«Δεν έχω κάνει τίποτα. Είναι μία στημένη ιστορία. Δεν έχω απαλείψει, διαγράψει τίποτα. Εξ αρχής με ήθελαν ένοχο. Δε θα διανοούμουν ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν έκανα τίποτα τέτοιο. Λειτούργησα στο πλαίσιο, της συμφωνίας με τη Γαλλία».
«Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά την απολογία τουΜε αυτά τα λόγια ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκλεισε την απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο, για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επιθετικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας ότι όταν ξέσπασε ο θόρυβος «το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, σκαστές διαφθοράς, ο πρόεδρος έβγαινε και υπερασπιζόταν».
Η μακροσκελής απολογία
Με την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Nίκος Πάσσος, απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό του είπε: Δικαιούστε να μην απαντήσετε, να πείτε απλώς αθώος, και οποιαδήποτε άρνησή σας δε συνιστά επιβαρυντικό στοιχείο για σας.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήρε τον λόγο και άρχισε να εξιστορεί άγνωστες πτυχές -κατά τον ίδιο- της υπόθεσης: «Θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία. Την Άνοιξη του 2010 με επισκέφθηκε ο πρέσβης κ.Μπίκας, η χώρα ηταν σε δύσκολη κατάσταση, δεχόμασταν επιθέσεις από κερδοσκόπους και είχαμε υπογράψει το 1ο Μνημόνιο με ένα δάνειο 110 εκατομμυρίων. Η ΕΥΠ προσπαθούσε να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο. Oι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ότι υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με Έλληνες φορολογούμενους. Ο Γάλλος ΥΠ.ΟΙΚ κατείχε τα στοιχεία. Με είχε ενημερώσει τότε μάλιστα ο κ. Γεωργακόπουλος (σ.σ Γ.Γ εσόδων), πως κυκλοφορεί μια λίστα και κάποιος θέλει χρήματα για να τη δώσει.
Στο Eurogroup του καλοκαιριού έπιασα την Κριστίν Λαγκάρντ και της μετέφερα τη συζήτηση με τον κ. Μπίκα. Εκείνη επιφυλάχθηκε, αλλά απάντησε θετικά για την παράδοση των στοιχείων, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκαλυφθεί ότι τα πήραμε από τους Γάλλους και δε θα γίνει επίσημη χρήση. Μου έδωσε το όνομα Γάλλου αξιωματούχου να επικοινωνήσουμε. Στις 16 Σεπτεμβρίου, σε διμερείς συναντήσεις στο Παρίσι ο κ. Χαλαστάνης, πρέσβης στη Γαλλία, ενημερώθηκε από εμένα να παραλάβει γρήγορα και εμπιστευτικά τη λίστα και να μου τη στείλει.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, η κα Χατζή, η διευθύντρια του γραφείου μου, με ενημέρωσε ότι ήρθε ένας φάκελος. Εκείνο το βράδυ παρακάλεσα τη σύζυγό μου να έρθει για να φάμε στο κέντρο. Ήταν ένα cd χωρίς διακριτικά (όχι δηλαδή Γαλλική Δημοκρατία κλπ) αλλά με μια συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του γαλλικού ΥΠ.ΟΙΚ. Ούτε Ελβετία, ούτε λίστα κλπ τίποτα από αυτά. Το βάζω στον υπολογιστή χωρίς να ξέρω τι έχω παραλάβει. Ανοίγω στην τύχη και βλέπω λίστα με ονόματα και ποσά. Στην τύχη επαναλαμβάνω. Διαπιστώνω πως δεν ξέρω τι να κάνω. Το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω για Βρυξέλες. Μετά έφυγα για ΗΠΑ. Έχω στα χέρια μου κάποια στοιχεία τα οποία – κατά την Κριστίν Λαγκάρντ- είναι παράνομα. Ξέρω άρα πως πρέπει να κρατηθούν απόρρητα. Δεν θέλω να διαταράξω τη σχέση μας με τη μοναδική χώρα που μας βοηθάει γύρω από το τραπέζι του Eurogroup. Δε θέλω να διαταράξω την σχέση εμπιστοσύνης.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης εκείνη την περίοδο ήταν η φοροδιαφυγή. Γνωρίζω όμως πως για την Ελβετία το θέμα αυτό είναι υπόθεση εθνικής υπόστασης όταν συζητάμε για συμφωνία ανταλλαγής στοιχειών. Επίσης γνωρίζω πως το ΣΔΟΕ έχει παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Φοβάμαι λοιπόν πως αν δώσω όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ τότε μπορεί σε δυο μέρες να δω πηχιαίους τίτλους «Η Ελλάς έχει λίστα φοροφυγάδων», τόνισε.
«Αποφασίζω λοιπόν να δώσω ένα δείγμα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Πριν όμως πρέπει να δω τι ακριβώς έχω. Ζητώ λοιπόν από τον κ. Αγγελόπουλο να υπολογίσει το ποσό και να μου βγάλει τα 20 ονόματα με τις μεγάλες κρατήσεις. Επανέρχεται λοιπόν μετά από λίγες μέρες και αφήνει στο γραφείο ένα CD και μια λίστα με 20 ονόματα. Μου λέει, περίπου 2 δις είναι και παραπάνω από τα μισά είναι μηδενικά».
Η λίστα Καπελέρη
«Τέλος Νοεμβρίου καλώ τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη και του λέω έχω μια λίστα, δες αν υπάρχουν φοροφυγάδες. Π.χ υπήρχε μια κυρία με 500 εκατομμύρια. Υπάρχει αυτή; Μια βδομάδα μετά έρχεται και μου λέει ότι από πρώτη άποψη δε δικαιολογούν τα ποσά. Ωραία του λέω, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις με κάθε μυστικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα. Θεώρησα αυτονόητο ότι ο αρμόδιος θα συνέχιζε να κάνει τους ελέγχους» ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Η συνάντηση με τους Ελβετούς στο Νταβός
Τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, διοργανώθηκε σύσκεψη στο Νταβός της Ελβετίας ώστε να συναφθεί συμφωνία για τις καταθέσεις του εξωτερικού. «Συγκαλώ μια σύσκεψη με τους κ.κ. Πλασκοβίτη, Καπελέρη (ο οποίος είχε κάνει και διαρροές στις εφημερίδες), την κα Χατζή και τον κ. Μπάνο. Όλοι γνώριζαν την ύπαρξη της λίστας.
«Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου μου είπε πως τα στοιχεία μόνο ως έναυσμα ελέγχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μου προτείνεται να συσταθεί ειδικό κλιμάκιο, αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι η σύσταση θα έπρεπε να δημοσιευθεί στη Διαύγεια. Επιφυλάχθηκα, θεωρώντας ότι ο κ.Καπελέρης θα διενεργούσε έλεγχο. Αν ήθελα να μη γίνει τίποτα, τότε θα έκανα το απλό. Θα το πήγαινα στο ΣΔΟΕ, θα δημοσιευόταν άμεσα και τέρμα. Άλλωστε η περίφημη λίστα Λιχτενστάιν, χρειάστηκε να ερευνηθεί 14 μήνες και επρόκειτο για 17 μόλις ονόματα. Για 2.000 πως θα το έκανε;».
«Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το CD, ζητώ από τη γραμματεία μου να κάνει ένα αντίγραφο σε στικάκι και της αφήνω το CD. Παίρνω το στικάκι στο γραφείο μου και δίνω στη γραμματεία μου το cd.. Εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να πείσω τους βουλευτές να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. 17 Ιουνίου έρχεται ο κ. Βενιζέλος. Με τον κ. Βενιζέλο δεν συζητήσαμε πιο ουσιαστικά πράγματα. Να πω ότι ουδέποτε έλαβα τηλεφώνημα από τον Βενιζέλο για το τι είναι αυτό το στικάκι. Θα περίμενα να γίνει. Ο νέος ΥΠ.ΟΙΚ δεν ήθελε να μπαίνει κάποιος στα χωράφια του» ανέφερε στην απολογία του.
Πειραγμένη η λίστα;
«Ξαφνικά αρχίζει να διακινείται η πληροφορία πως κάποιος πείραξε τη λίστα. Γίνεται η επιτροπή της Βουλής. Δυο άτομα είναι στο στόχαστρο: Ο κ. Βενιζέλος και εγώ: Η διαφορά μας είναι πως εγώ είμαι στο σπίτι μου, ενώ ο κ. Βενιζέλος στηρίζει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μια τρικομματική κυβέρνηση. 27-28 Δεκεμβρίου μου τηλεφωνούν και μου λένε πως λείπουν τα ονόματα των συγγενών μου. Είναι δύσκολο να σας περιγράψω τη ψυχολογική μου κατάσταση. Με τους συγγενείς μου δεν είχα ποτέ τέτοια σχέση. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ποιος μου το έστησε αυτό; Καταλαβαίνω πως έχω γίνει ο υπ΄αριθμόν 1 καταζητούμενος στη χώρα. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου», τονίζει με νόημα.
«Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά»
«Μέσα στις γιορτές τρέχουν να συστήσουν προανακριτική. Αντί να περιμένουν στις 8 Ιανουαρίου το έγγραφο Πεπόνη που έλεγε πως το στικάκι δεν ήταν του Παπακωνσταντίνου αλλά είχε φτιαχτεί από άλλον (σ.σ Διώτη). Βολεύει να πάει για ολόκληρη ιστορία πάνω μου και δικάζομαι κάθε μέρα, δυο χρόνια και έχω καταδικαστεί την πρώτη μέρα. Το κόμμα μου και ο ίδιος πρόεδρος που σε άλλες περιπτώσεις σκαστής διαφθοράς έτρεχε και υπερασπιζόταν, με πέταξε στα σκυλιά. Με διέγραψε σε ένα βράδυ. Οι συνεργάτες μου εξευτελίζονται και τους ρωτούν τι κόμμα ψηφίζουν, οι συγγενείς μου διασύρονται, και πρέπει με περίσκεψη να πει ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, άλλο να νομοθετείς και άλλο να δίνεις όπλα σε μια υπηρεσία να κάνει κατάχρηση εξουσίας» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές.
Zougla.gr