Ενώ η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη νεανική ανεργία -ξεπερνώντας το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής- εντούτοις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, μόνο το 20% περίπου από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης των νέων είχε αξιοποιηθεί.
Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το τελικό ποσοστό με τη λήξη του έτους, προφανώς δεν ανατρέπει δραστικά την άσχημη κατάσταση, όπου ενώ υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, προσανατολισμένων στην παραγωγή και στην καινοτομία, δεν αξιοποιούνται.
Είχε υποβάλει σχετική ερώτηση ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Παπανικολάου και ο κ. Μπαρόζο είχε απαντήσει πως εξακολουθεί να μην παρατηρείται ικανοποιητική απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την απασχόληση των νέων. Ανέφερε δε τότε, πως το καθήκον της ομάδας είναι να προσδιορίσει τα απαραίτητα στοιχεία ενός προγράμματος για την απασχόληση των νέων, καθώς και την ανάπτυξη καθεστώτων στήριξης των ΜΜΕ, τα οποία χρήζουν επιτάχυνσης ή μεταβίβασης από τα κονδύλια της Ένωσης που έχουν ήδη διατεθεί:
«Η ομάδα δράσης για την απασχόληση των νέων, η οποία θα βασιστεί στις εργασίες της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, καθώς και άλλων συναφών υπηρεσιών της Επιτροπής, περιλαμβάνει σχετικά μέλη του προσωπικού τους και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση απασχόλησης σε περισσότερους νέους», κατέληξε στην απάντησή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Αυτός είναι ο λόγος, που πολλές φορές έχουμε γράψει σ? αυτήν την στήλη για απουσία πολλών υπουργείων -και ιδίως του Ανάπτυξης- από τα δρώμενα της χώρας.
Κατανοείται φυσικά, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης πρωτίστως κατευθύνεται προς υλοποίηση του προγράμματος που προκύπτει από το Μνημόνιο. Αυτός όμως είναι λόγος, ώστε πολλά υπουργεία να παρακολουθούν απλώς, χωρίς να δραστηριοποιούνται; Στην Ευρώπη, ακόμη και χώρες που δεν έχουν τα δικά μας προβλήματα, δεν αφήνουν τα κονδύλια να πάνε χαμένα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωβουλής στην ΕΕ 5,5 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι. Και γι? αυτόν το λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση, με την οποία καλούνται οι υπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ, αρμόδιοι για την απασχόληση, στη συνάντησή τους τον φετινό Φεβρουάριο να εγκρίνουν σύσταση για την εφαρμογή των σχημάτων “Εγγύηση για τη νεολαία”. Χάρη στα σχήματα αυτά οι νέοι στην ΕΕ δε θα μείνουν χωρίς εργασία, εκπαίδευση ή κατάρτιση για περισσότερους από 4 μήνες.
Η ιδέα είναι τα σχήματα να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο πρέπει να λάβει τουλάχιστον 25% των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες: την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία. Σε χώρες δηλαδή, που όπως προαναφέραμε, δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη των κονδυλίων όσο εμείς.
Το σύστημα αυτό έχει δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η “νεανική εγγύηση”, η οποία προσφέρει εργασία ή συμπληρωματική κατάρτιση σε άτομα ηλικίας έως 25 χρόνων, τα οποία απουσιάζουν για τέσσερις μήνες από την αγορά εργασίας. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο εφαρμόζεται στις προαναφερόμενες χώρες, είναι η λεγόμενη “διπλή εκπαίδευση”, η οποία αποτελεί “καθρέφτη” της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο σκοπός της είναι να διευκολυνθεί η μετάβαση από το σχολείο προς την επαγγελματική ανάπτυξη, με την ευκαιρία να αποκτηθεί η απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία στην αντίστοιχη ειδικότητα.
Κι ενώ στη χώρα μας (και στην Ισπανία) το ποσοστό της νεανικής ανεργίας είναι πάνω από 50%, στην Αυστρία είναι μόλις λίγο πάνω από 4%. Το σύστημα αυτό αποδείχθηκε αποτελεσματικό, αφού πάνω από 60% των συμμετεχόντων παραμένουν στην ίδια εταιρεία, στην οποία έχουν εργαστεί. Η εφαρμογή, φυσικά, των συστημάτων αυτών πρέπει να προσαρμοστεί στις εθνικές ιδιαιτερότητες και είναι απαραίτητο να χορηγηθούν ευρωπαϊκοί πόροι -που παρέχονται- για την υλοποίησή τους.
Είναι απορίας άξιον, τι στην ευχή γίνεται σ? αυτόν τον τόπο, ώστε να μη μπορούμε να αξιοποιήσουμε ούτε αυτά που μας προσφέρονται. Δεν είναι η πρώτη φορά, απεναντίας ο αριθμός είναι μεγάλος, των περιπτώσεων όπου ποσά που δικαιούμασταν, λόγω της αβελτηρίας μας, δόθηκαν σε άλλες χώρες, αφού δεν τα αξιοποιήσαμε. Ίσως διότι «λεφτά υπάρχουν», τι ανάγκη έχουμε από άλλα;
Ο Μακεδών