– «Επιλέξαμε μαζί με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Σταύρο Δήμα ο οποίος είναι ένα πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει», είπε ο πρωθυπουργός με διάγγελμα στον ελληνικό λαό
– Υποψήφιος και για τις τρείς ψηφοφορίες ο Σταύρος Δήμας – Στις 15.00 συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου
– Τι απάντησε ο Σταύρος Δήμας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε νωρίτερα εκτάκτως με τον πρωθυπουργό
– Από τη “δεξαμενή” ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητων Ελλήνων ψάχνει η κυβέρνηση τους βουλευτές που της λείπουν για τους 180
– Οι οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν δηλώσει πως δεν ψηφίζουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά το Μαξίμου ελπίζει να αλλάξουν γνώμη
– Πότε θα γίνουν οι ψηφοφορίες
Με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε το όνομα του Σταύρου Δήμα ο οποίος θα είναι ο υποψήφιος που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας και για τις τρείς ψηφοφορίες.
«Με την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφασίσαμε να διαλύσουμε τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και να αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τεχνική παράταση του μνημονίου, επιβεβαιώνει ότι και οι εταίροι θεωρούν ότι η Ελλάδα περνάει στην επόμενη ημέρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Δήμας είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά εκτάκτως σήμερα ενισχύοντας τα σενάρια που τον θέλουν να είναι το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Βγαίνοντας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν του προτάθηκε να είναι υποψήφιος και απάντησε: «Παιδιά, ό,τι πει ο Πρόεδρος».
ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας!
Εξ άλλου, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα…
Έτσι με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή.
Επιλέξαμε λοιπόν, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η Ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν.
Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό.
Με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα – απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον – θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της Ανάπτυξης»
Τα βλέμματα, στρέφονται στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τον Ανεξάρτητων Ελλήνων. Από τη δική τους «δεξαμενή» ελπίζει η κυβέρνηση να βρει τους βουλευτές που της λείπουν για να υπάρξει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
24 ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι τέσσερις (Τζάκρη, Βουδούρης, Γιαταγάνα, Παραστρατίδης) έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν «όχι». Όλοι τους φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κα Γιαταγάνα απουσίασε από την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Άλλοι τέσσερις (Ανδρουλάκης, Τατσόπουλος, Μπόλαρης και Μακρή) κλίνουν προς το όχι.
Η κυβέρνηση ποντάρει να αλλάξει γνώμη σε κάποιος από τους οκτώ. Και φυσικά ελπίζει ότι οι 16 που απομένουν, θα στηρίξουν την επιλογή της. Άρα: 155+16=171. Απομένουν 8 ή 9 βουλευτές για να φτάσουμε στο 180.
Έστω και έμμεσα, υπέρ της προεδρικής εκλογής έχουν ταχθεί η Κατερίνα Μάρκου, που έκανε την… έκπληξη και ψήφισε τον προϋπολογισμό αλλά και ο Γιώργος Νταβρής, που μπορεί να είπε «όχι» στον προϋπολογισμό αλλά ψήφισε «ναι» για τις δαπάνες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
Σε εκείνους που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι και οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς, ίσως και ο Βύρωνας Πολύδωρας, που έχει πει πως ίσως γίνει ο 180ος αν η κυβέρνηση ψάχνει μόνο… έναν βουλευτή.
Για να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μην ψηφίσουν 121 βουλευτές. Οπότε το κλειδί βρίσκεται επί της ουσίας στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ καθώς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ (71), το ΚΚΕ (12) και τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ συμπληρώνουν τον αριθμό που κάνει απαγορευτική την εκλογή.
Θα… αντέξουν όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν κάποιοι λέγοντας ότι για όλους τους βουλευτές η μη εκλογή προέδρου είναι ένα ρίσκο καθώς γνωρίζουν ότι μπορεί την Πρωτοχρονιά να είναι επί της ουσίας εκτός Βουλής.
Η πρώτη θα είναι στις 17 Δεκεμβρίου και απαιτεί 200 ψήφους. Η δεύτερη θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου και απαιτεί επίσης 200 ψήφους και τέλος η τρίτη στις 29 Δεκεμβρίου και απαιτεί 180 ψήφους.