Γιατροί: Επικίνδυνα τα φάρμακα χωρίς τη συνταγή ιατρού! Τι μπορούμε να πάθουμε

Την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Υγείας ζητά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) για την αποτροπή προώθησης φαρμάκων από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Τι παρενέργειες μπορούν να καταγραφούν

Σοβαρός κίνδυνος από τους αυτο-αποκαλούμενους θεραπευτές-φαρμακοποιούς που προωθούν απ ευθείας φάρμακα από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή προκύπτει σύμφωνα με τους γιατρούς της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Όπως υπογραμμίζουν, κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται χιλιάδες θάνατοι από την αλόγιστη λήψη Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) όπως πχ. τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Περίπου το 0,5% – 2% του πληθυσμού παρουσιάζει επικίνδυνες για τη ζωή του οξείες αλλεργικές αντιδράσεις από φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των μη συνταγογραφούμενων. Υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα οι γιατροί καταφέρονται κατά των φαρμακοποιών οι οποίοι πρόσφατα είχαν επισημάνει ότι τα φαρμακεία διαδραματίοζυν ρόλο μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όπως σημειώνει η ΕΝΙ -ΕΟΠΥΥ: ?με έκπληξη  και απορία διαβάσαμε πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης σχετικά με την πρόθεσή τους να “αναβαθμίσουν” το επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Ελλήνων Πολιτών μετατρέποντας τους εαυτούς τους σε αυτοδίδακτους θεραπευτές και συγχρόνως εμπόρους φαρμακευτικών ουσιών δυνητικά επικίνδυνων για την δημόσια υγεία, αν δεν δοθούν με την κατάλληλη ένδειξη και την σωστή δοσολογία.
Προχώρησαν δε και ένα βήμα περισσότερο αναγνωρίζοντας ως θετική εξέλιξη την κατάρρευση των δομών υγείας, γεγονός που οδηγεί από ανάγκη τους πολίτες στην επικίνδυνη για την υγεία τους τακτική της “αυτοθεραπείας” με την βοήθεια των εμπόρων του φαρμάκου ! Ανησυχώντας μάλιστα για την αξιοποίηση των πόρων στην παροχή υπηρεσιών υγείας προτείνουν την κατάργηση του ιατρικού λειτουργήματος και την αντικατάσταση του από τους ίδιους, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να μετατρέψουν τα φαρμακεία σε κέντρα υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναπολώντας τις εποχές των “μάγων της φυλής”!
Ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου αναφέρει μάλιστα ότι είναι γνωστό άλλωστε πως μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 2 εκατ. περιστατικά σοβαρών παρενεργειών από φάρμακα, ενώ ετησίως σημειώνονται ακόμη και θάνατοι από επιπλοκές που προέρχονται από τη λήψη φαρμάκων.
Με βάση μάλιστα τις τελευταίες έρευνες, ορισμένα από τα πιο συχνά χορηγούμενα σκευάσματα χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να είναι και μοιραία για τη ζωή των ασθενών. καταλήγει.
Η Ένωση υπενθυμίζει ότι ?σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου δεν επιτρέπεται η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, ακόμα και αν αυτά είναι ευρείας χρήσης.
Κανένα φάρμακο , ακόμη και μη συνταγογραφούμενο, δεν πρέπει να δίδεται χωρίς ιατρική εξέταση και συνταγή?.
iatropedia.gr
Επόμενο Άρθρο