Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Αγριογούρουνο: Οι τεχνικές για το σωστό καθάρισμα και μαγείρεμά του (+συνταγές)

20 Δεκεμβρίου 2023
Αγριογούρουνο: Οι τεχνικές για το σωστό καθάρισμα και μαγείρεμά του (+συνταγές)

Το αγριογούρουνο είναι μάλλον το κόκκινο κρέας με τη πιο μεστή βαθιά νοστιμιά και χωρίς περιττά λίπη, ιδανικό για μαγειρευτά, γιορτινά φαγητά με πληθωρικές σάλτσες. Κάποτε σπάνιο έδεσμα ως θήραμα, αλλά σήμερα είναι αρκετά διαδεδομένο, είτε μέσω του επίσημου εμπορίου είτε μέσα από κυνηγούς, καθώς τα αγριογούρουνα αφθονούν.

Να σημειώσουμε εδώ πως μπριζόλες και μπιφτέκια από κιμά αγριογούρουνου μπορούν να γίνουν κάλλιστα ψητά στη σχάρα. Αλλά σε γενικές γραμμές ο ενδεδειγμένος τρόπος να αξιοποιήσουμε το γευστικό κρέας του αγριογούρουνου είναι σε φαγητά κατσαρόλας με έντονες σάλτσες, καθώς το κρέας του τις «σηκώνει». Ο φούρνος δεν ενδείκνυται λόγω του ελάχιστου ενδομυϊκού λίπους του αγριογούρουνου: εάν ψηθεί εκεί, το ρίσκο να στεγνώσει το κρέας του είναι μεγάλο.

Επιλογές αγοράς και σωστός καθαρισμός

Το γεγονός ότι πολλοί προμηθευόμαστε αγριογούρουνα μέσα απ’ το ανεπίσημο κανάλι των κυνηγών, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στο μαγείρεμά τους. Καταρχάς, συνήθως έρχονται κατεψυγμένα σε μια σακούλα και χωρίς ένδειξη για το ποιο κομμάτι του ζώου βρίσκεται μέσα, ούτε ξέρουμε αν έχει σιτέψει και για πόσο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή του σιτέματος είναι εξαιρετικά χρήσιμη στο αγριογούρουνο, όπως και γενικότερα στα θηράματα, προκειμένου το κρέας του να μαλακώσει. Σημειώνω πως το κρέας δεν σιτεύει στη κατάψυξη αλλά σε ψύξη και μόνο όταν το περιβάλλει ξηρός, ψυχρός αέρας.

Επιπλέον, συνήθως οι κυνηγοί δε ξέρουν να κόβουν σωστά το ζώο σε κομμάτια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά αιχμηρά κόκαλα, θραύσματα από κόκαλα και κακά κομμένες μερίδες. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το αγριογούρουνο που θα παραλάβετε από κυνηγό και εφόσον προορίζεται για μαγείρεμα κατσαρόλας, θα πρέπει 4-5 μέρες πριν το μαγείρεμα, να αποψυχτεί σταδιακά στο ψυγείο (που θα πάρει περί τις 48 ώρες) και μετά, ως πρώτη δουλειά, να καθαριστεί επιμελώς.

Ο καθαρισμός έχει να κάνει με την σχετικά εύκολη αφαίρεση του εμφανούς λίπους -που είναι βαρύ στη μυρωδιά και χαλά τη γεύση ενός φαγητού κατσαρόλας- και την αρκετά πιο δύσκολη αποστέωση, ώστε να μείνει μόνο καθαρό κρέας, χωρίς επικίνδυνα και κοφτερά μικρά κομμάτια από οστά, καθώς δεν έχουν κοπεί από επαγγελματία χασάπη. Η διαδικασία αυτή είναι κοπιώδης και απαιτεί καλό εύκαμπτο μαχαιράκι «παπαγαλάκι» αλλά και μεγαλύτερο μαχαίρι ειδικό για καθαρισμό κρεάτων από οστά. Για παράδειγμα, για αγριογούρουνο σε κομμάτια της τάξης των 3-4 κιλών, η διαδικασία καθαρισμού από ερασιτέχνη μάγειρα μπορεί να πάρει από μία έως μιάμιση ώρα.

Θεωρώ πάντως απαραίτητο το να μαγειρευτεί το αγριογούρουνο χωρίς κόκαλα και λίπη, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναδειχτεί η εκπληκτική γεύση του αγνού του κρέατος απαλλαγμένη από άχρηστες, βαριές μυρωδιές. Ταυτόχρονα και για να αποφευχθούν τα επικίνδυνα θραύσματα από κόκαλα που συνεπάγεται ο μη επαγγελματικός τεμαχισμός του πριν φτάσει στα χέρια σας. Στο κάτω-κάτω, είναι πιο ευχάριστο να μην υπάρχουν στο πιάτο σου κόκαλα ή λίπη που πρέπει να καθαρίσεις, αλλά μόνο ψαχνό.

Η αγορά από επίσημο κανάλι διανομής βέβαια σας γλυτώνει σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη διαδικασία με την έννοια ότι μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη, να σας παραδώσει κομμάτια με ψαχνό, καλά καθαρισμένο. Σε κάθε περίπτωση και με την αβεβαιότητα για τις συνθήκες υγιεινής και σιτέματος που αφορούν στο ζώο δεδομένου ότι είναι θήραμα, η επόμενη διαδικασία πριν μαγειρευτεί είθισται να είναι το μαρινάρισμα.

Για το καθαρισμένο πλέον αγριογούρουνο, προτείνω μαρινάρισμα για 24 ώρες τουλάχιστον, σε μίγμα από κόκκινο κρασί και λίγο ξίδι, με ελάχιστο ελαιόλαδο και δάφνες, σκόρδο, κρεμμύδι και πιπέρια. Το σκεπτικό του μαριναρίσματος εδώ δεν είναι η βελτίωση της γεύσης, αλλά κυρίως η σιγουριά ότι το κρέας που θα μαγειρευτεί είναι πραγματικά καθαρό και έχει απαλλαγεί από οποιαδήποτε πιθανή μυρωδιά. Γιατί ο μόνος τρόπος να σκοτωθεί κάθε μικροοργανισμός, είναι τα οξέα από το ξύδι και το κρασί και όχι βέβαια το πλύσιμο με νερό που είναι ο κατεξοχήν βιότοπος των μικροβίων. Έτσι, αυτή τη μαρινάδα, την πετάμε πριν το μαγείρεμα.

Αφού λοιπόν έχετε καθαρίσει καλά το αγριογούρουνο και το έχετε μαρινάρει, πρέπει σε κάθε περίπτωση να το στεγνώσετε απ’ τη μαρινάδα με χαρτί κουζίνας πριν το σοτάρετε στη κατσαρόλα σας. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσετε τις διαφορετικές συνταγές, οι περισσότερες των οποίων έχουν κρασί ως βασικό υλικό.

Για μένα η καλύτερη συνταγή για αγριογούρουνο είναι η Γαλλική, αλά Μπουργκινιόν, όπου αργομαγειρεύεται σε κόκκινο κρασί και ζωμό για 2-3 ώρες και δένεται με κοκκάρια και μανιτάρια που ετοιμάζονται ανεξάρτητα, λίγη ώρα πριν το σερβίρισμα. Εκεί η πληθωρική του γεύση δένει ιδανικά με τη πληθωρική, μεστή σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά. Στα καθ’ ημάς, θεωρώ πως το αγριογούρουνο στιφάδο που επίσης θέλει κόκκινο κρασί και λίγο ξίδι, είναι επίσης κορυφαίο. Πάντως υπάρχει και συνταγή για αγριογούρουνο με λευκό κρασί που είναι ίσως η πιο απλή χωρίς όμως να έχει τη πληθωρικότητα των άλλων συνταγών.

Αν μπορέσετε να βρείτε καλά κομμένο και σιτεμένο αγριογούρουνο, μη διστάσετε να το κάνετε το κεντρικό υλικό σας για εορταστικά, πληθωρικά πιάτα κατσαρόλας. Είναι μάλλον το πιο νόστιμο και αγνό κρέας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Δείτε και δυο σχετικές συνταγές:

Εύκολο αγριογούρουνο με μανιτάρια και λευκό κρασί
Η συνταγή για αγριογούρουνο με μανιτάρια και λευκό κρασί, είναι εύκολη καθώς ακολουθεί 5 βήματα: (1) δυνατό τσιγάρισμα του κρέατος για να νοστιμίσει εξωτερικά, (2) ήπιο σοτάρισμα του μιρεπουά, δηλαδή των λαχανικών βάσης της σάλτσας και στη συνέχεια (3) σβήσιμο με λευκό κρασί. Μετά (4) προσθέτουμε ζωμό για να βράσει και να μαλακώσει το κρέας, στη συνέχεια (5) προσθέτουμε τα μανιτάρια και στο τέλος αν χρειαστεί δένουμε τη σάλτσα με ρεντουξιόν (μείωση υγρών) και βούτυρο. Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με ελάφι, ζαρκάδι, κατσίκι ή και μοσχάρι.

Αγριογούρουνο (ή μοσχάρι) Μπουργκινιόν
Η συνταγή για κρέας αλά Μπουργκινιόν (δηλαδή με το τρόπο που το κάνουνε στη Βουργουνδία) είναι απ’ τις πιο γνωστές διεθνώς και εκπροσωπεί άριστα το γευστικό βάθος που με έξυπνη τεχνική και απόλυτα αρμονικές συνθέσεις μπορεί να κατακτήσει η Γαλλική παραδοσιακή κουζίνα. Τη θεωρώ απ’ τις πιο αγαπημένες μου συνταγές και ιδανική για κάθε γιορτινό τραπέζι ή επίσημο δείπνο σπίτι μας.

* Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης είναι δημιουργός του ιστολογίου Cucina Caruso.

 

www.olivemagazine.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Οδοιπορικό στην Ηλεία του Χθες και του Σήμερα – Ο παραδοσιακός γάμος Κεφάλαιο 21(τελευταίο) Τα επιστρόφια

Επόμενο Άρθρο

Νότης Σφακιανάκης: Επιστρέφει -Τι συνέβη

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αμαλιάδας:«Κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας!»
Τοπικά, Ελλάδα

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αμαλιάδας:«Κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας!»

5 Δεκεμβρίου 2025
Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκα αγροτών: Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας
Τοπικά

Μπλόκα αγροτών: Έκλεισαν τη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας

4 Δεκεμβρίου 2025
Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο
Υγεία

Άνοια: «Αόρατοι» ασθενείς οι φροντιστές που εξίσου χρειάζονται στήριξη

4 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Νότης Σφακιανάκης: Επιστρέφει -Τι συνέβη

Νότης Σφακιανάκης: Επιστρέφει -Τι συνέβη

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Έλληνας (Πατρινός) επιχειρηματίας διωκόμενος για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Έλληνας (Πατρινός) επιχειρηματίας διωκόμενος για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

Δήμος Πύργου: Με αυτούς θα «κυβερνήσει» ο Στάθης Καννής (νεότερα)

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Στις 22 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Στάθη Καννή και του νέου Δ.Σ.

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος