Σύμφωνα με έρευνες, τον Δεκέμβριο παίρνουμε κατά μέσο όρο 1,7 κιλά
Περίοδος συνυφασμένη με οικογενειακές στιγμές και αφθονία εδεσμάτων αυτή των επόμενων δύο εβδομάδων. Τραπέζια και μπουφέδες φορτωμένοι με κρεατικά, ποτά, γλυκά και πλείστους άλλους διατροφικούς πειρασμούς παραμένουν κλασικές αξίες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και πλαισιώνουν τις συναντήσεις μας με οικείους και φίλους, προσφέροντας μας όμως συχνά εκτός από τις γευστικές απολαύσεις και… κιλά.
«Σύμφωνα με έρευνες, τον Δεκέμβριο παίρνουμε κατά μέσο όρο 1,7 κιλά, με πολλούς να τα υπερβαίνουν. Καθόλου περίεργο, αν σκεφτούμε πως η γιορτή και η διασκέδαση είναι συνυφασμένα με το φαγητό» εξηγεί η κυρία Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το κλειδί είναι να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές ώστε ούτε να στερηθούμε τα γιορτινά φαγητά ούτε και να φορτωθούμε με κιλά». Σύμφωνα με την ειδικό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να οργανώσουμε το διατροφικό πρόγραμμα των «επίμαχων» ημερών με άξονα το γιορτινό τραπέζι.
Τι πρέπει να κάνετε
Συγκεκριμένα, περίπου 2 ώρες πριν από το εορταστικό μενού επιλέξτε ένα μικρό πρόγευμα που θα καλύψει το αίσθημα της έντονης πείνας και δεν θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση όταν βρεθείτε μπροστά σε πολλά, διαφορετικά και λαχταριστά φαγητά.
Στο εορταστικό τραπέζι αποφύγετε τα ορεκτικά τύπου σφολιάτας και τα λιπαρά τυριά ώστε να μην αυξήσετε σημαντικά τις θερμίδες του γεύματος και να μην νιώσετε κορεσμό. Αντικαταστήστε τα ορεκτικά με ένα μεγάλο πιάτο πράσινης ωμής σαλάτας, επιλέγοντας σαλάτα με καρπούς από ρόδι και με καρύδια ώστε να αυξηθεί η αντιοξειδωτική αξία του γεύματος.
Στο κυρίως πιάτο αναζητήστε κάποια πηγή πρωτεΐνης. Μια καλή επιλογή είναι η γαλοπούλα που αποτελεί λευκό κρέας χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Φροντίστε η ποσότητα να μην ξεπερνάει το μέγεθος της παλάμης σας. Συνοδεύστε το κρέας με ρύζι ή ζυμαρικά σε ποσότητα λίγο λιγότερη από το 1/2 του πιάτου. Αν η γαλοπούλα έχει γέμιση ή σος, μην υπερβείτε τις 2-3 κουταλιές της σούπας. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε τυριά και κρέμα γάλακτος, όπως το σουφλέ ζυμαρικών, που αυξάνουν σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος.
Από ποτά, η πιο ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ είναι 1-2 ποτήρια κρασί που δεν θα ξεπεράσουν τις 100 θερμίδες το καθένα. Η κατανάλωση υψηλόβαθμων σε αλκοολικούς βαθμούς ποτών, κοκτέιλ και λικέρ μπορεί να αποδώσουν πάνω από 250 θερμίδες ανά ποτήρι. Παραμερίστε τα αναψυκτικά που περιέχουν πολλές θερμίδες και αντικαταστήστε τα με άφθονο νερό.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το επιδόρπιο η πιο σωστή επιλογή είναι ένα μελομακάρονο που έχει υψηλότερη θρεπτική αξία και χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο από άλλα γλυκά. Αρχικά βασική πηγή λιπαρών είναι το ελαιόλαδο σε σχέση με τα υπόλοιπα που είναι το βούτυρο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα καρυδιών που είναι γνωστά για τη μεγάλη περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες και βιταμίνη Ε που προσφέρουν σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση.
Ωστόσο, η σωστή διατροφή είναι το ήμισυ της προσπάθειας. Την επόμενη μέρα ενός λουκούλειου, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, γεύματος καλό είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμά σας μια ώρα φυσικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο.
Protothema.gr