H Ηλεία Expo 2016 φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, κινούμενη στο δίπτυχο Ηλεία – Ελλάδα. Μια στάση σε ό,τι αφορά στον γαστρονομικό τουρισμό, που αναδεικνύει τις γεύσεις, τα αρώματα και την μουσική που τις συνοδεύουν. Ακόμη στο τριήμερο Φεστιβάλ θα γίνουν εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά την τοπική οικονομία, ανθρώπους και προϊόντα και αναδεικνύουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σύγχρονης φυσιογνωμίας της περιοχής.
Σε δεύτερο επίπεδο, σημείο αναφοράς θα είναι η Ηλεία για την Ελλάδα – και η Ελλάδα στην Ηλεία: γευστικές διαδρομές σε τόπους και προϊόντα της ελληνικής γης, από την Μακεδονία και την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Κάθε τόπος και μια γευστική πρόταση, από την παρασκευή της μέχρι τον ουρανίσκο.
Στην Ηλεία Expo 2016 θα φέρουμε την Μεσόγειο στο πιάτο. Θα δούμε, θα μυρίσουμε, θα ακούσουμε και θα γευθούμε τις προτάσεις των λαών που βρέχονται από αυτήν την θάλασσα πολιτισμού.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Στόχος της Ηλεία Expo 2016 είναι να προβάλλει, να αναδείξει και να δικτυώσει τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από μια σειρά δράσεων που θα λάβουν χώρα το τριήμερο.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και αναδεικνύουν την τοπική ταυτότητα.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Chef θα μας παρουσιάσουν προτάσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Γνωριμία των μικρών μας φίλων με τα προϊόντα της ελληνικής γης. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τα παιδιά κατασκευάζουν και δημιουργούν.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις.
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γενικοί φορείς που σχετίζονται με την παραγωγή προϊόντων ποιότητας
Συνεταιρισμοί
Εταιρίες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων
Εταιρίες εμπορίας αγροτικών προϊόντων
Εταιρίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου
Καταστήματα βιολογικών προϊόντων
Γυναικείοι συνεταιρισμοί
Δημόσιοι οργανισμοί, Επιμελητήρια, Περιφέρειες
Δήμοι και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ EVENT
Παρουσίαση προϊόντων με ιδιαίτερο χαρακτήρα απ’ όλη την Ελλάδα
Παρουσίαση τοπικών κρασιών
Γευσιδοκιμασίες τοπικών τυριών
Παρουσίαση Ελληνικών αποσταγμάτων
Ελληνικό παιδικό πρωινό
Εργαστήριο παρασκευής γλυκών
Παραδοσιακά παιχνίδια
Επιστημονικές ημερίδες
Παιδικά εργαστήρια
Φρουτόπολη
Παρουσίαση λαχανικών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ
Κεράσματα με τα ιδιαίτερα προϊόντα της
Παλαιωμένα ελληνικά τυριά.
Κρασιά ξινόμαυρα Ελλάδας.
Νέα δίκτυα ελληνικών προϊόντων.
Σκάλισμα φρούτων – Carving.
Διακόσμηση πιάτων – Food styling.
Γεύσεις Μεσογείου
Παρουσίαση Παιδικού Πρωινού – Μαγειρική με τα
Παρουσίαση τοπική ταυτότητας – Ανάδειξη των προϊόντων της Ελλάδας.
Παραδείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας από ειδικούς στον κλάδο της διατροφής
ΟΙ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Είναι η στιγμή που η Ελλάδα έρχεται στην Ηλεία: γευστικές προτάσεις από την υπόλοιπη χώρα θα μας υπενθυμίσουν γιατί η ελληνική διατροφή είναι από τις καλύτερες και πιο υγιεινές στον κόσμο. Και μάλιστα, με ποικιλία που εκπλήσσει. Καιρός να την ανακαλύψουμε εκ νέου…
Παρασκευή 1/4
Από την Θεσσαλία δοκιμάζουμε τηγανίτες με μέλι και κανέλα.
Από την Δυτική Μακεδονία δοκιμάζουμε τηγανιά της Καστοριάς,
μπουκίτσες χοιρινού κρέατος με κρεμμύδια και ρίγανη.
Από την Κεντρική Μακεδονία τυριά για να τα γνωρίσουμε και να τα αγαπήσουμε.
Σάββατο 2/4
Από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη δοκιμάζουμε λουκάνικα χωριάτικα με πορτοκάλι.
Από την Αττική γευόμαστε αποξηραμένα σύκα και από την Ήπειρο τα ξακουστά τυριά της.
Από την Κρήτη θα γευθούμε τον μοναδικό ντάκο.
Κυριακή 3/4
Από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δοκιμάζουμε δημιουργίες με ιδιαίτερες σπιτικές πίτες.
Από την Δυτική Ελλάδα η γευστική πρόταση είναι ρεβίθια σκορδαλιά.
Από τα Ιόνια Νησιά δοκιμάζουμε κολοκυθόπιτα της Λευκάδας.
Από την Πελοπόννησο λουκάνικα χωριάτικα με αρωματικά χόρτα.
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κάθε μέρος στην Ηλεία έχει να προσφέρει μια δική του ξεχωριστή γευστική πρόταση. Θα εξερευνήσουμε το ανάγλυφο των γεύσεων και θα πλουτίσουμε σε γαστριμαργικές εμπειρίες. Θα δοκιμάσουμε από τα ίδια φαγητά που τρώνε οι κάτοικοι της Ηλείας, μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο.
Παρασκευή 1/4
Θα βάλουμε στο πιάτο μελιτζάνες σαβόρε, με κόκκινη σάλτσα και γλυκό μπούκοβο.
Θα γευτούμε Τριφτάδες ένα είδος στριφτής ζύμης σε σχήμα μακαρονιού που βράζεται και τρώγεται με λεμόνι ή ξύδι.
Θα μάθουμε πώς φτιάχνεται η τυρόπιτα με χλωρό τυρί.
Σάββατο 2/4
Θα δοκιμάσουμε Ταμπακάλη ένα παραδοσιακό καλοκαιρινό φαγητό με φασόλια και κολοκύθι.
Θα μας μυήσουν στον κόσμο του οίνου και του τσίπουρου.
Θα γευτούμε το στρωτό (είδος μπακλαβά), το παραδοσιακό γλυκό που δεν έλειπε από κανένα σπίτι στις ονομαστικές γιορτές, στα πανηγύρια και στους γάμους.
Κυριακή 3/4
Θα δοκιμάσουμε παταλιάδα με μπακαλιάρο.
Στον Πύργο ξέρουν να φτιάχνουν αρνί κρασάτο στη γάστρα με αγκινάρες! Ας το δοκιμάσουμε!
Θα μας προσφέρουν βραστή γίδα με ρύζι.
Θα «ξεχειλίσουμε» από γλύκα με τα παραδοσιακά γλυκά της Ηλείας:
Γαλατόπιτα, τηγανίτες, κουραμπιέδες και μπουγάτσα!