Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ταυτοχρόνως εξετάζεται, με την ίδια πράξη, να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας στον μηνιαίο μισθό. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών, σηματοδοτώντας πρακτικά την κατάργηση του 14ου μισθού. Με αυτήν την κίνηση, που παρακάμπτει τη Βουλή και φυσικά δεν προϋποθέτει συναίνεση των κοινωνικών φορέων, επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε εκ νέου η τρόικα με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην επιστολή της η τρόικα επιμένει στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι, ενώ αυτοί περικόπηκαν στον δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον ιδιωτικό. Μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.
Τα επιχειρήματα της τρόικας υπέρ της κατάργησης -στην καλύτερη περίπτωση μείωσης- του 13ου και 14ου μισθού εδράζονται στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Βάσει των στοιχείων που επιμερίζουν σε 12μηνη βάση τα δώρα και τα επιδόματα αδείας και Πάσχα, η Ελλάδα φαίνεται να έχει από τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε., 894 ευρώ, όταν στην Πορτογαλία είναι 638 και στην Ισπανία 766 ευρώ. Βάσει των ίδιων στοιχείων με τα οποία αποτυπώνεται η αναλογία του κατώτατου μηνιαίου μισθού σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα φαίνεται να έχει κατώτατο μισθό 1,17 φορές μεγαλύτερο από την Ισπανία, 2,07 φορές μεγαλύτερο από την Τσεχία και 3,84 φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό της Βουλγαρίας.
Φυσικά, αυτά τα μεγέθη αποκτούν εκτελώς διαφορετική σημασία εάν συσχετίσουν με τις δανειακές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών και τις πρόσθετες «κρυφές» δαπάνες που κάνουν προκειμένου να εξασφαλίσουν προσβάσεις στα συστήματα παιδείας και υγείας.
Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να μην υλοποιηθεί η απόφαση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι να μην επιμείνει η τρόικα στη μείωση του μέσου κατώτατου μισθού. Ομως, ελάχιστοι θεωρούν πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.
Καθημερινή