Το Κτήμα Μερκούρη βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Κορακοχώρι, κοντά στο Κατάκολο (2χλμ), τον Πύργο (12 (χλμ) και την Αρχαία Ολυμπία (32 χλμ).
Πρόκειται για ένα παλιό, μεγάλο αγρόκτημα, με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και παλαιότερα Κορινθιακής σταφίδας. Ανήκει στην οικογένεια Μερκούρη, με ρίζες από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, μια οικογένεια με ποικίλα ενδιαφέροντα αλλά και ιδιαίτερη αγάπη για τη γη.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το κρασί του κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη. Το 1930 ο Λεωνίδας Μερκούρης κατασκευάζει μέσα στο κτήμα ένα σύγχρονο για την εποχή του οινοποιείο, με υπόγειες δεξαμενές 300 t περίπου, το οποίο θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το έτος 1960.
Από το 1987, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας αρχίζει μια νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος με παραγωγή τυποποιημένων κρασιών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ανασυγκροτούνται, εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται οι παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου και ανανεώνονται οι αμπελώνες με νέες φυτεύσεις, ενώ το Κτήμα Μερκούρη από το 1992 παίρνει τη μορφή μιάς οικογενειακής ανώνυμης εταιρείας.
Σήμερα η εταιρεία Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρήστο Κανελλακόπουλο, 4η γενιά της οικογένειας.
Μια σειρά υπόγειων αιθουσών, συνολικής επιφάνειας 650 m2, σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με τα κεντρικά κτίρια του οινοποιείου, αποτελούν τις υπόγειες κάβες του Κτήματος Μερκούρη. Εδώ, σε δρύϊνα γαλλικά βαρέλια, ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά της Εταιρείας και παλιώνουν τα γεμάτα μπουκάλια πριν δοθούν στην κατανάλωση.
Οίνοι
Στο Κτήμα Μερκούρη, από το 1870, καλλιεργείται το αμπέλι και παράγεται ποιοτικό κρασί, μια παράδοση 140 περίπου χρόνων που ξεκίνησε με την ποικιλία «Refosco». Αργότερα, στο «Ρεφόσκο» ή «Μερκούρη» όπως αυτό έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή, προστέθηκε η σημαντική ποικιλία «Μαυροδάφνη» και μαζί έδωσαν το πρώτο επώνυμο κρασί μας, το «Κτήμα Μερκούρη».
Με το πέρασμα του χρόνου στο «Κτήμα Μερκούρη» προστέθηκε η «Φολόη», για να ακολουθήσουν το «Χόρταις», ο «Αντάρης», το «Κτήμα Μερκούρη Cava», ο «Λαμπαδίας», η «Κόμη της Βερενίκης», το «Belvedere» κ.α.
Νέες κυκλοφορίες
Δύο νέα προϊόντα προστέθηκαν στη γκάμα των προϊόντων του Κτήματος Μερκούρη το 2010. Με την επισήμανση «Κτήμα Μερκούρη ? Αποδεικτικές Οινοποιήσεις» κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα ερυθρά ξηρά «Daphne Nera» (Μαυροδάφνη) και «Ρεφόσκο – κλώνος Μερκούρη» σε πολύ μικρό αριθμό φιαλών, 1992 φ. και 510 φ. αντίστοιχα.
Βραβεύσεις
Το Κτήμα Μερκούρη έχει βραβευτεί πολλές φορές εντός και εκτός συνόρων. Μερικές από αυτές:
VERONAFIERE, Ιταλία
– «Κτήμα Μερκούρη Cava» 2004:
Gran Menzione
DECANTER, U.K.Γευσιγνωσία Ελληνικών Λευκών Ξηρών Οίνων
– «Καλλιστώ» 2008: Award Winner *****
– «Φολόη» 2008: Ηighly Recommended ****
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”-ΒΡΑΒΕΙΑ GOURMET
– «Κτήμα Μερκούρη Cava» 2004:
Κρασί της χρονιάς
– «Belvedere» 2006: Κρασί της χρονιάς
– «Φολόη» 2008: Διάκριση
CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, Βέλγιο
– «Κτήμα Μερκούρη Cava» 2004: Xρυσό
INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION, U.K.
– «Κτήμα Μερκούρη Cava» 2004: Ασημένιο-
Βest in Class
– «Λαμπαδίας» 2007: Χάλκινο
Wein-Plus.de, Γερμανία.
– «Κτήμα Μερκούρη Cava» 2003: Eξαιρετικό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
– «Κτήμα Μερκούρη» 1997: Χρυσό
Μια νέα βράβευση προστέθηκε στις βραβεύσεις προϊόντων του Κτήματος Μερκούρη για το έτος 2010. Ο γλυκύς φυσικός παλαιωμένος οίνος «Χόρταις» 2003 (η «γλυκιά Μαυροδάφνη» του Κτήματος) απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου MUNDUS VINI 2010 για την εξαιρετική του ποιότητα.
Το μικρό Μουσείο
Μια συλλογή από παλιά αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα του Κτήματος στεγάζεται στο χώρο των παλιών σταύλων που έχουν μετατραπεί σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Παλιά άροτρα, στροφυλιές, μάκινες, μικρά και μεγαλύτερα αντικείμενα συνδεδεμένα με την καλλιέργεια του αμπελιού, της κορινθιακής σταφίδας, της ελιάς και των προϊόντων τους εικονογραφούν τη γεωργική ιστορία και δραστηριότητες του Κτήματος Μερκούρη και των ανθρώπων του
Αγροτουρισμός
Το Κτήμα Μερκούρη αξιοποιώντας την υπέροχη φύση που το περιβάλλει, τις παλιές, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, εγκαταστάσεις του, τη φιλόξενη διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού του και τα επώνυμα προϊόντα του, παρέχει Τουριστικές Υπηρεσίες Αγροτουρισμού, σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες φίλων της φύσης και του κρασιού. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν σε: Επισκέψεις-γευσιγνωσία, φαγητό, παραμονή, αγορά προϊόντων του Κτήματος Μερκούρη
Ημέρες και ώρες επισκέψεων.
Το Κτήμα Μερκούρη και το Οινοποιείο του είναι ανοικτά σε μεμονωμένους επισκέπτες ή σε μεγαλύτερες ομάδες, όλες τις ημέρες, από 9.00πμ. έως 15.00μμ., εκτός από Κυριακές και ορισμένες αργίες.
Για είσοδο στην ιστοσελίδα της επιχείρησης πατήστε ΕΔΩ