Στα 553 φθάνουν τα αυθαίρετα κτίρια -μεταξύ των οποίων μεγάλες εξοχικές κατοικίες και παράνομοι επαγγελματικοί χώροι σε δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνια νησιά- τα οποία τυπικά οδεύουν προς κατεδάφιση, καθώς εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, όπως αναφέρει σήμερα σε δημοσιεύμα της η “Καθημερινή”.
Τα συγκεκριμένα κτίρια βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι υποθέσεις των συγκεκριμένων αυθαιρέτων έχουν τελεσιδικήσει και οι πλήρεις φάκελοι έχουν αποσταλεί για εκτέλεση. Οσον αφορά τη διαδικασία των κατεδαφίσεων, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι αναμένεται να τις αναλάβει η ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως τόνισε, οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από μεγάλα και πολυτελή κτίσματα και θα ακολουθήσουν τα μικρά αυθαίρετα, με το σκεπτικό ότι ενδέχεται να εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.
Πάντως στελέχη της διοίκησης ανέφεραν ότι θα είναι δύσκολη η ανάθεση των εργολαβιών από την Αθήνα και γι? αυτό, όπως εκτίμησαν, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια πιο ευέλικτη διαδικασία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια. Οσον αφορά τον χάρτη των αυθαιρέτων στις τρεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας, τα περισσότερα έχουν καταγραφεί στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, από τα 553 αυθαίρετα, στην Πελοπόννησο έχουν καταγραφεί 385, στη δυτική Ελλάδα 98 και στα Ιόνια νησιά 70. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός των αυθαιρέτων βρίσκεται στην παραλία.
Ειδικότερα, από τα 553 αυθαίρετα τα 505 βρίσκονται στον αιγιαλό και στην παραλία και μόνο τα 48 έχουν κτιστεί σε δασικές εκτάσεις.
Στην Πελοπόννησο τα περισσότερα αυθαίρετα βρίσκονται στη Λακωνία, όπου ο αριθμός τους φθάνει τα 140, και ακολουθούν η Μεσσηνία με 85, η Κορινθία με 80, η Αργολίδα με 49 και η Αρκαδία με 31. Στη δυτική Ελλάδα ο μεγαλύτερος αριθμός αυθαιρέτων καταγράφηκε στην Αχαΐα, όπου φθάνουν τα 52. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία με 36 και έπεται η Ηλεία με 10. Στα Ιόνια νησιά επίσημα στοιχεία υπάρχουν μόνο για την Κεφαλονιά όπου φθάνουν τα 69 και την Ζάκυνθο όπου κατεγράφη μόλις 1, ενώ όσον αφορά την Κέρκυρα ο αριθμός τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνάει τα 80. Σχετικά με τα αυθαίρετα ανά καλλικρατικό δήμο, πρώτος στη λίστα είναι ο Δήμος Ευρώτα στη Λακωνία με 125 και ακολουθούν ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων με 44, ο Δήμος Πατρέων με 36, ο Δήμος Ερμιονίδας στην Αργολίδα με 35, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία με 28, ο Δήμος Καλαμάτας με 27, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία με 21, ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στην Κορινθία με 19, ο Δήμος Δυτικής Μάνης επίσης με 19 κ.ά.
καθημερινή-Thebest