Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας συζήτησε το θέμα
«Έγκριση οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2012 (ισολογισμός κατάσταση λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσεως προσάρτημα). Έγκριση της Έκθεσης Ορκωτών Λογιστών .Έγκριση απολογισμού οικον. έτους 2012» .
Το θέμα εισηγήθηκε ο ορκωτός λογιστής Άγγελος Διονυσόπουλος οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι « Ο ισολογισμός που παρουσιάζουμε σήμερα, αποτελεί την «φωτογραφία» του δήμου , στις 31 12 2012 και είναι η δεύτερη χρήση του σε επίπεδο καλλικρατικού δήμου. Σε αυτόν καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία , οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις του δήμου την ημέρα αυτή.» Συνεχίζοντας ο κ Διονυσόπουλος κατέθεσε τις παρατηρήσεις του, σχετικές «με τα έργα ύδρευσης που έχει εκτελέσει ο δήμος και πρέπει να περάσουν στην ΔΕΥΑ Α.Ο.» , «την είσπραξη των απαιτήσεων από πλευράς δήμου» , «τις υποχρεώσεις του δήμου που δεν έχουν περάσει στα βιβλία του (πχ πρόστιμα από ΧΑΔΑ)» κτλ. Στην διάρκεια της εισήγησης αλλά και των ερωτήσεων-τοποθετήσεων, που ακολούθησαν, συμμετείχαν ο διευθυντής των υπηρεσιών του δήμου Ανδρέας Γερασιμόπουλος και η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Αγγελική Μαγκλάρα.
Ο Δημήτρης Πατέλης ζήτησε την κατάσταση με την κατανομή της ΣΑΤΑ του 2012 ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Σοφιανός ρώτησε «αν είναι απαραίτητη η ύπαρξη και λειτουργία της ΔΕΥΑ.Α.Ο και « τι γίνεται με τις παλιές αναπτυξιακές εταιρείες του δήμου».
Τοποθετηθείς ο δήμαρχος Αρχαίας Θύμιος Κοτζιάς μεταξύ άλλων τόνισε ότι « Ο δήμος λειτουργεί εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των τεράστιων περικοπών που έχουν γίνει από την κεντρική εξουσία προς τους Ο.Τ.Α. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά , ότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί η κεντρική εξουσία το πετάει σαν μπαλάκι στους δήμους. Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων αυτών, δεν συνοδεύεται όμως και με τους αντίστοιχους πόρους. Έτσι μεταβιβάζονται αρμοδιότητες όπως καθαρισμός χειμάρρων, οικοπέδων , περισυλλογή και εμβολιασμό αδέσποτων ζώων κτλ. και οι δήμοι είναι υπόλογοι για τις συνέπειες.» Καταλήγοντας ο δήμαρχος τόνισε ότι «Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους δήμους. Οι δήμοι , όμως, πρέπει να διεκδικήσουν ότι δικαιούνται ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.»
Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η τοποθέτηση του προέδρου του ΔΣ Θεόδωρου Παπαηλιού ο οποίος τόνισε «την ζοφερή κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης που οδήγησε πολλούς δήμους λίγο πριν το κλείσιμο.»
Ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Σοφιανού τόνισε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και ως προς την λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου αλλά και ως προς τις υποχρεώσεις του δήμου κυρίως μέσω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών» που όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος «ο δήμος δεν έχει χάσει καμία δόση».
Από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Σοφιανό στις «οφειλές του πρώην δήμου Λασιώνος». Ο επικεφαλής της μείζονος τόνισε ότι « τρία χρόνια τώρα και δεν ξέρουμε το ακριβές ποσό του χρέους. Κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό χρέος που ο ένας κατηγορεί τον άλλον ότι το μεγάλωσε χωρίς να λένε πόσο είναι και που το χρωστάμε.» Στην συνέχεια ο κ Σοφιανός ρώτησε «γιατί τα έργα του δήμου Λασιώνας ήταν από τακτικά έσοδα».
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος της ΔΕ Λασιώνος Γιάννης Πανούτσος τόνισε ότι «ο δήμος Λασιώνος δεν είχε τεχνική υπηρεσία και όλα τα έργα έγιναν υπό την επίβλεψη της ΤΥΔΚ. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για κακοδιαχείριση.» Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης ο κ Πανούτσος είπε ότι « ως δήμος Λασιώνος είχαμε δύο υπαλλήλους και τα δημοτικά μας έσοδα ήταν 42.000 ευρώ το μήνα . Άρα τα τακτικά μας έσοδα πήγαιναν για την πληρωμή των έργων.» Ακόμα ο κ Πανούτσος παρέπεμψε «για ασφαλέστερες πληροφορίες για την εκτέλεση των έργων» στον «τότε αντιδήμαρχο τεχνικών έργων του δήμου Λασιώνος που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης».
Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο επικεφαλής της ελάσσονος Πανάγος Παντελάκος τόνισε ότι « Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι τεράστιος. Με μορφολογία τέτοια, που γεννά διαφόρων ειδών προβλήματα. Το κράτος ουσιαστικά απουσιάζει. Άρα πρέπει να βρούμε εκ των ενόντων λύσεις στα μεγάλα μας προβλήματα.»
Ο Σωτήρης Αναστασόπουλος επικεφαλής της β? ελάσσονος αντιπολίτευσης αναφερόμενος «στις αδυναμίες του προϋπολογισμού» τόνισε ότι «λογιστικά δεν ισοσκελίζεται». Ο κ Αναστασόπουλος τόνισε ακόμα ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό και για την οικονομική κατάσταση στους δήμους δεν φταίει μόνο η απογραφή και η μείωση των κονδυλίων λόγω μείωσης του πληθυσμού.» Τέλος ο κ Αναστασόπουλος αναφερόμενος και στην πολιτική των δήμων τόνισε ότι « δεν γίνονται έργα ανάπτυξης αλλά έργα βιτρίνας».
Το θέμα «της οικονομικής στενότητας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας μετά την εφαρμογή της απογραφής του 2011 από 1.1.2014 σε συνάρτηση με τις μηνιαίες καταβολές των δόσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών» έθεσε υπό όψιν του σώματος ο Νίκος Παπαβασιλείου.
Τοποθετηθείς επί αυτών ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές τόνισε ότι « η πολιτεία , για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές , μιλούσε για επιπλέον χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα άτοκο δάνειο , αφού κρατά το ποσό από την τακτική επιχορήγηση. Το ουσιαστικό όφελος είναι ότι με την ένταξη μας στο πρόγραμμα αυτό γλυτώνουμε τις αγωγές , πράγμα που αποδειχθεί πιο ωφέλιμο με την καταβολή των 25.000 ευρώ.»