Ακολουθήστε μας:
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Αυτό είναι το κόλπο για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό

26 Οκτωβρίου 2025
Αυτό είναι το κόλπο για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό

ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

H Γαλλίδα βιοχημικός, Jessie Inchauspé, επαναφέρει το «ρετρό» μυστικό των γιαγιάδων για καλή υγεία.

Ποιος δε θυμάται τις γιαγιάδες να ανταλλάσσουν συμβουλές στο τηλέφωνο, μιλώντας με τις φίλες τους για τις «θαυματουργές» ιδιότητες του ξιδιού; «Ένα κουταλάκι ξίδι τη μέρα κάνει θαύματα», έλεγαν, υποστηρίζοντας ότι βοηθά στο αδυνάτισμα, καθαρίζει τον οργανισμό και χαρίζει ευεξία. Το ξίδι αποδείχθηκε ισχυρός σύμμαχος των νοικοκυρών της εποχής, καθώς πέρα από τη γευστική πινελιά του στο φαγητό, λειτούργησε ως φυσικό γιατρικό που δεν έλειπε ποτέ από την κουζίνα. Σήμερα, η δύναμη του ξιδιού, μοιάζει να επανέρχεται με μελέτες και συχνές αναφορές στο οφέλη της κατανάλωσής του. Αποδεικνύεται ότι αν πιούμε λίγο ξίδι σε ένα ποτήρι με νερό περίπου 20 λεπτά πριν το γεύμα, ένα μικρό θαύμα συντελείται στην ανάπτυξη της καμπύλης της γλυκόζης στο αίμα μας.

Αυτό είναι το κόλπο για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η ημερήσια κατανάλωση ξιδιού -κυρίως μηλόξιδου- συνοδεύεται από μείωση βάρους, ΔΜΣ και περιφέρειας της κοιλιακής περιοχής σε υπέρβαρους.

Επιστημονικά δεδομένα
Χάρη στο οξικό οξύ που περιέχει, το ξίδι επιδρά στο μεταβολισμό, το σάκχαρο, το λίπος του σώματος και το βάρος, με τα θετικά αποτελέσματα να έχουν αποδειχθεί από διεθνείς έρευνες. Ανάμεσα σε αυτές, μια μελέτη από το Κεντρικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Άιτσι της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την οποία παχύσαρκοι συμμετέχοντες έπειτα από καθημερινή λήψη 15 ή 30 ml ξιδιού για 12 εβδομάδες είδαν το σωματικό τους βάρος να μειώνεται -και όχι μόνο. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), το σπλαχνικό λίπος, η περιφέρεια της μέσης και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν την αξία της καθημερινής κατανάλωσης ξιδιού.
Πιο πρόσφατα, ανάλυση από ερευνητές ιταλικών πανεπιστημίων, απέδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση ξιδιού -κυρίως μηλόξιδου- συνοδεύεται από μείωση βάρους, ΔΜΣ και περιφέρειας της κοιλιακής περιοχής σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες ή σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Το μυστικό από τα παλιά
Στα αποτελέσματα των ερευνών στηρίζεται και η αυτοαποκαλούμενη «θεά της γλυκόζης», η Jessie Inchauspé, βιοχημικός και ερευνήτρια που δημιούργησε τη μέθοδο Glucose Goddess Method για τον έλεγχο της γλυκόζης. Η Γαλλίδα ειδικός έπειτα από ένα ατύχημα που της προκάλεσε κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Η τραυματική εμπειρία την ώθησε να ανακαλύψει τη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα. Με σπουδές Μαθηματικών στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και μεταπτυχιακό στη Βιοχημεία, εργάστηκε στον τομέα της γενετικής στη Silicon Valley. Εκεί ανακάλυψε, μέσω μιας συσκευής συνεχούς μέτρησης γλυκόζης την οποία φορούσε, ότι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου επηρέαζαν άμεσα τη διάθεσή της και τη διαύγειά της, παρότι δεν έπασχε από διαβήτη.

Άρχισε να μελετά τη βιβλιογραφία και διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι χωρίς διαβήτη βιώνουν καθημερινά ακανόνιστα επίπεδα γλυκόζης χωρίς να το γνωρίζουν, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην αυξημένη αίσθηση πείνας, τη δυσκολία στη συγκέντρωση, την επιτάχυνση της γήρανσης, ακόμα και την εκδήλωση προβλημάτων γονιμότητας. Από την έρευνά της προέκυψε η μέθοδός της για τον έλεγχο της γλυκόζης, με απλές, μικρές αλλαγές που χαρακτηρίζει «glucose hacks» με στόχο τη σταθερή γλυκόζη, χωρίς αυστηρούς περιορισμούς. Μεταξύ αυτών και η κατανάλωση ξιδιού. Η επιτυχία της ήταν τέτοια που εγκατέλειψε την εργασία της και έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίων, την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το οφέλη από τη ρύθμιση της γλυκόζης.

Αυτό είναι το κόλπο για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό
H Γαλλίδα βιοχημικός -και αυτοαποκαλούμενη «θεά της γλυκόζης- Jessie Inchauspé. Photo: www.glucosegoddess.com

Στον οδηγό της, αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για συνταγές με ξίδι, επισημαίνοντας πως το θαυματουργό συστατικό μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή διατροφή. Για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας ξίδι μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ποτήρι νερό και είτε να καταναλωθεί έτσι, ή να προστεθεί γεύση από λεμόνι, λάιμ, φύλλα δυόσμου, ή φέτες αγγουριού. Η Inchauspé εξηγεί ότι το οξικό οξύ επιβραδύνει τη διάσπαση των αμύλων σε γλυκόζη και δίνει εντολή στους μύες μας να απορροφήσουν τη γλυκόζη καθώς αυτή φτάνει στην κυκλοφορία του αίματός μας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει την απότομη αύξηση της γλυκόζης από κάτι που μόλις καταναλώσαμε.

Το μόνο που χρειάζεται, σύμφωνα με την ειδικό, για να μειωθεί η γλυκόζη έως και 30% είναι λίγο ξίδι: Σε ένα ποτήρι με νερό, σε ένα πιάτο φαγητό, περίπου 20 λεπτά πριν το γεύμα. Με αυτόν τον απλό τρόπο -ισχυρίζεται η Jessie Inchauspé- μπορεί να μειωθεί η καμπύλη γλυκόζης, η λιγούρα, η κόπωση, οι φλεγμονές, τα ορμονικά προβλήματα και άλλα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, το ξίδι να μην καταναλώνεται σκέτο καθώς η οξύτητά του μπορεί να προκαλέσει φθορές στο σμάλτο των δοντιών.

Αντενδείξεις
Εκτός από τις βλάβες στα δόντια, η κατανάλωση ξιδιού δεν ενδείκνυται για κάθε άνθρωπο. Η Mayo Clinic επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το ξίδι -δη το μηλόξιδο- μπορεί να εντείνει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσθετο στοιχείο στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, αλλά δεν αποτελεί μαγική λύση. Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Σικάγο (UChicago Medicine) επισημαίνει ότι το οξικό οξύ που περιέχεται στο ξίδι μπορεί να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον, σε άτομα με νεφρική νόσο η ικανότητα επεξεργασίας του οξέος μπορεί να επηρεάζεται, ενώ σε όσους λαμβάνουν διουρητικά ή ινσουλίνη υπάρχει πιθανότητα υποκαλιαιμίας. Η Επιστημονική Κλινική του Κλίβελαντ συνιστά την επικοινωνία με τον γιατρό, καθώς η ένταξη του ξιδιού στην καθημερινή διατροφή είναι πιθανό να έχει αλληλεπίδραση με φάρμακα, όπως ινσουλίνη, διουρητικά, καθαρτικά και σκευάσματα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το ταπεινό αυτό υλικό, μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωστόσο χρειάζεται προσοχή και η κατανάλωσή του πρέπει να ξεκινά με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Eξωτερική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Προηγούμενο Άρθρο

Tέλος στις διαμάχες κληρονόμων: Έρχεται η Κληρονομική Σύμβαση

Επόμενο Άρθρο

NBA: Ποιοι είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες για το 2025 – Σε ποια θέση βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Σχετικά Άρθρα

Γιατρός καταδικάστηκε για θανάτους ασθενών στο νοσοκομείο Άρτας και πήρε προαγωγή!!!
Υγεία

Λιστερίωση: Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Τα ύποπτα τρόφιμα και συμβουλές προστασίας

10 Δεκεμβρίου 2025
Ηλεία: Ξεκίνησαν οι αποβολές μαθητών λόγω χρήσης κινητού στην τάξη
Υγεία

Οι 3 σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά που αποκτούν κινητό

9 Δεκεμβρίου 2025
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – Στο νοσοκομείο 3χρονο αγόρι…
Υγεία

ΔΕΠΥ: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις σε παιδιά και ενήλικες

8 Δεκεμβρίου 2025
3 σούπες για δυνατό ανοσοποιητικό – Νικούν ιώσεις και λοιμώξεις
Υγεία

3 σούπες για δυνατό ανοσοποιητικό – Νικούν ιώσεις και λοιμώξεις

6 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Αμαλιάδα: Προσωρινό κλείσιμο δρόμων κατά την εορταστική περίοδο
Επιχειρήσεις, Τοπικά

Αμαλιάδα: Προσωρινό κλείσιμο δρόμων κατά την εορταστική περίοδο

11 Δεκεμβρίου 2025
Σύλλογος Νέων Καταραχίου: Φέρνει το Θέατρο Σκιών για φιλανθρωπικούς λόγους
Τοπικά

Σύλλογος Νέων Καταραχίου: Φέρνει το Θέατρο Σκιών για φιλανθρωπικούς λόγους

11 Δεκεμβρίου 2025
Αλλαγές στην εκπαίδευση-Μπαίνει τέλος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;
Εκπαίδευση

Πανελλαδικές 2026: Αυτοί είναι οι συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

11 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση προέδρου ΔΕΕΠ Παλυβού και Μητροπολίτη Ηλείας
Τοπικά

Συνάντηση προέδρου ΔΕΕΠ Παλυβού και Μητροπολίτη Ηλείας

11 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
NBA: Ποιοι είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες για το 2025 – Σε ποια θέση βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

NBA: Ποιοι είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες για το 2025 – Σε ποια θέση βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Δ. Πύργου: Τα 26 σημεία οδικού δικτύου στην πόλη που θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης

Δ. Πύργου: Τα 26 σημεία οδικού δικτύου στην πόλη που θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης

ΠΥΡΓΟΣ: Σε έξαρση οι κλοπές – Κλέβουν πορτοφόλια, χρυσαφικά, σίδερα, εργαλεία, ξύλα, ακόμα και κότες!

ΠΥΡΓΟΣ: Σε έξαρση οι κλοπές - Κλέβουν πορτοφόλια, χρυσαφικά, σίδερα, εργαλεία, ξύλα, ακόμα και κότες!

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος