Κόβονται 128 εκατ. από τις εφημερίες! Πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία

Kαι επισήμως πια αποδεικνύεται ότι οι εφημερίες στα νοσοκομεία θα είναι τσεκουρωμένες κατά τη φετινή χρονιά καθώς μειώνονται τα κονδύλια κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2012. Τι αναφέρει η κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Σταϊκούρας και Λυκουρέντζος τα συνολικά κονδύλια για εφημερίες περιορίζονται φέτος στα 241.390.207 ευρώ (δηλαδή 239.129.137 ευρώ στα Νοσοκομεία και 2.261.070 στο ΕΚΑΒ) όπως διευκρινίζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ενώ στον προϋπολογισμό του Υπ Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 5-12-12 είχε εγγραφεί ποσό 284.037.415.
Και το ζήτημα είναι ότι το αντίστοιχο ποσό για εφημερίες στον προϋπολογισμό του 2012 ήταν 370 εκατ.
Η συνολική μείωση το 2013 σε σχέση με το 2012 ανέρχεται σε  128.609.793 εκατ. και σε ποσοστό φθάνει περίπου το 35%.
Με τα λιγοστά αυτά χρήματα παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία δεδομένου ότι ήδη και τις προηγούμενες χρονιές αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να κλείσουν τα προγράμματα.
«Πρόκειται για σφαγιαστική περικοπή, η οποία θα προκαλέσει ασφυξία στη δυνατότητα εφημέρευσης των Νοσοκομείων και τη συνακόλουθη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και τα οποία το τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση» σημειώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΟΕΝΓΕ θα συναντηθεί με τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Β.Κοντοζαμάνη προκειμένου να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου (εφημερίες, στελέχωση, οργανογράμματα, νοσηλεία ανασφάλιστων και απόρων στα Νοσοκομεία, οφειλές ΕΟΠΥΥ στα Νοσοκομεία κλπ).
Μετά τη συνάντηση αυτή θα επακολουθήσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.
iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Επόμενο Άρθρο