Εντελώς «θολή» και αμφίβολη παραμένει η προοπτική κατασκευής της «Ολυμπίας οδού» (Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα) και ιδιαίτερα για το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, για το οποίο ολοένα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι εγκαταλείπεται και ματαιώνεται.
Αν και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών αποφεύγει να πάρει ευθέως θέση και μεταθέτει το θέμα για μελλοντικές συζητήσεις και αποφάσεις, είναι αποκαλυπτικά όσα καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Τσούκαλη, για το θέμα αυτό στη βουλή, καθώς και από την συζήτηση που έγινε, και ιδιαίτερα από την τοποθέτηση του αρμόδιου Υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, η οποία …καθόλου δεν διαφώτισε τα πράγματα.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής, όπου συζητήθηκε. Η μελέτη τους είναι αρκετά διαφωτιστική.
Επίκαιρη Ερώτηση
Θέμα: Εμπλοκή στο έργο του αυτοκινητόδρομου της «Ολυμπίας οδού»
Αναστάτωση επικρατεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα από τη διαφαινόμενη διακοπή των εργασιών στα έργα της «Ολυμπίας οδού». Ορατός είναι ο κίνδυνος να κλείσουν όλα τα εργοτάξια και να απολυθούν οι εργαζόμενοι της «Ολυμπίας οδού» εάν δεν βρεθεί λύση στη χρηματοδότηση του έργου. Το πάγωμα που επέβαλαν οι τράπεζες στην ομαλή ροή εκταμίευσης των χρημάτων κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ένα από τα λίγα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται στην περιοχή του Δυτικού άξονα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο έργο της «Ολυμπίας οδού» η εταιρεία πέραν των 27 απολύσεων που πραγματοποίησε πριν τις γιορτές, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα απολυθούν πάνω από 1.000 άτομα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με συνέπεια οι ρυθμοί εκτέλεσης του έργου να επιβραδυνθούν.
Η «Ολυμπία οδός» οφείλει να σεβαστεί τη σύμβαση που υπέγραψε με το υπουργείο και επικυρώθηκε από τη βουλή το 2007 και να πάψει να χρησιμοποιεί τη στάση των τραπεζών ως άλλοθι για απολύσεις και καθυστερήσεις στο έργο.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:
Επαληθεύονται οι πληροφορίες ότι κινδυνεύει το έργο λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότησή του;
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ομαλή εκτέλεση του έργου που έχει αναλάβει η «Ολυμπία οδός»
Ο ερωτών βουλευτής – Νίκος Τσούκαλης
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Σειρά έχει η με αριθμό 381/11-1-2011 του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ομαλή εκτέλεση του έργου του αυτοκινητόδρομου της εταιρείας «Ολυμπία Οδός» κ.λπ..
Κύριε συνάδελφε, σας ενημερώνω ότι θα καταθέσετε και ερώτηση το πιθανότερο σύντομα ως Δημοκρατική Αριστερά. Αυτό σας το λέω μέσα στον Κανονισμό.
Κύριε Τσούκαλη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σε συμπλήρωμα, κύριε Υπουργέ, της απάντησης που δώσατε στον κ. Οικονόμου, σας ενημερώνω ότι το φαινόμενο του Κινήματος των Πολιτών τουλάχιστον για τον οδικό άξονα, για τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Πάτρας, τείνει να μετεξελιχθεί πραγματικά σ? ένα εφιαλτικό σενάριο. Τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το πρόβλημα.
Αυτήν τη στιγμή η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου ουσιαστικά κινείται με ρυθμό ρελαντί. Η παραχωρησιούχος κοινοπραξία έχει μειώσει στο ελάχιστο τις εργασίες της λόγω προβλήματος -σύμφωνα με αυτά που ακούγονται- χρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών. Υπάρχει, λοιπόν, ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τις απαντήσεις που πρέπει να δώσετε αυτήν τη στιγμή και που ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αφορά γεωγραφικά τη μισή Ελλάδα, αφορά ολόκληρο το δυτικό άξονα.
Όσον αφορά την τύχη του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου, απολύσεις ήδη έχουν ξεκινήσει. Οι πληροφορίες λένε ότι εάν μέχρι τέλος του Ιανουαρίου δεν έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης, άλλοι χίλιοι εργαζόμενοι θα απολυθούν, εάν δε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν έχει λυθεί το θέμα της ομαλής ροής, τότε θα κλείσουν όλα τα εργοτάξια. Υπάρχει και φημολογία ότι μία από τις μεγάλες εταιρείες που συγκροτούν την κοινοπραξία σκοπεύει να αποχωρίσει από το σχήμα. Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι σαφή και χρειάζονται απαντήσεις.
Θα ήθελα σας παρακαλώ μέσα στον ελάχιστο χρόνο που μου απομένει -γιατί επιφυλάσσομαι να πω κάποια πράγματα και στη δευτερολογία μου- να σας θέσω και ένα ερώτημα που δεν περιλαμβάνεται στην ερώτησή μου και εάν είστε πρόθυμος να μου απαντήσετε: Σύμφωνα με τη σύμβαση στα μέσα του 2011 προβλέπεται, τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου της εθνικής οδού σήμερα να μετατραπούν σε αμφίπλευρα. Δεν μας ενοχλεί το «αμφίπλευρα». Αυτό, όμως, το οποίο μας γεννά ανησυχία είναι αν θα αυξηθούν τα διόδια. Σας παρακαλώ απαντήστε και σε αυτό το ερώτημα, γιατί υπάρχει μία ανησυχία στην περιοχή.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Τσούκαλη.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, για τρία λεπτά.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η κατασκευή του σημαντικού αυτού αυτοκινητόδρομου, όπως πολύ σωστά τονίσατε, σε μια περιοχή δύσκολη, ειδικά στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, με πολλά προβλήματα και πολλά ατυχήματα έχει καθυστερήσεις. Αυτήν τη στιγμή μπορώ να πω ότι περίπου είναι στον ενάμισι χρόνο οι καθυστερήσεις από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται τόσο στο δημόσιο όσο και στους κατασκευαστές. Και θέλω να το τονίζω με έμφαση.
Για παράδειγμα, υπάρχουν καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τη μη έγκαιρη απαλλοτρίωση των γηπέδων. Και στις πέντε αυτές συμβάσεις υπάρχει μια συμβατική υποχρέωση του δημοσίου, μέσα σε δώδεκα μήνες από την έναρξη παραχώρησης να έχει παραδώσει όλα τα γήπεδα, για να αναπτυχθούν τα κατασκευαστικά μέτωπα. Αυτό ήταν πολύ μεγάλο λάθος, διότι σε δώδεκα μήνες στην Ελλάδα τέτοια έκταση απαλλοτριώσεων δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ο κύκλος του δωδεκάμηνου για τις πέντε συμβάσεις έληγε το Δεκέμβρη του 2008 μέχρι τον Απρίλη του 2009, στη θητεία δηλαδή της προηγούμενης κυβέρνησης. Όταν έγιναν εκλογές τον Οκτώβρη, ήταν μεσοσταθμικά οι ιδιωτικές απαλλοτριώσεις γύρω στο 15%. Σήμερα είναι γύρω στο 60% και πλέον δεν υπάρχουν προβλήματα για την ανάπτυξη κατασκευαστικών μετώπων. Με αυτήν την έννοια, δεν μπορεί κανείς σήμερα να ισχυρίζεται ?μιλάω για τη πλευρά των κατασκευαστών- ότι δεν υπάρχει γήπεδο για να αναπτύξει κατασκευαστικά μέτωπα.
Από την άλλη πλευρά, γι’ αυτόν τον αυτοκινητόδρομο είχαμε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόσφατα είχαμε και την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την κατασκευή στην περιοχή του Καϊάφα οριστικά και σ? ένα μεγάλο μέρος στο Δήμο Ζαχάρως. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως ξέρετε, γιατί ουσιαστικά αλλάζει και το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης.
Επίσης, υπάρχει μια προσφυγή στα Βραχναίικα στο Νομό Αχαΐας, η οποία ήταν να εκδικαστεί πριν από αρκετό καιρό και πήρε δύο αναβολές. Ελπίζουμε τώρα, που πολύ γρήγορα θα γίνει η εκδίκασή της, να λυθεί και αυτό το θέμα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι δύσκολο και θα είναι λάθος να αναπτυχθεί το κατασκευαστικό μέτωπο χωρίς να υπάρχει μια τελεσίδικη απόφαση. Κατανοούμε τις ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής εκεί και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις εταιρείες -οι οποίες ερωτήθηκαν και μίλησαν για αναδιαρθρώσεις των εργοταξίων. Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες πολλαπλασιάζονται την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και περιορίζονται το χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών και αυτό είναι λογικό. Δεν μας επιβεβαίωσαν οι εταιρείες εάν πέρα από τις είκοσι επτά απολύσεις που έγιναν, προτίθενται να προχωρήσουν και σε άλλες. Παρακολουθούμε και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει το πρόβλημα αυτό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταιρείες και οι τράπεζες έχουν συμβατικές υποχρεώσεις και πρέπει να τις τηρήσουν. Μπορεί οι συμβάσεις να είχαν κακούς σχεδιασμούς, κακή προετοιμασία, πολλά λάθη, έχουν όμως και μερικά δυνατά σημεία για το δημόσιο -και θέλω να το τονίσω αυτό- και θα κάνουμε χρήση αυτών των σημείων των συμβάσεων, γι’ αυτό ζητούμε, όπως το δημόσιο τηρεί τις υποχρεώσεις του, να τηρήσει και η άλλη πλευρά τις δικές της υποχρεώσεις.
Όσον αφορά τα διόδια, όπως είπα περιλαμβάνεται η τοποθέτηση των διοδίων, η χωροθέτησή τους, στις συμβάσεις του 2007, όπως και οι κλιμακωτές αυξήσεις με βάση την παράδοση τμημάτων. Δεν αποφασίζεται τίποτα σήμερα. Μόλις ολοκληρωθεί ένα τμήμα με βάση τις συμβατικές ημερομηνίες, ο ανεξάρτητος μηχανικός επιβεβαιώνει και αυτόματα προχωρά στην αύξηση των διοδίων ο παραχωρησιούχος.
Όλα αυτά θέλουμε να τα συζητήσουμε στην επαναδιαπραγμάτευση, για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών διοδίων, για να είναι πιο δίκαια και για να διευκολύνουν τις τοπικές διελεύσεις ειδικά αλλά και τις πυκνές διελεύσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτήν την τόσο σημαντική συζήτηση και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής αλλά και στην Ολομέλεια, όταν έρθουν οι συμβάσεις.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Για το συγκεκριμένο σημείο που αναφέρατε, θα ενημερωθώ, γιατί πάντα πρέπει να είμαστε ακριβείς -αφού πρόκειται για συμβάσεις που έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή- για τις ημερομηνίες, για το πού βρίσκεται το τεχνικό έργο και στο κατά πόσο έχει ο παραχωρησιούχος επιτύχει τους στόχους, όπως περιγράφονται στη σύμβαση, τους έχει ολοκληρώσει, για να μπορεί να ζητήσει την αύξηση των διοδίων με βάση τις συμβάσεις του 2007.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μαγκριώτη.
Το λόγο έχει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Νικόλαος Τσούκαλης, για να δευτερολογήσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έχει μείνει στην απάντησή σας -σας παρακαλώ στη δευτερολογία σας να το διευκρινίσετε- μία σοβαρή απορία, η οποία δεν απασχολεί τους πολίτες όσον αφορά την ουσία της. Είπατε δηλαδή ότι η παραχωρησιούχος κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Εδώ, λοιπόν, βρισκόμαστε σε μία φάση όπου οι συμβατικές υποχρεώσεις στην κυριολεξία είναι στον αέρα. Μιλάτε για ενάμισι χρόνο τουλάχιστον καθυστέρηση. Ουσιαστικά, ομολογήσατε ότι το δημόσιο ευθύνεται για μια καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους κρίσιμου, που δεν παραχωρήσατε τα μέτωπα πρόσβασης της εταιρείας. Υπάρχουν τα προβλήματα των εμπλοκών της νέας σιδηροδρομικής γραμμής με την «Ολυμπία Οδό». Η επιεικής εκτίμηση κύκλων που μπορούν να έχουν άποψη, μιλάνε για καθυστέρηση πέραν των δύο ετών.
Αυτό που απασχολεί, λοιπόν, την περιοχή, είναι πρώτα απ’ όλα τι θα συμβεί στο συγκεκριμένο δρόμο μέσα σε αυτήν την καθυστέρηση, την επέκταση αν θέλετε, των προθεσμιών. Δηλαδή, είπατε προηγουμένως ότι θα δούμε το θέμα των διοδίων ανάλογα το με την πορεία των εργασιών. Οι αυξήσεις των διοδίων, όμως, δεν ακολουθούν αυτές τις ανακολουθίες στις προθεσμίες.
Υπάρχει συγκεκριμένος όρος στη σύμβαση ότι στα μέσα Ιουνίου θα γίνουν αμφίπλευρα τα διόδια. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, αφού υπάρχει ευθύνη του δημοσίου για την καθυστέρηση, για ποιο λόγο δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη μέσα στη σύμβαση ή γιατί δεν διαπραγματεύεσθε εσείς για το θέμα των διοδίων στον πιο επικίνδυνο δρόμο της Ελλάδος, όπως πολύ σωστά είπατε, για να μην πω της Ευρώπης;
Τέλος, εάν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες -δεν μας ενδιαφέρει εάν ευθύνεται η κοινοπραξία, τουλάχιστον δεν αφορά τις τοπικές κοινωνίες- ποια θα είναι η τύχη του έργου; Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης; Υπάρχει προοπτική να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης και πότε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Τσούκαλη.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μαγκριώτης, έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αγαπητέ συνάδελφε, η Κυβέρνηση έχει δείξει τη βούλησή της στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη. Γι’ αυτό ακριβώς, όπως τόνισα, στις συμβάσεις αυτές μπορεί να υπήρχαν αδυναμίες και δεσμεύσεις του δημοσίου, χωρίς να υπάρχει σωστή πρόβλεψη και σωστός σχεδιασμός, τις οποίες και ασφαλώς θα αξιοποιήσει με αιτήσεις θεραπείας ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο προς τη διαιτησία ο παραχωρησιούχος. Υπάρχουν όμως και μερικά σημεία που είναι δυνατά.
Θέλω να σας πω ότι από τη στιγμή που μία κυβέρνηση έχει βούληση, μπορεί πράγματι, έστω και στη μέση μίας κρίσης, έστω και με τα συμβατικά προβλήματα που υπάρχουν και τις ευθύνες του δημοσίου τα προηγούμενα χρόνια, να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Και θα τις δώσουμε, να είστε βέβαιος γι? αυτό.
Οι τράπεζες σταμάτησαν, πράγματι, σε μερικές από τις παραχωρήσεις τους προηγούμενους μήνες τη χρηματοδότηση, επικαλούμενες την κρίση, τη μείωση των αγορών, τη μη είσπραξη λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, με πολίτες οι οποίοι εκφράζουν τη δυσφορία τους με το δικό τους τρόπο. Επικαλούνται όλα αυτά τα δεδομένα και γι? αυτό ακριβώς προσωρινά ανέστειλαν τη χρηματοδότηση. Προσωρινά, τουλάχιστον, κατά δήλωσή τους.
Το δημόσιο έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντί τους. Δεν έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα και το δικαίωμα να τεκμηριώσουν ευθύνη στο δημόσιο. Υπάρχουν ευθύνες, όπως είπατε -το τόνισα κι εγώ πρώτος- αλλά δεν είναι αυτής της κατηγορίας που θα μπορέσουν να τους δώσουν τη δυνατότητα, έστω και προσωρινά, να αναστείλουν τη χρηματοδότηση. Σ’ αυτό θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός. Το μήνυμα αυτό το έχουμε εκπέμψει από την πρώτη στιγμή προς κάθε κατεύθυνση. Γι? αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι θα αναστείλουν την προσωρινή αναστολή χρηματοδότησης των έργων.
Τα έργα, όμως, δεν έχουν σταματήσει. Έχουν επιβραδυνθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουν όμως σταματήσει, γιατί υπάρχει η ροή χρηματοδότησης από την κρατική πλευρά. Δηλαδή, η δημόσια δαπάνη, εθνική και κοινοτική, είναι κανονικότατη, δεν υπάρχει καμία υστέρηση και οι πόροι είναι διασφαλισμένοι. Θέλω να το τονίσω αυτό.
Υπάρχει η ροή χρηματοδότησης των διοδίων, με τα προβλήματα που είπα προηγουμένως, όπως επίσης και σε σημαντικό βαθμό υπάρχει και η χρηματοδότηση από την πλευρά των παραχωρησιούχων με ίδια κεφάλαια. Απλώς, αυτό το ποσοστό είναι μικρό στο γενικότερο χρηματοδοτικό μίγμα, ενώ είναι σημαντική η χρηματοδότηση από την πλευρά των τραπεζών. Τονίζω, όμως, ότι τα έργα δεν έχουν σταματήσει. Έχουμε επιβραδύνσεις σε κάποιες περιπτώσεις και πρέπει να αναστείλουν την προσωρινή αναστολή τους και να ξαναχρηματοδοτήσουν κανονικά την κατασκευή των έργων.
Κύριε συνάδελφε, δεν πρόκειται να σταματήσει κανένα έργο με υπαιτιότητα του δημοσίου από τα πέντε που κατασκευάζονται. Γι? αυτό να είστε βέβαιος. Φαντάζομαι ότι και οι ιδιώτες έχουν την ίδια βούληση και σκέψη και παρ’ όλα τα προβλήματα θα βρεθούν λύσεις.
Όσον αφορά την ευθύνη του δημοσίου, είπα προηγουμένως πότε χρονικά είχαμε τα προβλήματα και ειδικά με τις απαλλοτριώσεις. Τα λύσαμε σχεδόν όλα αυτά, ενεργοποιώντας διατάξεις του ολυμπιακού νόμου για τις απαλλοτριώσεις, με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και γι’ αυτό σήμερα δεν υπάρχουν αυτά τα θέματα. Υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο. Εκεί η αδυναμία που έδειξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πράγματι πρωτοφανής και στο σχεδιασμό και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Αυτό, όμως, σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τεκμηριώνεται δικαίωμα είτε στον παραχωρησιούχο είτε στις τράπεζες να αρνηθούν την εκτέλεση των έργων ή τη χρηματοδότηση. Έχουν δικαίωμα να κάνουν αιτήματα. Η διαιτησία θα τα αξιολογήσει και ανάλογα θα πράξει, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις.
Τέλος, για το συγκεκριμένο σημείο και τα αμφίπλευρα διόδια που λέτε δεν το γνωρίζω αυτήν τη στιγμή και δεν πρέπει να απαντούμε πρόχειρα για κάτι που δεν ξέρουμε συγκεκριμένα. Μιλώντας απ’ αυτό το βήμα, όπως καταλαβαίνετε, μιλούμε δημόσια και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναφερόμαστε, όταν δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο. Θα σας ενημερώσω σήμερα κιόλας γι’ αυτό το θέμα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσει να ζητήσει αύξηση των διοδίων ή τοποθέτηση νέου σταθμού διοδίων, θα πρέπει, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις του 2007, να έχει ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις συμβάσεις παραχώρησης. Διαφορετικά δεν έχει το δικαίωμα να καταθέσει αυτήν την αίτηση, ανεξάρτητα εάν ο ημερολογιακός χρόνος έχει περάσει.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.