Για ποιο λόγο να προτιμήσω το κατεψυγμένο ψάρι έναντι του νωπού;
Διότι με τη διαδικασία της ψύξης του ψαριού παύουν να πολλαπλασιάζονται οι μικροοργανισμοί (πχ βακτήρια και παράσιτα) και δεν υφίσταται το ψάρι τις αλλοιώσεις που υφίσταται το νωπό. Με τη βοήθεια της κατάψυξης, το ψάρι διατηρεί τη φρεσκάδα του και όλα τα θρεπτικά του στοιχεία σαν να έχει μόλις αλιευτεί.
Για ποιο λόγο είναι τα κατεψυγμένα ψάρια εφάμιλλα ή και ανώτερα των νωπών σε θρεπτική αξία;
Διότι με την κατάψυξη διατηρούνται τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του ψαριού, χάρη στο γεγονός ότι το ψάρι καταψύχεται σχεδόν αμέσως αφού αλιευθεί, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Αντίθετα, στο φρέσκο ψάρι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά τη χρονική στιγμή της αλίευσής του, εκτός και αν το έχουμε πιάσει οι ίδιοι. Υπάρχει η περίπτωση το υποτιθέμενο φρέσκο ψάρι που διατίθεται προς να μην είναι πραγματικά φρέσκο και να έχει χάσει τα θρεπτικά συστατικά του, κάτι που συμβαίνει όταν παρέλθουν λίγες μέρες από τη στιγμή της αλίευσής του. Αυτό δεν συμβαίνει στο κατεψυγμένο ψάρι, για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του, τα οποία μαζί με τη φρεσκάδα και την υπέροχη γεύση ?παγιδεύονται? εντός του ψαριού τη στιγμή της κατάψυξης.
Για ποιο λόγο θεωρείται το ψάρι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή;
Το ψάρι όπως είναι εμφανές και από την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής είναι απαραίτητο για μία ισορροπημένη διατροφή και πρέπει να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα διότι θεωρείται εξαιρετικά υγιεινή τροφή. Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λίπους, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, στοιχείων απαραιτήτων για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Μπορεί το παιδί μου να καταναλώσει κατεψυγμένα θαλασσινά;
Τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν κατεψυγμένα θαλασσινά δεδομένου ότι αυτά διαθέτουν τα ίδια ακριβώς θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν και τα φρέσκα θαλασσινά, τα οποία παγιδεύονται εντός του ψαριού τη στιγμή της κατάψυξης του. Να προτιμούμε ιδιαίτερα να δίνουμε στα μικρά παιδιά, ψάρια και θαλασσινά που δεν διαθέτουν κόκαλα όπως για παράδειγμα φιλέτα βακαλάου, καλαμάρια καθαρισμένα κομμένα, γαρίδες, μύδια, θράψαλα καθαρισμένα ή και καθαρισμένα ψάρια. Ιδανικά για τα παιδιά είναι και τα προϊόντα πανέ, γαρίδες, μύδια, θράψαλα ροδέλα πανέ, υπέροχη γευστική επιλογή που θα ξετρελάνει τους μικρούς μας φίλους και θα τους κάνει να αγαπήσουν το ψάρι.
Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών επιβάλλεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμβρυο δια μέσου του πλακούντα. Λόγω της θρεπτικής τους αξίας λοιπόν, τα ψάρια είναι μια ιδανική τροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ωφέλιμων λιπαρών οξέων που περιέχουν, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Τα ψάρια περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως βιταμίνη D, ιώδιο και σελήνιο ? όπως και τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3. Αυτά είναι πολύ σημαντικά, τόσο για την μητέρα, όσο και για το μωρό. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, τόνο, κ.α.) αλλά και λευκά ψάρια σε συχνότητα μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Κατεψυγμένα ποιότητος «ΤΟΠΙΝΤΖΗΣ»
Πατρών 13 ? Πύργος Ηλείας