική ανάπτυξης και αξιοποίησης άλλων περιοχών (Καϊάφας, Λίμνη Αγουλινίτσας, Λίμνη Μουριάς κ.λπ.). Οι περιπτώσεις ρύπανσης από εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου δεν είναι σπάνιες (ας θυμηθούμε αυτή του Κόλπου του Μεξικού το 2010) και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, μια περιοχή κατ’ εξοχήν τουριστική, που επενδύει στην ομορφιά και την καθαριότητα των ακτών και των θαλασσών της, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν σε κίνδυνο.
- Εδώ πρέπει να αντιμετωπιστεί και η οπτική επιβάρυνση από τυχόν ύπαρξης εξέδρας άντλησης(θέμα με το οποίο διαφωνούμε πλήρως ), γιατί φανταστείτε την ύπαρξη εξέδρας άντλησης και τάνκερ και δίπλα να περνούν κρουαζιερόπλοια και τουριστικά σκάφη. Μάλλον θα σταματήσουν να περνούν τα κρουαζιερόπλοια, θα πάνε σε άλλα λιμάνια και θα χαθεί εισόδημα για τους Ηλείους πάνω από 60.000.000? ετησίως, αλλά και η προοπτική του λιμένος Κατακόλου ως τουριστικού προορισμού.
- Εφόσον, με απόλυτο και ασφαλή τρόπο, διασφαλιστεί η μη περιβαλλοντική και οπτική επιβάρυνση της περιοχής μας, η τοπική κοινωνία, ο Νομός Ηλείας, πρέπει να έχει οικονομικά οφέλη, που βέβαια προβλέπεται στην προκήρυξη, το 20% των εσόδων να διοχετεύεται στο πράσινο ταμείο για την υλοποίηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος στις περιοχές που εντοπίζονται τα κοιτάσματα και 5% επί των εσόδων να πηγαίνει στην τοπική κοινωνία. Εδώ βέβαια, σε αυτό το θέμα, χρειάζεται απόλυτη διευκρίνιση, αν υπό τον όρο τοπική κοινωνία είναι η ευρύτερη ή πιο στενή της έκφραση (Περιφέρεια, Νομός, Δήμος ή Δήμοι) και με δική μας θέση αυτό να εντοπίζεται πλήρως στους Δήμους Πύργου και Ολυμπίας και Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αφού βέβαια καθοριστεί επ? ακριβώς η τεχνική χρονική διαδικασία απόδοσης αυτού του εσόδου στην τοπική κοινωνία, τόσο του 5% όσο και του 20%.
- Επίσης απομένει να διευκρινιστεί αν θα υπάρχουν αλλα ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας όπως:
– Θα υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης του βιογενούς αερίου σε τοπική κλίμακα π.χ. για θερμοκήπια ή άλλης βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή του Πύργου ή ακόμα για τη θέρμανση των κατοικιών;
– Ένα ερώτημα που ακόμα υπάρχει είναι να υπάρχει υψηλή προτεραιότητα στην απασχόληση και στις προσλήψεις από κάτοικους της Ηλείας , στις εγκαταστάσεις άντλησης και προώθησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
– Πως θα καλυφτούν οικονομικά συμπολίτες που θα πληγούν όπως οι αλιείς, τουριστικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε όλα τα στάδια υλοποίησης των έργων….»
Όπως προαναφέρθηκε όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν και έλαβαν τον λόγο ήσαν αρνητικοί απέναντι στην μελέτη και τις προτάσεις της.
Ειδικότερα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ε. Μπαλκάμος χαρακτήρισε την μελέτη «για πέταμα».
Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονοανθράκων στο Κατάκολο, που έχει συνταχθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα εισαχθεί το προσεχές διάστημα για συζήτηση και έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.