Ακολουθήστε μας:
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Aδύναμη η Ευρώπη απέναντι στη διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

18 Φεβρουαρίου 2025
Aδύναμη η Ευρώπη απέναντι στη διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

Τα ξίφη τους φαίνεται πως διασταύρωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην άτυπη Σύνοδο του Παρισιού, για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη συνάντηση, με σκοπό να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση, η Πολωνία και η Ισπανία εξέφρασαν την απροθυμία τους να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην εμπόλεμη χώρα, λίγες ώρες αφότου η Βρετανία προσφέρθηκε να τοποθετήσει δικά της στρατεύματα στην περιοχή.

Η συνάντηση της Δευτέρας φιλοξενήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τη συμμετοχή έξι χωρών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στην ανακοίνωση-σοκ του Τραμπ για τις συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες θα ξεκινήσουν στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η Γαλλία έχει προτείνει να συζητηθεί μια «δύναμη επιβεβαίωσης» που θα δημιουργηθεί πίσω και όχι πάνω σε μια μελλοντική γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις προετοιμασίες της συνάντησης.

Ο Σολτς για ευρωπαϊκή ενότητα – Με το βλέμμα στο ευρωομόλογο

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς είπε στους δημοσιογράφους ότι «κανένας δεν θα υπαγορεύσει οτιδήποτε στην Ουκρανία» μετά την άτυπη Σύνοδο στο Παρίσι.

Ο Σολτς πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια, υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ζήτησε «μακροπρόθεσμη» ευρωπαϊκή δέσμευση για τη χρηματοδότηση της άμυνας, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τη Δευτέρα πώς η Ευρώπη και η Γερμανία μπορούν να ενισχύσουν τις δικές τους δυνατότητες ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της άμυνας.

«Για το μέλλον της Ευρώπης θα είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μπορούν να ανταποκριθούν στον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ», είπε στους δημοσιογράφους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ένας δρόμος προς μια μακροπρόθεσμη και διαρκή δέσμευση« για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, ακόμη και πέραν των όσων έχουν ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Σολτς σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας, μαζί με την αύξηση των συνολικών εθνικών αμυντικών δαπανών, μέσω της περικοπής των δημόσιων προϋπολογισμών ήταν «βέβαιο ότι θα αποτύχει» και θα έχανε γρήγορα την υποστήριξη της κοινής γνώμης.

Η αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών θα εξαρτηθεί στη συνέχεια από τη δημιουργία περισσότερου χώρου στον προϋπολογισμό με τη χαλάρωση των κανόνων για το δημόσιο χρέος. Ανέφερε, δε, ότι συζητούνται κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες χρηματοδότησης.

Υπογράμμισε ότι τώρα είναι μια «αποφασιστική στιγμή» για τη Γερμανία και την Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε… μια ανοιχτή και ξεκάθαρη συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις για την ασφάλειά μας», μαζί με τη σαφή ανακοίνωση του τρόπου χρηματοδότησης του κόστους.

Κιρ Στάρμερ: «Καμία έκπληξη από τις ΗΠΑ – Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συμμετοχή των Ευρωπαίων ηγετών στην έκτακτη συνάντηση για την Ουκρανία στο Παρίσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, σημείωσε πως «το διακύβευμα δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά ένα υπαρξιακό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη» και τόσο ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας.

Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που θα διασφαλίζει την κυριαρχία της θα αποτρέψει τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη, είπε, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία η Ευρώπη να αναλάβει δράση και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δικής της ασφάλειας και ότι θέλει να επιτευχθεί μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η σημερινή συνάντηση ήταν ένα «ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση», κατέληξε ο Στάρμερ, σύμφωνα με το BBC.

Ενώ έκανε λόγο για «αμερικανικό στήριγμα» μετά την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία. «Μια αμερικανική εγγύηση ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας πως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον Τραμπ και να συζητήσει «τι θεωρούμε ως τα βασικά στοιχεία μιας διαρκούς ειρήνης».

«Προβλέπουμε σε μια περαιτέρω συνάντηση με Ευρωπαίους συναδέλφους όταν επιστρέψω από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως θα μιλήσει με τον Ζελένσκι τις επόμενες ημέρες.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη νέα εποχή στην οποία βρισκόμαστε και όχι να προσκολληθούμε απελπιστικά στις ανέσεις του παρελθόντος. Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλειά μας, για την ήπειρό μας», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι η Βρετανία θα αναλάβει «ηγετική ευθύνη».

Σύνοδος Μακρόν

Ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, είχε ήδη τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα, λέγοντας πως είναι «έτοιμος και πρόθυμος… [να στείλουμε] τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος, αν χρειαστεί», άλλες χώρες είναι πολύ πιο διστακτικές. «Κανείς δεν σκέφτεται επί του παρόντος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. «Η ειρήνη είναι ακόμη πολύ μακριά και για έναν και μόνο λόγο: τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Από την άλλη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Βαρσοβία δεν είναι διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα διατηρήσει την ανθρωπιστική, υλικοτεχνική και στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στο Κίεβο τα τελευταία τρία χρόνια.

Ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επανέλαβε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Σόλτς δήλωσε ότι είναι ενοχλημένος από τέτοιες προτάσεις, καθώς είναι υποθετικές και προηγούνται των όποιων ειρηνευτικών συνομιλιών, απορρίπτοντάς τες ως «εξαιρετικά ακατάλληλες».

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρήξη μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, καθώς τόνισε τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ουκρανική αισιοδοξία

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου

Ο Δρ. Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος τόσο για τη Σύνοδο του Παρισιού για την Ουκρανία όσο και για τις επερχόμενες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους για την παγκόσμια ειρήνη.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο Άρθρο

Επιδότηση ανακαίνισης σπιτιού: Ξεκινούν σε λίγες μέρες οι αιτήσεις-Τι πρέπει να ξέρετε

Επόμενο Άρθρο

Εισαγγελέας υπόθεσης Τεμπών για τον νεκρό γιό της: ¨Εσείς & το αφεντικό σας τι τέλος θα έχετε;¨

Σχετικά Άρθρα

Τραμπ: Νέο τελεσίγραφο στον Ζελένσκι – Προθεσμία λίγων ημερών για αποδοχή ειρηνευτικής συμφωνίας
Κόσμος, Πολιτική

Τραμπ: Νέο τελεσίγραφο στον Ζελένσκι – Προθεσμία λίγων ημερών για αποδοχή ειρηνευτικής συμφωνίας

9 Δεκεμβρίου 2025
Επίθεση του Τραμπ Τζούνιορ στην Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία, ίσως σταματήσουμε να την υποστηρίζουμε στον πόλεμο
Κόσμος, Πολιτική

Επίθεση του Τραμπ Τζούνιορ στην Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία, ίσως σταματήσουμε να την υποστηρίζουμε στον πόλεμο

7 Δεκεμβρίου 2025
Ουκρανία: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το σχέδιο Τράμπ και τον τερματισμό του πολέμου
Κόσμος, Πολιτική

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το σχέδιο Τράμπ και τον τερματισμό του πολέμου

25 Νοεμβρίου 2025
Financial Times: Η Ουκρανία θα αγοράσει όπλα 100 δισ. από τις ΗΠΑ με ευρωπαϊκά κονδύλια, ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας
Κόσμος, Πολιτική

Ουκρανία: Οι όροι που απαιτεί το σχέδιο ΗΠΑ, Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου

20 Νοεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Κρέστενα: Ακόμη αγνοείται ο Β.Γιαννόπουλος-Τι ερευνούν οι αρχές
Ελλάδα, Τοπικά

Γρύλλος Κρεστένων: Νεκρός βρέθηκε σε δασική έκταση ο αγνοούμενος Β. Γιαννόπουλος

14 Δεκεμβρίου 2025
Δημόσιο: 24ωρη απεργία στις 28 Αυγούστου
Νέα

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 16/12

14 Δεκεμβρίου 2025
Γ’ Εθνική–4ος Όμιλος: Αποτελέσματα της 9ης μέρας – Η νίκη του Πύργου – Βαθμολογία και συνέχεια
Αθλητικά

Γ’ Εθνική–4ος Όμιλος: Αποτελέσματα της 13ης μέρας – Το ματς του Πύργου στην Κόρινθο – Βαθμολογία και συνέχεια

14 Δεκεμβρίου 2025
Αμαλιάδα: Ειδικός πραγματογνώμονας θα επανεξετάσει τα αίτια θανάτου του μικρού Παναγιωτάκη
Τοπικά

Σοκ στην Πηνεία: Νεκρός στο σπίτι του 33χρονος-Έγκυος η σύζυγός του

14 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Εισαγγελέας υπόθεσης Τεμπών για τον νεκρό γιό της: ¨Εσείς & το αφεντικό σας τι τέλος θα έχετε;¨

Εισαγγελέας υπόθεσης Τεμπών για τον νεκρό γιό της: ¨Εσείς & το αφεντικό σας τι τέλος θα έχετε;¨

Αγρότες & κτηνοτρόφοι Ηλείας: Πέταξαν γάλα και σανό στην Περιφέρεια-Απειλούν με μεγαλύτερες κινητοποιήσεις

Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία των αγροτών Ηλείας την Τετάρτη στον Πύργο

Eλλάδα-Σοκ: Πρωταθλήτρια η χώρα σε θανάτους λόγω κακού συστήματος υγείας

Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας για το κρούσμα μηνιγγίτιδας στον Πύργο

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος