Ποιοι κολλάνε πρώτοι γρίπη;

Η γρίπη δεν κάνει διακρίσεις αλλά έχει τις προτιμήσεις της. Όπως αποδείχθηκε η δημοτικότητα έχει και τα αρνητικά της. Και ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι κολλάνε τη γρίπη και τους άλλους ιούς, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους? κοινούς θνητούς.

Το να είναι κάποιος το επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου τον καθιστά ευτυχέστερο αλλά τον εκθέτει και στην γρίπη υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα του γνωστού ελληνο-αμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη.
Η μελέτη του Χρηστάκη,  που έγινε από  κοινού με τον  συνεργάτη του Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “PloS ONE”.
Όπως διαπίστωσε η  έρευνα το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι.
“Το να είσαι στο επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου σε κάνει πιο ευτυχισμένο, όμως επίσης σε εκθέτει στις αρρώστιες” δήλωσε ο Φάουλερ.
Αυτό το λεγόμενο “παράδοξο της φιλίας”, σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ειδικούς στα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα, μπορεί να είναι σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου που ένας πανδημικός ή κάποιος άλλος επικίνδυνος ιός μπορεί να συμπεριφερθεί.
Οι δύο ερευνητές μελέτησαν την εξάπλωση του πανδημικού ιού Η1Ν1 της γρίπης  πριν από  μερικά χρόνια σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ και διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι βρίσκονταν πιο πολύ στο επίκεντρο της παρέας και των άλλων δικτύων που είχαν σχηματιστεί, κόλλησαν τον ιό κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους.

iatropedia.gr

Επόμενο Άρθρο