Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Κατάκολο: Παραδομένο στην μιζέρια-Άλυτα προβλήματα & έλλειψη σχεδίου καταστρέφουν το Επίνειο

29 Δεκεμβρίου 2023
Κατάκολο: Παραδομένο στην μιζέρια-Άλυτα προβλήματα & έλλειψη σχεδίου καταστρέφουν το Επίνειο

 

Πολλά έχουν γραφτεί για το Επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο, και για το πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να αποδώσει οικονομικά ως ένα τουριστικό μέρος, έχουν γίνει μελέτες, χρήματα έχουν δαπανηθεί. Άλλα τόσα όμως δεν έχουν γίνει και την ευθύνη φέρουν οι αρμόδιοι εδώ και πολλά χρόνια σε Δήμο, Περιφέρεια και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το Κατάκολο σήμερα παρουσιάζει εγκατάλειψη, μιζέρια και ένα μέλλον που δεν φαντάζει ευοίωνο. Αποκαλυπτικός μάρτυρας είναι ο φακός του iliaoikonomia.gr που δείχνει ακριβώς όσα κάποιοι θέλουν να μην βλέπουν.

Το λιμάνι καταρρέει λόγω έλλειψης συντήρησης

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στο λιμάνι και στην μαρίνα σκαφών αφού εδώ και πολλά χρόνια έχουν αφεθεί χωρίς συντήρηση είτε τις τσιμεντένιες υποδομές είτε στον φωτισμό. Σε πολλά σημεία του λιμανιού υπάρχουν παγίδες για πεζούς και αυτοκίνητα αφού έχουν φανεί τα σίδερα του οπλισμού των κατασκευών. Το κτήριο του Λιμεναρχείου είναι ένα επικίνδυνο στατικά κτήριο που χωρίς συντήρηση δεκαετίες τώρα αποτελεί πρόβλημα αφού διαλύεται λίγο λίγο και αποτελεί την πρώτη εικόνα των τουριστών που φτάνουν στο λιμάνι. Άλλο ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη φωτισμού, καθώς το βράδυ ολόκληρο το λιμάνι δεν έχει φώτα αφού εδώ και χρόνια μια βλάβη έχει καταστήσει νεκρό το δίκτυο και κανείς δεν αναλαμβάνει να διορθώσει.

Παροχή ρεύματος στην μαρίνα διαλυμένη

Εμφανή σίδερα στην κατασκευή της μαρίνας

Όλα αυτά θα είχαν λυθεί αν δεν σταματούσε το έργο αποκατάστασης της χερσαίας ζώνης του λιμένα που κοστολογήθηκε 10 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και ενώ είχε ξεκινήσει ξαφνικά σταμάτησε λόγω ανατιμήσεων των υλικών. Περιφέρεια και Δήμος εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για να μπει ξανά το έργο σε τροχιά. Αυτό το έργο θα άλλαζε οριστικά την εικόνα του λιμανιού αφού θα δημιουργούνταν νέα κτήρια για τις ανάγκες των υπηρεσιών αλλά και σωστές υποδομές ασφαλείας που σήμερα δεν διαθέτει ο χώρος ενώ θα γινόταν και μουσείο σταφίδας.

Η μαρίνα σκαφών-φάντασμα

Άλλο ένα έργο που δεν έγινε όπως έπρεπε και σήμερα στοιχίζει οικονομικά και χωροταξικά στο Κατάκολο είναι η μαρίνα σκαφών. Ο μεγάλος αυτός χώρος ανατολικά του λιμανιού που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ, φτιάχτηκε και στοίχησε εκατομμύρια για να γίνει μια σύγχρονη μαρίνα όπου ελιμενίζονταν σκάφη αναψυχής. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε κι αποτελούσε πόλο έλξης για σκάφη ενώ ήταν και μια όμορφη περιοχή. Όμως, με πιέσεις και με παρατράγουδα, η μαρίνα φτιάχτηκε εκεί που δεν έπρεπε, καθώς εκεί κοιτάει προς τα ανοιχτά ρεύματα αέρα και νερών δημιουργώντας κυμματισμό μέσα στον κόπλο της και δεν μπορεί να προστατεύσει τα σκάφη όταν είναι χειμώνας με έντονα καιρικά φαινόμενα. Έπρεπε να ¨κοιτάει¨ προς ανατολικά για να μπορεί να παρέχει προστασία από τον καιρό. Αυτό ήταν και το μεγάλο πρόβλημα στο έργο αυτό που έφερε βύθισμα σκαφών, σπασμένα εξαρτήματα υποδομής και γενικά κατέστρεψε με τα χρόνια όλη την μαρίνα καθιστώντας την αυτό που είναι σήμερα.

Πεταμένα πλωτά καταστρώματα-εξέδρες που κάποτε ήταν στην μαρίνα σκαφών και στοίχησαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

Καμία μέριμνα έκτοτε για το μέρος αυτό ώστε να πάρει την σωστή μορφή που πρέπει και έτσι δεν ανταποδίδει οικονομικά το όφελος που θα είχε προσεκλύοντας σκάφη που θα πλήρωναν για τον ελλιμενισμό τους. Σήμερα, τα σίδερα της κατασκευής έχουν βγει στην επιφάνεια και αποτελούν κίνδυνο ενώ το βράδυ δεν υπάρχει φωτισμός αφού πολλές κολόνες έχουν σαπίσει και δεν λειτουργούν.

Σκουπίδια και λάσπες παντού

Το πρόβλημα της καθαριότητας είναι πάλι ένα διαχρονικό θέμα για το Κατάκολο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο κόσμος είναι αυξημένος, οι κάδοι γεμίζουν και ξεχειλίζουν δημιουργώντας εικόνες αποκρουστικές σε επισκέπτες και ντόπιους. Ακόμα περισσότερο εντύνεται το πρόβλημα με τα απόβλητα των καταστημάτων όπως τα εστιατόρια που πετούν υπολείμματα τροφών στους κάδους.

Η κατάσταση διογκώνεται και από τα ακαθάριστα σημεία που ¨πιάνουν¨ χόρτα και γίνονται μια μικρή ζούγκλα ανάμεσα στα πεζοδρόμιο, σε δρόμους και όπου μπορεί να δει το μάτι κάποιου.

Πρόβλημα αποτελούν και κάποια παλιά κτήρια όπως το κτήριο του ΟΣΕ στο Κατάκολο λίγο πίσω από την μαρίνα. Εκεί ο δήμος έχει βάλει μέσα και έξω διάφορα πράγματα κάνοντάς το αποθήκη ή και χωματερή. Το κτήριο εκτός ότι αποτελεί άσχημη εικόνα, είναι και υγειονομική εστία μόλυνσης αλλά διαλύεται από την παλαιότητα και αποτελεί κίνδυνο σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση.

Μέρος του Χριστουγεννιάτικου στολισμού πεταμένος σε αποθήκη, στο βάθος η φάτνη

Η εξορία της Αλκυώνας-Συκιάς 

Ως εξορία νιώθουν την περιοχή της Αλκυώνας-Συκιάς οι κάτοικοι εκεί αφού ποτέ δεν έχει γίνει κάτι να αλλάξει την εικόνα της γειτονιάς η οποία πια αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του Κατακόλου σε πληθυσμό που κατοικεί. Στο κέντρο του Κατακόλου δεν μένουν πια παρά λίγοι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ στην Αλκυώνα που είναι μεταγενέστερη χτισμένη περιοχή, εκεί ζει η πλειοψηφία των κατοίκων του Επινείου. Δρόμοι χωρίς άσφαλτο, μηδαμινός φωτισμός, πλατεία και χώρος αναψυχής δεν υπάρχει, όλα αυτά είναι η καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων που πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους κανονικά ενώ δεν απολαμβάνουν κανέναν όφελος.

 

Στην Αλκυώνα, υπάρχει χώρος για πλατεία και μέρος αναψυχής αλλά δεν έχει φτιαχτεί ποτέ τίποτα, παρά μόνο τσιμέντο και μια σάπια μπασκέτα

Δρόμος στην Αλκυώνα χωρίς άσφαλτο ενώ οι κάτοικοι πληρώνουν δημοτικά τέλη

Η μεγαλύτερη παραλία του δήμου…παραμένει ανεκμετάλλευτη

Στην περιοχή της Αλκυώνας-Συκιάς βρίσκεται και η μεγάλη παραλία του Κατακόλου, με άμμο που εκτίνεται για χιλιόμετρα και θα έπρεπε το καλοκαίρι να γεμίζει από κόσμο που θα απολαμβάνει το μπάνιο του. Αυτό όμως δεν γίνεται αφού ο δήμος δεν έχει ενδιαφερθεί εδω και πολλά χρόνια να την αξιοποιήσει, να την ομορφύνει ενώ πολίτες την έχουν κάνει αυτοκινητόδρομο αφού περνούν με τα αμάξια εκεί.

Όλα αυτά τα άλυτα προβλήματα του Κατακόλου, που διαιωνίζονται, κοστίζουν οικονομικά αφού δεν λύνονται και δεν αξιοποιείται το μέρος όπως πρέπει για να αποφέρει μετά στον δήμο και στην τοπική κοινωνία. Τα μεγάλα λόγια κάθε τόσο των πολιτικών για έργα και για ανάπτυξη του Κατακόλου δεν φέρνουν κόσμο και χρήμα. Χρειάζονται ΤΩΡΑ μεγάλες τομές και αλλαγές για να γίνει το Επίνειο αυτό που του αξίζει και να ξεφύγει από την μιζέρια που του έχουν επιβάλλει.

 

Πλήρως αναξιοποίητη η παραλία Αλκυώνας Κατακόλου

Το απόλυτο σκοτάδι στο λιμάνι Κατακόλου-Χωρίς φώτα εδώ και χρόνια 

Κολόνα που έχει σαπίσει και πέσει στο λιμάνι μπροστά από τα μαγαζιά

Προηγούμενο Άρθρο

Πως θα φτιάξετε χριστουγεννιάτικα …xωριά από xαρτόνι

Επόμενο Άρθρο

Πύλος: Αυτοκίνητο με δυο επιβάτες έπεσε στο λιμάνι – Προσπάθεια για τη διάσωσή τους

Σχετικά Άρθρα

Δ.Αυγερινοπούλου: Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων
Τοπικά

Δ.Αυγερινοπούλου: Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

5 Δεκεμβρίου 2025
Ηλεία: Αγρότες έκλεισαν την Ε.Ο στο ύψος του Πύργου και των Λεχαινών
Τοπικά

Πατρών-Πύργου: Έκλεισαν τον κόμβο στον Πύργο και πάλι οι αγρότες Ηλείας

5 Δεκεμβρίου 2025
Στον πάτο της Ευρώπης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Αρνητικοί οι οικονομικοί δείκτες
Τοπικά

Η Δ.Ελλάδα στο επίκεντρο: Ο χάρτης των έργων που αλλάζουν Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία & Ηλεία έως το 2027

5 Δεκεμβρίου 2025
Τοπικά

Εμπορικός Σύλλογος Πύργου: Το ωράριο καταστημάτων ενόψει Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς

5 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Σχολεία: Πότε λήγει το σχολικό έτος για νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια – Τέλη Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις
Εκπαίδευση, Ελλάδα

Πανελλήνιες 2026: Συνεχίζεται η υποβολή Δηλώσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις

5 Δεκεμβρίου 2025
Ηλεία: Αγρότες έκλεισαν την Ε.Ο στο ύψος του Πύργου και των Λεχαινών
Τοπικά

Πατρών-Πύργου: Έκλεισαν τον κόμβο στον Πύργο και πάλι οι αγρότες Ηλείας

5 Δεκεμβρίου 2025
Στον πάτο της Ευρώπης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Αρνητικοί οι οικονομικοί δείκτες
Τοπικά

Η Δ.Ελλάδα στο επίκεντρο: Ο χάρτης των έργων που αλλάζουν Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία & Ηλεία έως το 2027

5 Δεκεμβρίου 2025
Τοπικά

Εμπορικός Σύλλογος Πύργου: Το ωράριο καταστημάτων ενόψει Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Πύλος: Αυτοκίνητο με δυο επιβάτες έπεσε στο λιμάνι – Προσπάθεια για τη διάσωσή τους

Πύλος: Αυτοκίνητο με δυο επιβάτες έπεσε στο λιμάνι - Προσπάθεια για τη διάσωσή τους

Οδοιπορικό στην Ηλεία του Χθες και του Σήμερα – Ο παραδοσιακός γάμος Κεφάλαια 15 – 16ο :Το ντύσιμο του γαμπρού – Στο δρόμο για την εκκλησία

Οδοιπορικό στην Ηλεία του Χθες και του Σήμερα – Ο παραδοσιακός γάμος Κεφάλαια 15 - 16ο :Το ντύσιμο του γαμπρού - Στο δρόμο για την εκκλησία

Αυτές είναι οι ωραιότερες και ακριβότερες βίλες στην Ελλάδα με θέα που «κόβει την ανάσα»

Αυτές είναι οι ωραιότερες και ακριβότερες βίλες στην Ελλάδα με θέα που «κόβει την ανάσα»

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος