Συναντήσεις Κ.Τζαβάρα με Διοικητή ΕΛΓΑ και Γ.Γ.Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Τρί, 01/13/2015 - 07:49

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΘΩΣ  ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ

 Έθεσε και το θέμα ένταξης των εσπεριδοειδών στο κοινωνικό πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες ο πρώην υπουργός.

 

To σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ηλείων αγροτών μετά την τεράστια καταστροφή από τον πάγο, έθεσε κυρίαρχα στις χθεσινές του συναντήσεις στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.

Όπως ακριβώς είχε πει στους αγρότες τις προηγούμενες μέρες  επισκέφθηκε χθες μετά από προγραμματισμένα ραντεβού τόσο τον Δκτή του ΕΛΓΑ κ. ΄Εξαρχο, όσο και τον Γεν. Γραμματέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μελά  και μαζί με τα παραπάνω τους έθεσε και ειδικά στον κ. Μελά μια σειρά και άλλων αγροτικών προβλημάτων του Νομού.

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΕΙΣ

Για το άμεσο πρόβλημα των καταστροφών  υπήρξε μεγάλη και πολύωρη συνεργασία με τον κ. ΄Εξαρχο καθώς οι ενέργειες του ΕΛΓΑ από εδώ και στο εξής αποκτούν ξεχωριστή βαρύτητα και είναι κάτι που περιμένουν με αγωνία οι πληγέντες παραγωγοί μας.

Το πρόβλημα εμφανίζεται περισσότερο επιτακτικά για τους πατατοπαραγωγούς μας καθώς η προθεσμία που δικαιολογεί αποζημιώσεις έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Εδώ επέμενε πάρα πολύ ο κ. Τζαβάρας ζητώντας από τον Διοικητή του   ΕΛΓΑ να βρεθεί  οπωσδήποτε η λύση που θα ανακουφίσει την συγκεκριμένη κατηγορία των αγροτών.

Ο κ. Έξαρχος που ζήτησε από τον πρώην υπουργό να τον ενημερώσει αναλυτικά για τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής  αποδέχθηκε το αίτημα του κ. Τζαβάρα και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν σε πρώτο στάδιο οι εξατομικεύσεις ζημιών στην Ηλεία από γεωπόνους – εμπειρογνώμονες του Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Θα καταγραφούν έτσι όλες οι ζημιές και για κάθε αγρότη ξεχωριστά, και ακολούθως θα υπάρξει η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της χρονικής προθεσμίας.

 Η διάθεση που έδειξε ο ΕΛΓΑ όπως είπε μετά την συνάντηση ο κ. Τζαβάρας είναι θετική και υπέρ των αποζημιώσεων των αγροτών  και προσωπικά θα επιμείνω και θα παρακολουθώ την εξέλιξη των ελέγχων και της διαδικασίας για να μην σημειωθούν καθυστερήσεις.

Εκείνο που τόνισα στον κ, Έξαρχο, είπε ο Ηλείος βουλευτής είναι ότι, δεν πρέπει να αδικηθούν οι παραγωγοί μας από το τυπικό της υπόθεσης και να μην χάσουν σε καμία περίπτωση το δικαίωμα της αποζημίωσης μόνο και μόνο επειδή ο πάγος κτύπησε ολοκληρωτικά το προϊόν και τις καλλιέργειές τους δύο – τρείς μέρες αργότερα από την γραφειοκρατικού χαρακτήρα προθεσμία….

ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ…

Ανάμεσα στα ζητήματα που στο μεταξύ συζητήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  πέραν εκείνου του πάγου, ήταν και αυτό με την απουσία εσπεριδοειδών που έχουν αποκλεισθεί από το κοινωνικό πρόγραμμα για την χορήγηση προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Τζαβάρας μετέφερε την διαμαρτυρία αρκετών παραγωγών από το Νομό μας και επεσήμανε στον κ. Μελά ότι από αυτό πλήττεται σημαντικά η περιοχή μας γι αυτό και πρέπει να επιλυθεί

Απαντώντας ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ανέφερε ότι η σχετική εγκύκλιος έγινε με βάση κοινοτική οδηγία, εναντίον της οποίας ωστόσο, έγινε ήδη προσφυγή από την Ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται η απόφαση των αρμοδίων κοινοτικών οργάνων στις 26 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός συνέχιζε έως αργά χθες το βράδυ τις επαφές του στην Αθήνα και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες για προβλήματα  του τόπου  και ζητήματα που ήδη του έχουν θέσει οι συμπατριώτες του.

TZAB EJARXOS

Share