Μια ακόμη βόμβα έριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης προκαλώντας νέα αναστάτωση. «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Telegraph. Η δημοσιοποίηση της δήλωσης προκάλεσε νέο σάλο, με τον κ. Βαρουφάκη να προχωρά σε δήλωση όπου διευκρινίζει ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η χώρα δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.
«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα.
Η Καλιφόρνια εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν η ρευστότητα της πολιτείας εξανεμίστηκε μέσα στη θύελλα της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Κυριακή το Μαξίμου διέψευδε την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το σάλο που προκάλεσε το θέμα έχει ως εξής:
«Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο κ. Βαρουφάκης μιλούσε θεωρητικά.
Τι είναι τα IOU τύπου Καλιφόρνιας
Τι είναι όμως τα λεγόμενα IOU (Ι Owe You – Σου χρωστάω). Τα περίφημα IOU είναι επιταγές που μοιάζουν με τις συνηθισμένες, με εξαίρεση ότι στην άκρη γράφουν τις λέξεις «ονομαστική εγγύηση». Οι εν λόγω επιταγές έχουν επιτόκιο 3,75%, το οποίο οι κάτοχοί τους θα πληρώνονταν αν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Η Καλιφόρνια, που θεωρείται η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αν λογιστεί ως ανεξάρτητο κράτος, βρέθηκε αντιμέτωπη με έλλειμμα 26 δισ. δολαρίων. Ο τότε κυβερνήτης Αρλ. Σβαρτζενέγκερ είχε αρχικά μοιράσει ήδη 91.000 υποσχετικές, συνολικής αξίας 354 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2009 εξέδωσε επιταγές 3 δισ. δολαρίων.
Σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως η Craigslist και η eBay γίνονταν προσφορές με υψηλότερα επιτόκια για την αγορά των εν λόγω επιταγών, κερδοσκοπώντας με την αγωνία ορισμένων πιστωτών να εξαργυρώσουν εδώ και τώρα τις υποσχετικές του Σβαρτζενέγκερ, για να μην περιμένουν. Ορισμένες τράπεζες όπως η Bank of America, η Wells Fargo και η JP Morgan Chase δέχτηκαν να εξαργυρώσουν τις επιταγές, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.
Πως λειτουργούν τα IOU
Ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο ευθυγραμμίζεται εν πολλοίς με τις πιο ακραίες εισηγήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κ. Κώστα Λαπαβίτσα, ανοίγει βέβαια διάπλατα τον δρόμο για επιστροφή στην δραχμή.
Φερ’ ειπείν, μία ακραία λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη, θα είναι η καταβολή ενός μόνο ποσοστού έως το ύψος του 30% των μισθών και των συντάξεων τοις μετρητοίς για αόριστο χρονικό διάστημα.
Και η παράλληλη πίστωση του υπόλοιπου 70% των μισθών, των συντάξεων και των προμηθευτών μέσω ενός υποσχετικού χρεόγραφου, δηλαδή του IOU, το οποίο θα ρευστοποιηθεί, εάν κι εφόσον αποκατασταθεί κάποτε η συντετριμμένη οικονομία, μέσα από την εισαγωγή της νέας δραχμής. Μάλιστα, οι προμηθευτές κατά πάσα πιθανότητα θα μετακυλίσουν τα IOU στους ιδιωτικούς υπαλλήλους τους.
Σημειωτέον ότι η εισαγωγή νέου νομίσματος θα αποτελέσει χρονοβόρο διαδικασία έως ότου εναρμονιστούν οι τράπεζες, τα πληροφοριακά συστήματα του κράτους και οι δομές της αγοράς με το νέο νόμισμα και ανακτήσει τον νομισματικό έλεγχο η Τράπεζα της Ελλάδος – το 2002 το ευρώ χρειάστηκαν κάποιοι μήνες παράλληλης κυκλοφορίας με την δραχμή.
Στο μεταξύ, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που εξέδωσαν IOU, θα δημιουργηθεί μία δευτερογενής αγορά, στην οποία θα ρευστοποιούνται με σημαντικό «κούρεμα» της αξίας τους, καθώς ουδείς θα τα δέχεται στο 100%, δεδομένου ότι στο βάθος η αγορά θα αναμένει την αποπληρωμή τους με πληθωριστική και υποτιμημένη νέα δραχμή.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα μπορεί παρά να προχωρήσει δίχως την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου των τραπεζών, οι οποίες θα εθνικοποιηθούν και θα συγχωνευθούν σε μία και μοναδική εταιρική οντότητα. Και αυτό διότι οι άδειες από καταθέσεις, τράπεζες δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά κελύφη, γεμάτα επισφάλειες.
Το ίδιο θα συμβεί και στα ασφαλιστικά ταμεία, οι εναπομείναντες πόροι των οποίων θα συγκεντρωθούν σε έναν κοινό «κουμπαρά», προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του κράτους μέχρι την έκδοση του νέου νομίσματος.
Στο ίδιο πλαίσιο δεν θα είναι απίθανη τυχόν εθνικοποίηση όλων των στρατηγικών υποδομών της χώρας, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, οι συγκοινωνιακοί κόμβοι, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, τα διυλιστήρια κτλ για τον δημόσιο έλεγχο των μεταφορών και της ενέργειας και την χρήση των αποθεματικών τους.
Παράλληλα, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να μην προβλέπει δρακόντειες ρυθμίσεις και περιοριστικά μέτρα στην διάθεση φαρμακευτικών και διατροφικών προϊόντων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα και τρόφιμα μέσα από χορήγηση ατομικών δελτίων.
Και αυτό διότι ο τερματισμός των εισαγωγών, ελλείψει ρευστότητας θα δημιουργήσει τεράστια κενα στην αγορά και θα εκτοξεύσει τις τιμές τους λόγω της μη εξυπηρετούμενης ζήτησης.
Φυσικά, όλες αυτές οι κινήσεις θα συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε πλήρη απομόνωση και θα ανοίξουν τεράστιο θέμα στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, με απώτερο κίνδυνο την αποπομπή της χώρας από την κοινότητα.