«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τον ΟΟΣΑ ανοίγει νέο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα», τόνισε την Πέμπτη από το Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, επισήμανε ότι «στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη δεν υπάρχει σαφής αναφορά στη χρηματοδότηση. Είμαστε τίμιοι απέναντι στους εταίρους μας και πρέπει και αυτοί να κάνουν το ίδιο. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ακόμα κι αν δεν γίνει άμεσα εκταμίευση κάποιας δόσης», είπε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Αν δεν υπάρξει όμως θα έχουμε κάποιον που θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και κάποιον που δεν είναι και αυτό θα δημιουργήσει σκεπτικισμό. Γνωρίζω ότι υπάρχει θέμα καχυποψίας και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης». Οι αμοιβαίες καχυποψίες θα καμφθούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά».
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ πάντως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός και υποστηρικτικός προς τη νέα κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας αρκετές φορές ότι βρίσκεται στην εξουσία πολύ λίγο καιρό.
Οι μεταρρυθμίσεις
Το νέο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων έγκειται στο ότι αυτές βασίζονται σε δικό μας σχέδιο και στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας και θα έχουν υψηλό οικονομικό και κοινωνικό όφελος, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρόνια του μνημονίου η λέξη μεταρρύθμιση έγινε συνώνυμο της κοινωνικής απορρύθμισης.
Ο Πρωθυπουργός ήταν απόλυτα καθησυχαστικός για τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας και αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, για τους οποίους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουν καλή διάθεση απέναντι στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως είπε, η σφραγίδα του ΟΟΣΑ στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποτελεί εγγύηση και θα διαλύσει την όποια καχυποψία των εταίρων για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Βύθιση του ελληνικού ΑΕΠ
Πριν τέσσερα χρόνια, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ένας διεθνής Οργανισμός το IMF πρότεινε μέτρα που βύθισαν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%, τώρα με τη συμβολή ενός άλλου διεθνούς Οργανισμού του ΟΟΣΑ ελπίζουμε ότι εντός της επόμενης τετραετίας θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και θα επαναφέρουμε την ανάπτυξη και την ευημερία μέσω της προώθησης των αναγκαίων δομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία είπε ότι έχει γίνει σημαντικό έργο, αλλά απομένει ακόμη σκληρή δουλειά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη από την επίσκεψή του στην Αθήνα υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία task force με αντικείμενο το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και έχει υπάρξει πρόοδος.
Ο Γκουρία δεσμεύτηκε δε για πρόταση λύσεων συμβατών με την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πάντα ο Οργανισμός λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε οικονομίας.
Η συμφωνία
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία συζήτησαν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Προκειμένου» όπως είπε στη σύντομη εισήγησή του ο Πρωθυπουργός «να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι, πρώτο σταθμό μιας νέας ευρωπαϊκής περιοδείας στην προσπάθειά του να χτίσει ευρύτερες συμμαχίες που θα έχουν ως στόχο την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων το επόμενο διάστημα.
Συνάντηση με Γιούνκερ
Ως εκ τούτου από το Μαξίμου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η αυριανή συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάληξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Κομισιόν και στη χώρα μας για την υποστήριξη των προγραμμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης και της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Εκτός από τη συνάντηση με τον Ανχελ Γκουρία, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη γαλλική πρωτεύουσα και σε εκδήλωση του ΟΑΣΑ. Σε αυτήν ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διατυπώσει την ανάγκη για «μια μεταπήδηση στην επόμενη φάση της συνεννόησης με τους εταίρους».
Οπως διαμηνύεται ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο όταν κινείται στο 158% του ΑΕΠ και η δαπάνη για τόκους περίπου στα 6,5 δισ. τον χρόνο μέχρι το 2021. Θα επισημάνει δε ότι αποτελεί ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα θέμα το να αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος της, με την επισήμανση πως ο φαύλος κύκλος της «παγίδας του χρέους» και της διαρκούς εξάρτησης δεν αποτελεί συνταγή για μια υγιή ευρωζώνη στο σύνολό της.
Αναφορικά με τη συνεργασία με τον ΟΑΣΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως «δεν θα είναι νέα εργαλειοθήκη, αλλά αποτελεσματικές παρεμβάσεις».