Μια νέα αγορά, και συγκεκριμένα αυτή της Κίνας, προστέθηκε αυτή την εβδομάδα στο χαρτοφυλάκιο των χωρών όπου εξάγει τα προϊόντα της το Κτήμα Μερκούρη, αριθμώντας πλέον συνολικά 14 σημεία παρουσίας στις διεθνείς αγορές.
Σήμερα, τόσο οι ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται στο κτήμα όσο και τα κρασιά τα οποία παράγονται από αυτές έχουν διευρυνθεί σημαντικά. Με το πέρασμα του χρόνου στο «Κτήμα Μερκούρη» προστέθηκε η «Φολόη», για να ακολουθήσουν το «Χόρταις», ο «Αντάρης», το «Κτήμα Μερκούρη Cava», ο «Λαμπαδίας», η «Κόμη της Βερενίκης», το «Belvedere» κ.α. κατακτώντας 14 συνολικά χώρες στην παγκόσμια αγορά.
* Το Κτήμα Μερκούρη, που βρίσκεται στη δυτική Πελοπόννησο, στο Κορακοχώρι και 12 χλμ. από τον Πύργο, συμπληρώνει φέτος ιστορία 150 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και παλαιότερα κορινθιακής σταφίδας.
Ανήκει στην οικογένεια Μερκούρη, με ρίζες από την Ηπειρο και την Πελοπόννησο, μια οικογένεια με ποικίλα ενδιαφέροντα αλλά και ιδιαίτερη αγάπη για τη γη.
«Το κτήμα έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση», όπως επισημαίνει ο Χρήστος Καννελακόπουλος, πρόεδρος της «Κτήμα Μερκούρη Α.Ε.» μιλώντας στην «Ημερησία», τονίζοντας πως «οι λόγοι που μας οδήγησαν στην επαναδραστηριοποίησή του ήταν επειδή διαθέταμε ουσιαστικά μια γεωργική εκμετάλλευση η οποία έπρεπε να γίνει παραγωγική. Στον αγροτικό τομέα είδαμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε μια ποικιλία ενός κρασιού, δίδοντας του επώνυμη ταυτότητα».
Η ίδρυση του κτήματος ανάγεται στο έτος 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης, κοσμοπολίτης και ιδιαίτερα ικανός επιχειρηματίας με δράση στη Βόρεια Ιταλία και κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αγόρασε από παραχώρηση εθνικών γαιών τις εκτάσεις που στη συνέχεια αποτέλεσαν το Κτήμα Μερκούρη. Ακολουθεί, λίγα χρόνια αργότερα, η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα με μοσχεύματα της ποικιλίας «Ρεφόσκο» που εισάγονται από τη βόρεια Ιταλία.
Ο Χρήστος Κανελλακόπουλος επισημαίνει ότι «βασικός μας στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση, καθώς η ελληνική αγορά εμφανίζεται πτωτική τα τελευταία δύο με τρία χρόνια», τονίζοντας πως «διευρύνουμε τις εξαγωγές μας και αυτό μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Τα προϊόντα μας έχουν ήδη παρουσία σε 13 αγορές του εξωτερικού, ενώ έχοντας ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αγορά της Κίνας, ξεκινήσαμε την αποστολή των πρώτων προϊόντων μας».
Μέχρι στιγμής, τα προϊόντα που παράγονται στο Κτήμα Μερκούρη εξάγονται σε Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Δανία, Κύπρο, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Σιγκαπούρη και Βραζιλία, αποστέλλοντας συνολικά το 55%-60% της παραγωγής.
Αναβίωση δραστηριοτήτων
Στα τέλη του 19ου αιώνα το κρασί του κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη. Καΐκια της εποχής αράζουν από καιρό σε καιρό στο μικρό όρμο του κτήματος για να φορτώσουν τα γεμάτα με κόκκινο μπρούσκο κρασί δρύινα βαρέλια, με προορισμό το λιμάνι της Τεργέστης.
Παράλληλα, ο αμπελώνας του κτήματος, που γρήγορα θα γίνει ονομαστός στην Ηλεία, τροφοδοτεί για πολλές δεκαετίες τη γύρω ευρύτερη περιοχή με μοσχεύματα της ποικιλίας «Ρεφόσκο» ή «Μερκούρη», όπως αυτή θα γίνει τοπικά γνωστή.
* Το 1930 ο Λεωνίδας Μερκούρης κατασκευάζει μέσα στο κτήμα ένα σύγχρονο για την εποχή του οινοποιείο, με υπόγειες δεξαμενές περίπου 300 τόνων, το οποίο θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το έτος 1960. Ωστόσο, το 1936, ο Λεωνίδας Μερκούρης πέθανε και το κτήμα πέρασε στα χέρια των δύο θυγατέρων του, που με τη βοήθεια του ενός γαμπρού – πρόκειται περί του Κανελλακόπουλου πατρός – συνέχισαν μέχρι περίπου το 1960 με βασική καλλιέργεια τη σταφίδα, ενώ μεγάλο μέρος φυτεύτηκε και με Μαυροδάφνη.
Για οικογενειακή χρήση στο κτήμα συνεχίστηκε η παραγωγή κρασιού από εκείνα τα παλιά κλήματα που ο παππούς είχε πρωτοφέρει από την Ιταλία… Από το 1987, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας αρχίζει μια νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος με παραγωγή τυποποιημένων κρασιών.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ανασυγκροτούνται, εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται οι παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου και ανανεώνονται οι αμπελώνες με νέες φυτεύσεις, ενώ το Κτήμα Μερκούρη από το 1992 παίρνει τη μορφή μιας οικογενειακής ανώνυμης εταιρείας.
Σήμερα, η εταιρεία «Κτήμα Μερκούρη Α.Ε.» διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρήστο Κανελλακόπουλο, 4η γενιά της οικογένειας, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για τη διαδοχή στην 5η γενιά, καθώς τα νεότερα μέλη της οικογενείας «επενδύουν» σε σπουδές οινολογίας.
SUCCESS STORY
1864
Αγορά του πρώτου αγροτεμαχίου του Κτήματος.
1870
Εισαγωγή μοσχευμάτων της ποικιλίας Refosco από την Ιταλία.
1929
Πρώτες εξαγωγές κρασιών στην Κεντρική Ευρώπη.
1960
Διακοπή βιοτεχνικής δραστηριότητας στο Κτήμα Μερκούρη.
1987
Επανέναρξη παραγωγής οίνων στο Κτήμα Μερκούρη.
1992-93
Υλοποίηση 1ου επενδυτικού σχεδίου. Κατασκευή υπόγειας κάβας, προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.
Πηγή Εφ. Ημερησία