Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς στην εκδήλωση Επιστήμη & Ολυμπιακοί Αγώνες παρουσία πολλών μαθητών . Αναλυτικά η ομιλία του:
“Αγαπητοί
διοργανωτές , καθηγητές μαθήτριες και μαθητές, φίλες και φίλοι
Σας καλωσορίζω
Είναι τιμή για μένα χαρά και τιμή, να είμαι μαζί σας καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες αναβαθμίζουν και προάγουν την παιδεία, τον πολιτισμό, την επικοινωνία και την συλλογική δράση.
Και χαιρετίζω με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης όλες τις αξιόλογες δραστηριότητες που επιχειρείτε.
Οι ομιλητές θα αναφερθούν διεξοδικά στα θέματα της σημερινής εκδήλωσης.
Επιτρέψτε μου, πολύ συνοπτικά να πω ότι στον ιερό αυτό χώρο της Ολυμπίας, τόσο η αρχαία, όσο και η σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων εμπιστεύτηκαν τις πιο ευγενικές τους μνήμες.
Βρισκόμαστε μόλις λίγα μέτρα από το αρχαίο στάδιο, όπου για 1200 χρόνια διοργανώνονταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες και από το Ναό της Ήρας που στις μέρες μας ανάβει , η Ολυμπιακή φλόγα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο αθλητισμός στην πιο τέλεια μορφή του συναντάται στην Αρχαία Ελλάδα. Κοιτίδα του ο ιερός χώρος της Ολυμπίας.
Ο αθλητισμός, ως θεσμός αποβλέπει σε ανώτερους σκοπούς αγωγής και παιδείας και αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης της σωματικής και πνευματικής ομορφιάς του ανθρώπου. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συλλάβει ακέραια το νόημά του και είχαν σαν αρχή στην καθημερινή τους ζωή το περίφημο “Νους υγιής εν σώματι υγιή”.
Οι έννοιες Αγώνας , Άμιλλα, Άθλος, Αρετή περικλείουν πολύ πυκνά τις αξίες που κατακτήθηκαν εδώ, και οι οποίες μας εμπνέουν και σήμερα. Η προσπάθεια του υγιούς συναγωνισμού, της ευγενικής άμιλλας με τους άλλους, εξευγενίζει τα συναισθήματα, τα ήθη, καλλιεργεί την αλληλεγγύη, τον ευγενικό και με σωστά μέσα επιδιωκόμενο συναγωνισμό για την κατάκτηση της Νίκης , δηλαδή των στόχων που βάζουμε κάθε φορά.
Καλλιεργεί στους αθλητές την τιμιότητα, τη δικαιοσύνη, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την υπευθυνότητα, την πίστη στην αξία του ανθρώπου. Αυτές οι αξίες διακρίνουν και άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και ιδιαίτερα τον τομέα των επιστημών, τις σπουδαίες κατακτήσεις των οποίων απολαμβάνουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας.
Σήμερα δυστυχώς η απουσία ιδανικών και η έκπτωση των ηθών έχει επιπτώσεις και στον αθλητισμό. Τα μεγάλα χρηματικά βραβεία και η με κάθε μέσο κατάκτηση της νίκης και των ρεκόρ, αλλοιώνει πολλές φορές την ουσία της Ολυμπιακής Ιδέας. Η σύνδεση όμως του αθλητισμού με την άμιλλα, την ηθική επιβράβευση της προσπάθειας, τη συμφιλίωση, και συναδέλφωση, συντέλεσαν στην καταξίωσή του ως πολιτιστικού στοιχείου και εμπνέουν ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Η φυσική άθληση, η αξία του υγιούς σώματος και η πνευματική ευεξία, αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Η παιδεία και ιδιαίτερα η ανθρωπιστική, η πνευματική καλλιέργεια, η εμμονή στην άμιλλα, η ιδέα του ολυμπισμού πρέπει να καλλιεργηθεί σ’ όλους τους ανθρώπους, γιατί ο αθλητισμός φέρνει σ’ επαφή λαούς με διαφορετική κουλτούρα, ιδεολογία και αξίες.
Αξίζει να σας αναφέρω ότι αύριο στο Γκρήνουιτς, δήμο του Λονδίνου, ξεκινά μια αξιόλογη και εντυπωσιακή έκθεση με θέματα που αναφέρονται στον ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία Ελλάδα, όπου φοιτητές και μαθητές θα συμμετάσχουν με έργα και δημιουργίες τους εμπνευσμένα από το άγαλμα της Νίκης. Σύγχρονο έργο του Έλληνα γλύπτη Παύλου Κουγιουμτζή.
Η έκθεση γίνεται με αφορμή το άγαλμα της «Νίκης», προσφορά στο Λονδίνο από την πόλη της Ολυμπίας, το Σεπτέμβριο του 2012 προς τιμήν των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Για αυτό τονίζω ότι πρωτοβουλίες σαν την σημερινή, καθώς και οι διακρίσεις σας, είναι μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για όλους μας, κυρίως όμως για την νέα γενιά, όλους εσάς, καθώς έτσι αποδεικνύετε ότι με επιμονή, σύστημα, μελέτη και σύγχρονο σχεδιασμό είναι εφικτό να κατακτήσουμε στόχους που λίγο χρόνο πρίν τους θεωρούσαμε ανέφικτους. Αυτές οι προσπάθειες αποκτούν μεγαλύτερη αξία, αν λάβουμε υπ΄οψιν μας το αρνητικό και δυσμενές κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα.
Συγχαρητήρια σε όλους, μαθητές και καθηγητές, σε όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίησή τους. Με την ευχή για αντίστοιχες επιτυχίες στο μέλλον, μου επιτρέπετε να πω ότι αποτελείτε το καλό παράδειγμα προς όλους τους νέους του τόπου μας, ότι δηλαδή η συστηματική και συλλογική προσπάθεια κατακτά στόχους και εμπνέει δράσεις, γεννάει ελπίδες και ιδέες, δημιουργεί κίνητρα.
Εύχομαι και ελπίζω τέτοιες σπουδαίες προσπάθειες να αποτελέσουν την αφορμή ώστε η Ολυμπία μας και η Ολυμπιακή μας Γή η Ηλεία μας, ο τόπος μας, η πατρίδα μας, να γίνει σημείο συνάντησης πανελλήνιας, ευρωπαϊκής και γιατί όχι παγκόσμιας εμβέλειας, μαθητών και νέων αθλητών του πνεύματος και των επιστημών. Και να αναγεννηθεί εδώ το Ολυμπιακό Ιδεώδες και οι Ολυμπιακές αξίες που θα στεφανώνει όλες τους τομείς της προσπάθειας του ανθρώπου και του σύγχρονου πολιτισμού.
Σας ευχαριστώ”