Μια ομάδα ερευνητών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα φέρνει επανάσταση στο τρόπο που κάνουμε τα εμβόλια αλλά και όλες τις άλλες θεραπείες που απαιτούν τη διάτρηση του δέρματος με βελόνα. Πιο συγκεκριμένα, οι Νοτιο-Κορεάτες υπόσχονται μελλοντικά τρυπήματα τόσο επώδυνα όσο και η? ριπή του αέρα πάνω στο δέρμα, κάνοντας τις βελόνες μουσειακό είδος! «Μερικοί άνθρωποι τις μισούν, άλλοι τις φοβούνται και οι υπόλοιποι μάλλον δεν απολαμβάνουν και τόσο πολύ ένα τρύπημα», λένε οι ερευνητές.
Έτσι οι ενέσεις με βελόνα φαίνεται ότι θα γίνουν επιτέλους? ιατρικό ιστορικό, αφού οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν το λέιζερ για να σταματήσουν τα επώδυνα τρυπήματα της Ιατρικής. «Το λέιζερ στέλνει μικροσκοπικά σφαιρίδια φαρμάκων απευθείας μέσα στο δέρμα, χρησιμοποιώντας τόση δύναμη όση χρειάζεται, ενώ ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής μοιάζει με το απαλό χτύπημα του αέρα στο πρόσωπο», εξηγεί ο Yoh Jack, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται συνήθως από δερματολόγους σε αισθητικές θεραπείες προσώπου, συνδυάζοντας το λέιζερ με έναν μικρό προσαρμογέα που περιέχει το φάρμακο σε υγρή μορφή καθώς και έναν θάλαμο με νερό που λειτουργεί ως «οδηγός» για το φάρμακο. Κάθε παλμός του λέιζερ, που διαρκεί μόλις 250 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, δημιουργεί μια φυσαλίδα στο εσωτερικό του κινητήριου ρευστού. Η πίεση αυτής της φυσαλίδας αναγκάζει το φάρμακο να εκτινάσσενται από έναν στενό πίδακα, διαμέτρου μόλις 150 εκατομμυριοστών του μέτρου (μικρόμετρα), λίγο μεγαλύτερος, δηλαδή, από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.
Δοκιμές που έγιναν σε ινδικά χοιρίδα έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει μέχρι αρκετά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, χωρίς να προκληθεί κάποια βλάβη στον ιστό, ενώ λόγω της στενότητας και της ταχύτητας του πίδακα προκαλείται ελάχιστος ή και καθόλου πόνος.