Ισχυρό όπλο κατά της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου φαίνεται να αποτελεί η αύξηση της ποσότητας καλίου που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς όταν αυτή συνδυάζεται με ταυτόχρονο περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού, τότε μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.
Όπως αναφέρεται στην “British Medical Journal”, στο πλαίσιο της αναθεώρησης παλαιότερης μελέτης βρέθηκε ότι τρώγοντας μόλις δύο με τρεις επιπλέον μερίδες φρούτων ή λαχανικών την ημέρα, τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο, θα μπορούσε να έχει ευεργετική δράση, αν και τα αποτελέσματα βρέθηκαν να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά σε περίπτωση που κάποιος μείωνε ταυτόχρονα και το αλάτι.
“Την ώρα που η αύξηση του καλίου στη διατροφή διαπιστώθηκε ότι είχε μία θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης στο ότι αυτή δεν είχε ανεπιθύμητες ενέργειες στη λειτουργία των νεφρών ή στα επίπεδα των ορμονών” καταλήγει η έρευνα (BMJ) στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ερευνητές από το “World Food Programme” των Η.Ε., το Imperial College του Λονδίνου, την Ιατρική Σχολή του Warwick και κατά την οποία επανεξετάστηκαν 11 μελέτες και 22 ελεγχόμενα πειράματα σε περισσότερους από 128.000 υγιείς εθελοντές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αύξηση του καλίου στη διατροφή κατά 3-4 γρ. ημερησίως μείωσε την αρτηριακή πίεση στους ενήλικες, ενώ παράλληλα συρρίκνωσε κατά 24% και τις πιθανότητες για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της πίεσης φάνηκε να υπάρχουν και στα παιδιά που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες καλίου. Οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης του στην ιδιαίτερη αυτή πληθυσμιακή ομάδα, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ώστε να διατυπωθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Μαρίνα Σαουλίδου