1 ώρα προετοιμασία
25′ ψήσιμο
40′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5′
Υλικά
Τεμάχια: 3
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για την επιφάνεια
Διαδικασία
- Για το ταχινόβ χατς, το αρμένικο γλυκό ψωμάκι με ταχίνι, ξεκινάμε με την ζύμη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα (ή το μπέικιν πάουντερ), το ξύσμα (αν θέλουμε) και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε μαζί το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το αυγό, το ταχίνι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα ώσπου να σχηματιστεί μια ελαστική και λεία ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια των 100 γρ. περίπου, τα πλάθουμε σε μπάλες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά, σκεπασμένες, σε θερμοκρασία δωματίου.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης μέχρι να γίνουν μια σφιχτή πάστα.
Ψωμάκια
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτούς δίσκους διαμέτρου 30 εκ. και μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα της γέμισης, το οποίο απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Από εδώ και στο εξής το ταχινόβ χατς- πλάθεται με δύο τρόπους:
1ος τρόπος
- Έχουμε μπροστά μας, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τον έναν δίσκο ζύμης αλειμμένο με τη γέμιση. Με το δάχτυλό μας κάνουμε στο κέντρο μια τρύπα.
- Με τις άκρες των δαχτύλων μας αρχίζουμε να τυλίγουμε την περιφέρεια της τρυπούλας ολοένα και προς τα έξω, ρολάροντας γύρω γύρω, από το κέντρο του φύλλου προς την περιφέρεια του.
- Όσο το κάνουμε αυτό, τεντώνουμε κάθε τόσο την περιφέρεια της τρυπούλας. Στο τέλος θα έχουμε φτιάξει ένα μεγάλο στριφτό στεφάνι γεμιστό. Κόβουμε το στεφάνι στα τέσσερα.
- Ρολάρουμε το κάθε κομμάτι με τις παλάμες μας, επιμηκύνοντάς το παράλληλα, για να λεπτύνει και να μακρύνει και να γίνει διπλάσιο σε μήκος. Το στρίβουμε για να σχηματιστεί ένας σαλίγκαρος.
- Τον βουτυρώνουμε ελαφρά και τον ανοίγουμε προσεκτικά με τον πλάστη μέχρι να πλατύνει και να έχει πάχος λίγο περισσότερο από 0,5 εκ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα τρία κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε άλλα τρία ψωμάκια.
2ος τρόπος
- Έχουμε μπροστά μας, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τον έναν δίσκο ζύμης αλειμμένο με τη γέμιση.
- Τον τυλίγουμε σε ρολό.
- Τσιμπάμε και πιέζουμε μεταξύ τους τις άκρες του δίσκου, για να κολλήσουν και να σφραγιστεί η γέμιση.
- Πλάθουμε το ρολό με τις παλάμες μας για να μακρύνει κι άλλο και να φτάσει σε μήκος κοντά στα 30 εκ. ή και περισσότερο.
- Κόβουμε το μακρύ αυτό ρολό σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε ξανά το καθένα σε αλευρωμένη επιφάνεια σε λεπτό ρολό, με μήκος κοντά στα 25 εκ.
- Τυλίγουμε το καθένα σε σαλίγκαρο. Τον βουτυρώνουμε ελαφρά και τον ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό δίσκο πάχος περίπου 0,5 εκ.
- Όποιον τρόπο κι αν επιλέξουμε, αραδιάζουμε τα στριφτά ψωμάκια σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε τα ψωμάκια για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
gastronomos.gr












