Νικήστε το άγχος των Πανελληνίων: Οδηγός επιβίωσης

Η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων ξεκίνησε. Σήμερα οι υποψήφιοι ρίχτηκαν στη μάχη για να εξασφαλίσουν μια θέση στα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Την περίοδο αυτή το άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς κορυφώνεται με συνέπεια να δοκιμάζονται τα νεύρα και οι αντοχές όλης της οικογένεια.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί χρήσιμες συμβουλές προς γονείς και παιδιά  για να νικήσετε το άγχος
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ
Του Νικόλαου Α.Βαβλιάρα
Κοινωνικού Λειτουργού- Συστημικού Συμβούλου
Στη διάρκεια των εξετάσεων τα παιδιά νιώθουν την πίεση και το άγχος να τα καταβάλλουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Λίγη πίεση και πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια μας βοηθάει να κινητοποιηθούμε και μας παρακινεί να στρωθούμε στο διάβασμα.
Τι γίνεται όμως όταν το άγχος γίνεται εμπόδιο και αποτελεί πρόβλημα;
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Πίστεψε στον εαυτό σου. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγχώνεσαι. Κάνε μια καλή προετοιμασία και νιώσε ασφαλής και ικανοποιημένος που κατάφερες να φτάσεις μέχρι εδώ.
Μην προσπαθήσεις να είσαι τέλειος. Κανείς δεν είναι. Κράτα μια ισορροπία στα πράγματα και αν νομίζεις ότι ένας χαμηλότερος βαθμός από το άριστα είναι αποτυχία αναθεώρησε.
Με αυτό τον τρόπο προσθέτεις στον εαυτό σου επιπλέον άγχος και είναι ακόμα πιο δύσκολο. Βάλε απλά τα δυνατά σου.
Ζήτα βοήθεια αν δεν καταλαβαίνεις κάτι από αυτά που διαβάζεις και μη σε πιάνει πανικός. Το μόνο που θα πετύχεις είναι να μπερδευτείς περισσότερο.
Μην αφήνεις τα όσα σκέφτεσαι να σε πνίγουν. Μίλα με κάποιον που εμπιστεύεσαι και  που είναι έτσι ώστε να ανακουφίσεις κάθε άγχος και ανησυχία.
Να έχεις πάντα μια προοπτική. Μπορεί να φαίνεται ότι οι εξετάσεις είναι ότι πιο σημαντικό συμβαίνει αυτή τη στιγμή αλλά μην ξεχνάς ότι είναι ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι στη ζωή σου.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ
Δώσε χρόνο για να προλάβεις να κάνεις μια καλή επανάληψη και όχι την τελευταία στιγμή. Θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου και να μειώσεις το άγχος σου καθώς θα ξέρεις ότι προετοιμάστηκες καλά.
Κάνε ένα πρόγραμμα ώστε να ξέρεις ότι σχεδίασες καλά το διάβασμά σου και παρακολούθησε την πρόοδό σου. Βάλε στο πρόγραμμα χρόνο για να χαλαρώνεις και να ξεκουράζεσαι. Είναι απαραίτητος.

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στο iatropedia.gr

Επόμενο Άρθρο