Προστατέψτε τα μάτια σας με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου

Όπως προστατεύετε το δέρµα σας µε το αντιηλιακό, έτσι πρέπει να προστατεύετε καθηµερινά και τα µάτια σας από τον ήλιο, φορώντας γυαλιά ηλίου. Βέβαια, σχεδόν όλοι τα φοράµε, αλλά λίγοι γνωρίζουµε τα µυστικά για να διαλέξουµε τα κατάλληλα.
 ο ήλιος είναι γενναιόδωρος και συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική μας ευεξία, εγκυμονεί όμως και κινδύνους όχι μόνο για το δέρμα, αλλά και για τα μάτια μας. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου επιταχύνουν τη γήρανση των φακών του ματιού, όπως αντίστοιχα και του δέρματος. Κι έτσι είναι πιθανό να εμφανιστούν νωρίτερα στη ζωή μας αλλοιώσεις που σχετίζονται με την πάροδο του χρόνου και την ηλικία μας. Για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, πρέπει να φοράμε καθημερινά στην πόλη και στην εξοχή γυαλιά ηλίου, τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Τα συνηθέστερα λάθη… 
● Το πρώτο λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι, όταν μπαίνουμε σε ένα κατάστημα οπτικών, είναι να δοκιμάζουμε γυαλιά ηλίου που είναι στη μόδα. Η μόδα, όμως, δεν είναι το βασικό κριτήριο επιλογής στα γυαλιά ηλίου. Δεν είναι αξεσουάρ, αλλά είδος πρώτης ανάγκης. Για να μας προστατεύουν αποτελεσματικά, πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
● Το δεύτερο λάθος που κάνουμε είναι να τα δοκιμάζουμε μπροστά στον καθρέφτη. Το σωστό, όμως, είναι να τα φοράμε και να βγαίνουμε έξω για να τα δοκιμάσουμε στον ήλιο. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά δεν πρέπει να σας ενοχλεί ή να σας τυφλώνει στο φως του ήλιου, ούτε και να σκοτεινιάζει εντελώς τα πάντα γύρω σας, αλλά να σας δίνει καθαρή και ποιοτική εικόνα.
3b5dca501ee1e6d8cd7b905f4e1bf723
… και τα σωστά κριτήρια 
 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε κατά την επιλογή ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου είναι η ποιότητα των φακών. Πρέπει να φέρουν το διακριτικό CE, που είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στα γυαλιά ως εγγύηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των φακών. Οι φακοί πρέπει να ανακόπτουν πλήρως τη βλαπτική υπεριώδη ακτινοβολία (UV protection). Πρέπει, δηλαδή, να είναι 100% απορροφητικοί.
  Σήμερα, όλο και λιγότερο παράγονται γυαλιά ηλίου με φακούς από κρύσταλλο. Τη θέση τους έχουν πάρει πιο σύγχρονα υλικά, όπως οι οργανικοί φακοί (πλαστικοί), που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή στη θραύση και παράλληλα είναι ελαφρύτεροι. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως οι φακοί polycarbonate (πολυκαρβονικοί), γιατί, εκτός από τη μεγάλη απορροφητικότητα που έχουν, είναι 50 φορές πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα και στα επιφανειακά γδαρσίματα από τα άλλα πλαστικά.
Το χρώμα των φακών και ο βαθμός φωτεινότητάς τους (το πόσο φωτεινοί ή σκούροι είναι) πρέπει, επίσης, να σας απασχολήσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πολύ σκούρα γυαλιά μπορεί να προκαλέσουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, καθώς, λόγω του πολύ σκούρου χρώματος, ανοίγει η κόρη του ματιού, επιτρέποντας να περνά επικίνδυνη ακτινοβολία. Τόσο ο βαθμός φωτεινότητας όσο και το χρώμα πρέπει να επιλέγονται με κριτήριο τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα γυαλιά ηλίου, όπως επίσης και ανάλογα με το υπάρχει κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία ή υπερμετρωπία). Για παράδειγμα, οι μύωπες αισθάνονται καλύτερα στα καφέ χρώματα και οι υπερμέτρωπες στα πράσινα ή γκρι. Αν κινείστε στην πόλη, χρειάζονται γυαλιά με ανοιχτόχρωμους σχετικά φακούς. Αντίθετα, στη θάλασσα και στο βουνό χρειάζονται λίγο πιο σκούρα γυαλιά.

0f297b9bb9ce1138f2d9f17beae77351
● Οι χρωματιστοί φακοί (γαλάζιοι, ροζ, μοβ) απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι ικανοποιητικοί για την πόλη, αλλά δεν προσφέρουν μεγάλη σκίαση και δεν έχουν καλή ανταπόκριση σε συνθήκες έντονης φωτεινότητας. Είναι κατάλληλοι για τις ημέρες με συννεφιά ή όταν δεν υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια.
 Οι κίτρινοι φακοί κάνουν ακόμη πιο έντονα τα χρώματα, οπότε και την ηλιοφάνεια ακόμη πιο εκτυφλωτική.
● Οι αποχρώσεις του καφέ, του γκρι και του γκριζοπράσινου είναι ιδανικοί για την έντονη ηλιοφάνεια, επειδή προσφέρουν καλή σκίαση. Το γκρι είναι ουδέτερο χρώμα και δεν αλλοιώνει τα φυσικά χρώματα. Το σκούρο γκρι ενδείκνυται για αυτούς που έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια.
 Όσοι ασχολούνται με θαλάσσια σπορ, όσοι ψαρεύουν ή κάνουν υπαίθρια επαγγέλματα ενδέχεται με τα κλασικά γυαλιά ηλίου να βλέπουν πιο θαμπά εξαιτίας των αντανακλάσεων των ηλιακών ακτίνων. Σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, οι ειδικοί συστήνουν πολωτικούς (polarised) φακούς, που εμποδίζουν τις αντανακλάσεις.
● Σήμερα υπάρχουν διορθωτικοι φακοι για τους χρήστες πολυεστιακών γυαλιών. Όσοι έχουν μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία μπορούν να φορούν γυαλιά με φακούς ηλίου που απορροφούν τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, προσαρμοσμένα στο πρόβλημά τους, αφού τα γυαλιά οράσεως μπορούν να δεχτούν στρώσεις χρωμάτων και να μετατραπούν σε γυαλιά ηλίου με τους βαθμούς σας.
Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν καλή εφαρμογή, τόσο στη μύτη όσο και στη ράχη των αυτιών, για να είναι σταθερά.
Φωτεινής Βασιλοπούλου.gr

Επόμενο Άρθρο