Υποβλήθηκαν την Πέμπτη από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα προς το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων η πρόταση για την οριοθέτηση περιοχών του Νομού Ηλείας ως θεομηνιόπληκτες από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες, κατολισθήσεις, καθιζήσεις που έπληξαν τον Νομό, στις 4, 5 Φεβρουαρίου 2012 και μετέπειτα, καθώς και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Τροφίμων (λόγω καταργήσεως του ΕΟΜΜΕΧ) η πρόταση για την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες στις 4 & 5-2-2012 της Π.Ε. Ηλείας.
Οι αιτήσεις για ζημιές υπερβαίνουν τις 1.000, εκ των οποίων οι αιτήσεις για ζημιές σε κτίρια είναι 866, σε επιχειρήσεις 99, γεωργοκτηνοτρόφων 229 και για Ι.Χ. αυτοκίνητα 59.
Οι ελεγμένες αιτήσεις υπερβαίνουν το 65% των αιτήσεων και η καταγραφή συνεχίζεται.
Μεγάλες είναι επίσης οι ζημιές στις υποδομές, όπως εμφανίζονται στις καταστάσεις ζημιών που έχουν συντάξει η Π.Ε. Ηλείας καθώς και όλοι οι Δήμοι του Νομού μας και ο ΓΟΕΒ, εκτός βεβαίως των μεγάλων ζημιών που υπάρχουν στο Νοσοκομείο του Πύργου και στη Σιδηροδρομική Γέφυρα στον ποταμό Ενιπέα.
Η πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας παρουσιάζει πλήρως τις εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές που υπέστησαν περιοχές του Νομού Ηλείας από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες, κατολισθήσεις και καθιζήσεις που έπληξαν τον Νομό μας στις 4, 5 Φεβρουαρίου 2012 και μετέπειτα και σε συνδυασμό με τις υπ. αριθμ. Πρωτ. 673/5-2-2012, 702/6-2-2012 & 819/9-2-2012 αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας περιοχές της Ηλείας και ζητάει την οριοθέτηση και τον καθορισμό της πληγείσας περιοχής και την ένταξη της σε πρόγραμμα αποκατάστασης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, μετά την υποβολή των προτάσεων, δήλωσε τα παρακάτω :
«Υποβάλλαμε τις προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, με τις οποίες παρουσιάζουμε πλήρως τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη ο Νομός μας και ζητάμε τον καθορισμό της πληγείσας περιοχής ως θεομηνιόπληκτης και την ένταξη της σε Πρόγραμμα Αποκατάστασης, καθώς επίσης υποβάλλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την πρόταση μας για την αποζημίωση των πληγέντων επιχειρήσεων.
Η πρόταση μας είναι πλήρης και αναλυτική, παρουσιάζει το μέγεθος του προβλήματος και ζητάμε την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, την χρηματοδότηση της Περιφέρειας και των Δήμων και του ΓΟΕΒ για την επούλωση των πληγών, γιατί είναι η ελάχιστη υποχρέωση του κράτους και της πολιτείας απέναντι στην πολύπαθη Ηλεία.
Επαναλαμβάνω, ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τους πληγέντες και της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να είναι γρήγορη και άμεση και να ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί.
Υπενθυμίζω ότι αυτά είναι υποχρέωση της πολιτείας, όπως και υποχρέωση είναι η υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης για τον Νομό μας και η αποδέσμευση των χρημάτων από το Ταμείο Μολυβιάτη για τους Ηλείους».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας είχε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφές οι οποίες είναι οι εξής :
1. Πρώτη Προτεραιότητα είναι η άμεση και πλήρης επαναλειτουργία του Νοσοκομείου του Πύργου και η εξεύρεση τρόπου από την Κυβέρνηση και όχι η παραπομπή του για λειτουργία σε 5μηνα και 6μηνα.
2. Αποκατάσταση ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο και παρεμβάσεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό των υποδομών.
3. Μετά την καταγραφή των ζημιών άμεση κήρυξη της περιοχής ως θεομηνιόπληκτη, χωρίς υπερβολές (υπερτιμήσεις δυνατόν να αποφεύγονται), αλλά στα πλαίσια της πραγματικότητας και της ζημιάς.
4. Χορήγηση οικονομικής βοήθειας για αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και κατοικίες, όπως πραγματοποιήθηκε και στα πλαίσια των πυρκαγιών του 2007 και του σεισμού του 2008 και εμπλοκή της ΥΑΣ σε αυτό το θέμα. Χορήγηση λυόμενων οικίσκων σε όσους πληγέντες έχει καταστεί ακατοίκητη η κύρια οικία τους.
5. Άμεση χορήγηση οικονομικού βοηθήματος σε όλους τους πλημμυροπαθείς 1500 ευρώ για τα τρέχοντα έξοδα και καταβολή αποζημίωσης οικοσκευής.
6. Άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφους, καθώς και χορήγηση ζωοτροφών.
7. Άμεση οικονομική βοήθεια στους πληγέντες επιχειρηματίες και αναστολή πληρωμής οφειλών για ένα χρόνο στις τράπεζες, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο.
8. Χρηματοδότηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ε. Ηλείας ? Δ. Πύργου ? Δ. Αρχ. Ολυμπίας) για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές.
9. Αποδέσμευση των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη στους Ηλείους για την εκτέλεση μεγάλων έργων με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, για τόνωση της τοπικής οικονομίας και προσπάθεια ενεργοποίησης του Ειδικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές.