Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας
Ειδικά προγράμματα προβολών
ΟΡΦΕΑΣ (Πύργος), CINE-CINEMA (Αμαλιάδα), CINE-ΑΣΤΡΟΝ (Λεχαινά), ΚΟΥΡΒΙΣΙΑΝΕΙΟ (Γαστούνη), ΔΗΜΟΤΙΚΟ σχολείο Ζαχάρως, STER VESO MARE (Πάτρα), ΤΡΙΚΟΥΠΕΙΟ (Μεσολόγγι), ΑΠΟΛΛΩΝ (Αίγιο).
6/12: 17:00: Οι ταινίες των έξι ημερών. Προβολή των ταινιών που γυρίστηκαν στα Εργαστήρια του 17ου Φεστιβάλ & της 14ης Camera Zizanio, ΑΠΟΛΛΩΝ (Πύργος).
School Cinema
30/11-7/12: Έντεκα Κινηματογραφικά εργαστήρια (σκηνοθεσίας, μοντάζ, ντοκιμαντέρ,
video clip, κινουμένου σχεδίου και υποκριτικής) και 15 εργαστήρια εισαγωγής στο animation για μαθητές Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης.
30/11-5/12: Πέντε σεμινάρια και master classes για εκπαιδευτικούς με εξειδικευμένα
θέματα γύρω από την τεχνική του κινηματογράφου από επαγγελματίες και ειδικούς του κινηματογράφου και των νέων μέσων,.
1-6/12: Mythos Project. Για τέταρτη χρονιά δεκάδες παιδιά από την Ευρώπη, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλο τη φαντασία, τις κάμερες και τους υπολογιστές, δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους.
1 & 5/12: Flash forward. Το Φεστιβάλ και η Camera Zizanio παρουσιάζουν τρία νέα παιδιά, τον Roland Ferge, τον Saroise o Connor και την Γεσθημανή Ρουμπάνη, που συμμετείχαν από πολύ μικρή ηλικία στις δραστηριότητές τους και σήμερα ακολουθούν τα δικά τους όνειρα στην τέχνη και στην επιστήμη τους.
Παράλληλες εκδηλώσεις
1-12/12: Συγγραφείς στα σχολεία. Η Άλκη Ζέη, ο Μάνος Κοντολέων, η Αγγελική Δαρλάση, ο Βασίλης Τερζόπουλος και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος συζητούν με μαθητές και εκπαιδευτικούς σε 13 σχολεία του νομού Ηλείας.
1-5/12: Η Πάροδος στο 17ο Φεστιβάλ. Η Ομάδα Τέχνης Πάροδος πραγματοποιεί 12 δράσεις εκπαιδευτικές σε ισάριθμα σχολεία του νομού Ηλείας.
3, 5-6/12: Γνωριμία με τη γη της Ολυμπίας. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας ξεναγούνται σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, γνωρίζουν τον τόπο και τους ανθρώπους.
3-4-5/12: Εργαστήριο Πολυφωνίας.
4/12: Ιρλανδικό ψωμί και ελληνικό ελαιόλαδο. Γευσιγνωσία του πρώτου ελληνικού ελαιόλαδου με φρέσκο ιρλανδικό ψωμί από τη συγγραφέα και φωτογράφο Valerie O ‘Connor.
28/11-7/12: Zizanio News. Αειθαλής και αεικίνητη, η πολυπληθής ομάδα του Zizanio News γράφει, σχολιάζει και κρίνει τα δρώμενα στο 17ο Φεστιβάλ και στη 14η Camera Zizanio (και όχι μόνο) στο μπλογκ, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και στις ιντερνετικές μεταδόσεις της.
Το Φεστιβάλ επέλεξε να τιμήσει τους δυο Έλληνες ηθοποιούς για τη συνέπεια και το ήθος με το οποίο υπηρετούν την Τέχνη τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Επίσης για την κορυφαία διάκρισή τους σε μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Βενετία και Νάσβιλ), με βραβεία καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, συμβάλλοντας στη γενικότερη προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό και τη διεθνή προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Στην τελετή έναρξης, τιμήθηκε ο Μανώλης Μαυροματάκης ενώ στην τελετή απονομής το βράδυ του Σαββάτου, 6 Δεκεμβρίου, θα τιμηθεί ο Θέμης Πάνου
Ο Θέμης Πάνου βραβεύτηκε ως καλύτερος άνδρας ηθοποιός (Volpi Cup), για την ερμηνεία του στην ταινία “Miss Violence”, στο 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (2013). Από το 2000 συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και συμμετείχε σε διεθνείς περιοδείες του σε Ευρώπη, Η.Π.Α, Λατινική Αμερική, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα κ.α.). Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους έλληνες σκηνοθέτες και ανέλαβε σημαντικούς ρόλους σε έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μπέν Τζόνσον, Μολιέρου, Μαριβώ, Γκολντόνι, Πούσκιν, Γέητς, Μπέκετ, Ντάριο Φό, Γκόρκυ ,Μπρέχτ, Βάϊς, Χόρβατ, Οστρόφσκι, Ουίλιαμς, Σέπαρντ, Δημητριάδη, Μάτεση, Καπετανάκη, Καρύδη κ.ά. Συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές και σε 12 ταινίες στον κινηματογράφο, ενώ έχει τιμηθεί με τη διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Δράμας για την ταινία Μια νύχτα μαζί (2009). Έχει μεταφράσει στην τουρκική γλώσσα έργα τους Ιχνευτές του Σοφοκλή και τον Φιάκας του Δ. Κ. Μισιτζή και στην ελληνικά την τριλογία Ο Μίδας του Güngör Dilmen, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Κινστέρνα, Νά ένα μήλο και έχουν εκδοθεί από Το Ροδακιό.