Κάθε υγειά οικονομικά σκεπτόμενος επιχειρηματίας ή συναλασόμενος πίστευε οτι οι τράπεζες θα ήταν αποκλειστικά εργαλείο ανάπτυξης και γνήσιων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Δυστυχώς όμως τα τραπεζικά σκάνδαλα ξεσπούν το ένα μετά το άλλο. Σαν Λερναία Ύδρα.
Διοικητές τραπεζών συγκεντρώνουν πλούτο, δύναμη και δόξα με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων και των απλών πολιτών.
Μεγαλοστελέχη τραπεζών έδιναν σε κολητούς τους δάνεια με μηδενικές εγγυήσεις.
Από την σύστασή του όλοι πιστεύαμε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν το ίδρυμα στο οποίο οι χιλιάδες απλοί μικροκαταθέτες εμπιστεύονταν τις αποταμιεύσεις τους. Ηταν ο κουμπαράς των φτωχών και των μικρομεσαίων.
Η εμπιστοσύνη όμως σήμερα πια χάθηκε. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έδινε απο τα λεφτά του “κουμπαρά των φτωχών” δάνεια σε κολητούς, φίλους και παρέες για την απόκτηση ακινήτων διακοπών στο εξωτερικό.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τον ενισχυμένο ρόλο της δείχνει να αδυνατεί να ελέγξει άμεσα και να σταματήσει εν τη γενέσει τους παράνομες κινήσεις τραπεζικών μεγαλοστελεχών.
Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι οι περισσότερες τράπεζες συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της «φούσκας» του χρηματιστηρίου της δεκαετίας του ’90. Όλα στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους για τις χρηματιστηριακές προμήθειές τους και όχι μόνο.
Ούτε πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο των τραπεζών στην αλόγιστη υπερχρέωση των νοικοκυριών με μεσημεριάτικα ενοχλητικά τηλεφωνήματα για καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια πρός τους πάντες χωρίς έλεγχο φερεγγυότητας, οικονομικών δεδομένων και γενικά τραπεζικών κριτηρίων.
Και φτάσαμε τώρα που η οικονομική κρίση τυρανεί την χώρα μας οι τράπεζες να είναι πάλι αυτές που ζητούν και παίρουν πάλι την μερίδα του λέοντος απο την βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, μέσω εγγυοδοσιών ή ανακεφαλαιώσεων κλπ.
Και συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.
Να μην δανειοδοτούν, μέσω τραπεζικών κριτιρίων, νέες επενδύσεις ή με κεφάλαια κίνησης στους επιχειρηματίες.
Να στέκουν μακριά απο κάθε επιχειρηματική δράση των νέων και να αρκούνται μόνο στην αντικατάσταση των ταμείων των ΔΟΥ για είσπραξη των φόρων με το αζημίωτο.
Να βάζουν μεγάλες προμήθειες ακόμα και για την είσπραξη ενός λογαριασμού τηλεφώνου.
Να ταλαιπωρούν τους συναλλασσόμενους περιμένοντας ώρες στην σειρά για να εξυπηρετηθούν αφού συρίκνωσαν τα καταστήματά τους.
Να αυξάνουν την γραφειοκρατία σε κάθε συναλλαγή.
Έτσι γίνονται εμπόδιο σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας η οποία τελικά θα τις οδηγήσει και αυτές (τις τράπεζες) στην συρίκνωση και την μελλοντική κατάρευση.
Πρέπει επειγόντως να αλλάξουν ρότα.
Να βοηθήσουν να βγεί η χώρα απο την ύφεση.
Να δώσουν ώθηση στον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά στους νέους.
Να βοηθήσουν να ανέβει το βιωτικό επίπεδο των πολιτών.
Να δουν τους πολίτες όλους ίσους και όχι να τους χωρίζουν σε κολητούς και μή.
Τέλος πρέπει αφενός η Τράπεζα της Ελλάδας να ασκήσει σοβαρή εποπτεία στις Τράπεζες και αφετέρου να υπάρξει δραστικός έλεγχός από την πολιτική εξουσία.