Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

AXAIKH TΡΑΠΕΖΑ: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις, τις επιταγές, τα δάνεια, τους εργαζόμενους.

31 Δεκεμβρίου 1969
AXAIKH TΡΑΠΕΖΑ: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις, τις επιταγές, τα δάνεια, τους εργαζόμενους.

Το ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πρώτο σε όλο τον Νομό Ηλείας, από το προηγούμενο Σάββατο, σας ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα γιά όλες τις εξελίξεις στο θέμα της Αχαικής Συναιτεριστικής Τράπεζας.

Το κατάστημα της Τράπεζας στην συμβολή των οδών Πατρών και Τάκη Πετροπούλου χθες ήταν κλειστό και σήμερα αναμένεται να είναι κλειστό. Το ίδιο και το κατάτημα της Βάρδας.

Υπάρχει ανηρτημένη χειρόγραφη ανακοίνωση που γράφει: “Το κατάστημα παραμένει κλειστό λόγω μη διαθεσιμότητας συστημάτων”.

Η Τράπεζα έχει τεθεί  σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Ιωάννης Γιαννίκος.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Επίσκεψη Ευ. Φλωράτου στην ΤτΕ

Ραντεβού του προέδου της Αχαικής Τράπεζας κ. Ευάγγελου Φλωράτου στην Τράπεζα της Ελλάδος σήμερα το πρωί στις 10.00 π.μ. για να ζητήσει είτε ανάκληση της απόφασης είτε με ομολογιακό δάνειο, είτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλυφθεί η τράπεζα.

Κατά την αποψή μας οι πιθανότητες επιτυχίας της επίσκεψης είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Αυτό τεκμηριώνεται με την επιστολή που έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στον Υπουργό Οικονομικών όπου τονίζει ότι η κατάσταση της τράπεζας είναι μή αναστρέψιμη.(διαβάστε πιό κάτω όλη την επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος)

 Οι Καταθέσεις

Μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ή τριών ημερών θα έχει ξεκαθαρίσει και το ποια τράπεζα θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Αχαϊκής.

Πάντως για μία ακόμη φορά ξεκαθαρίζεται πως δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις τουλάχιστον έως 100.000 ευρώ.

Μπορεί η τράπεζα της Ελλάδος σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών να εγγυηθεί και να πληρωθούν όλες οι καταθέσεις και πάνω από 100.000 ευρώ, κάτι που έγινε και με την POTON BANK.

Κάποιοι που γνωρίζουν πολύ καλά, ισχυρίζονται ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχει και την έγκριση της Τρόικας. Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο η Αχαική Τράπεζα αλλά και αυτή της Λαμίας και αυτή της Λέσβου.

Οι Επιταγές

Εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος σε όλες τις Τράπεζες να μην αποδέχονται επιταγές της Αχαϊκής δόθηκε χθες το μεσημέρι σε όλες τις Τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιταγές που έχουν επιχειρήσεις στα χέρια τους από πελάτες τους δεν΄μπορούν να προσκομισθούν και να εισπραχθούν. Μιά λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αντικατάσταση των επιταγών αυτών με επιταγές άλλων τραπεζών, ή η αντικατάστασή τους με μετρητά.

Τα Δάνεια

Όσοι έχουν λάβει δάνεια από την Αχαική Τράπεζα συνεχίζουν να χρωστούν πλήρως το άληκτο ποσό συν τους τόκους.

Αναμένεται σκληρότερη γραμμή γιά την είσπραξη των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

 

Οι εργαζόμενοι της τράπεζας.

Ολα δείχνουν πως σύντομα θα ανακοινωθούν και οι απολύσεις του προσωπικού, που είναι 100 άτομα, ενώ θα κλείσουν όλα τα καταστήματα.

Υπάρχει δυνατότητα η νέα τράπεζα που θα αναλάβει τις καταθέσεις της Αχαικής Τράπεζας να κρατήσει ένα πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων πουεκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 5%-10%.

Η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδας στο Υπουργείο Οικονομικών

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Προβόπουλου που απευθύνεται στον κ. Βενιζέλο έχει ως εξής:

«Κύριε Αντιπρόεδρε,

Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας σας είχα ενημερώσει για τις δυσμενείς εξελίξεις στον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών. Επίσης, στις 16 Νοεμβρίου 2011 ο Υποδιοικητής και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) είχαν, σε ειδική προς τούτο συνάντηση, ενημερώσει σχετικά και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, σ’ εκείνη τη συνάντηση είχαν εκφραστεί οι προθέσεις της ΤτΕ να προβεί στη λήψη εποπτικών μέτρων (τοποθέτηση επιτρόπου ή ακόμα και ανάκληση αδείας) σε ορισμένες από τις τράπεζες του κλάδου. Εκτοτε, η ΤτΕ κάλεσε σε ακρόαση τις διοικήσεις έξι συνεταιριστικών τραπεζών, τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των οποίων εμφάνιζαν έντονη επιδείνωση. Παράλληλα, συνεχιζόταν και ο νέος κύκλος επιτόπιων ελέγχων σε μεγάλο αριθμό συνεταιριστικών τραπεζών.

Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες, η Αχαϊκή, η Ευβοίας, η Λαμίας και η Λέσβου-Λήμνου, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή και πιθανότατα μη αναστρέψιμη θέση, εμφανίζοντας πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι εν λόγω τράπεζες αποτελούν το 13% της αγοράς, με σύνολο δανείων προ προβλέψεων ύψους 452 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 432 εκατ. ευρώ, 40 καταστήματα και 241 άτομα προσωπικό, ενώ, όπως και η πλειονότητα των συνεταιριστικών τραπεζών, χαρακτηρίζονται από την έλλειψη επαρκούς ενεχύρου και συνεπώς τη μη δυνατότητα πρόσβασής τους στο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας. Επίσης, όπως προέκυψε μετά από συναντήσεις στελεχών της ΤτΕ με τις διοικήσεις των εν λόγω τραπεζών, δεν διαφάνηκε να υπάρχει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενεργειών, που, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να επαναφέρει τα μεγέθη των τραπεζών αυτών σε βιώσιμη τροχιά.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΤτΕ σκοπεύει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες εποπτικές ενέργειες και συγκεκριμένα σε τοποθέτηση Επιτρόπου. Με δεδομένη την ήδη επιβαρημένη κατάσταση των τραπεζών αυτών, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό η ΤτΕ να αναγκαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει και στην ανάκληση της αδείας τους, γεγονός που θα απαιτήσει την κάλυψη των καταθετών.

Λόγω του ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, εκτιμάται απαραίτητη η αποζημίωση του συνόλου των καταθετών, κάτι που συνεπάγεται ένα κόστος περίπου 180 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο (με στοιχεία 31.12.2011), ποσό που ισούται με το μη καλυπτόμενο από το ΤΕΚΕ ύψος καταθέσεων των εν λόγω συνεταιριστικών.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι επτά ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες χαρακτηρίζονται ως εποπτικά αδύναμες, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στη ρευστότητα, την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Θετικό είναι το γεγονός ότι η πλέον αδύναμη εξ αυτών, η Ηπείρου, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, είναι αυξημένη η πιθανότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΤτΕ να εφαρμόσει εποπτικά μέτρα σε ορισμένες από τις τράπεζες της κατηγορίας αυτής. Συνολικά, οι συνεταιριστικές τράπεζες που χαρακτηρίζονται ως εποπτικά αδύναμες έχουν δάνεια και καταθέσεις ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πλησίον του εποπτικού ορίου και αυξημένο λόγο καθυστερήσεων.

Τέλος, οι πέντε σχετικώς πιο ισχυρές από εποπτικής άποψης τράπεζες, με ύψος δανείων άνω των 2 δις. ευρώ και καταθέσεις 1,9 δις. ευρώ, δεν αντιμετωπίζουν μεν άμεσο πρόβλημα. Ωστόσο, περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι βέβαιο ότι δεν θα τις αφήσει ανεπηρέαστες και σύντομα θα απαιτηθεί και γι’ αυτές ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής τους βάσης. Συνολικά, ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών αφορά δάνεια ύψους 3,5 δις. ευρώ και προσωπικό 1.307 ατόμων. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση επί των ανωτέρω ζητημάτων…».

ΝΕΟΤΕΡΑ (12.32)

Ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος δεν αλλάζει στάση στο κλείσιμο της Αχαϊκής Τράπεζας σύμφωνα πληροφορίες από εργαζόμενους της τράπεζας.

Στη συνάντηση στην Αθήνα του Ευάγγελου Φλωράτου και του κ. Προβόπουλος δεν φαίνεται να εξελίσσεται καλά γιά την τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι της Αχαϊκής είχαν συγκεντρωθεί απο το πρωί έξω από το κατάστημα της τράπεζας στην Πάτρα και εμπόδισαν τον εκκαθαριστή κ. Γιαννίκο να μπει μέσα στο κεντρικό κατάστημα στον Γλαύκο, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επόμενο Άρθρο

Τι προβλέπει ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Σχετικά Άρθρα

7 έξυπνοι και υγιεινοί τρόποι να προσθέσετε πρωτεΐνη στις σαλάτες σας
Life Style

7 έξυπνοι και υγιεινοί τρόποι να προσθέσετε πρωτεΐνη στις σαλάτες σας

30 Μαρτίου 2023
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 4,7% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Οι χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης
Ελλάδα, Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 4,7% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Οι χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης

30 Μαρτίου 2023
Υποψήφια Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου η Διονυσία Κατσικονούρη-Σκαρτσιάρη
Εκπαίδευση, Τοπικά

Υποψήφια Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου η Διονυσία Κατσικονούρη-Σκαρτσιάρη

30 Μαρτίου 2023
Κατιάνα Μπαλανίκα: «Έχω κατάθλιψη και ξέρω πια τι να κάνω»
Life Style

Κατιάνα Μπαλανίκα: «Έχω κατάθλιψη και ξέρω πια τι να κάνω»

30 Μαρτίου 2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Υποψήφια Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου η Διονυσία Κατσικονούρη-Σκαρτσιάρη
Εκπαίδευση, Τοπικά

Υποψήφια Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου η Διονυσία Κατσικονούρη-Σκαρτσιάρη

30 Μαρτίου 2023
Κατιάνα Μπαλανίκα: «Έχω κατάθλιψη και ξέρω πια τι να κάνω»
Life Style

Κατιάνα Μπαλανίκα: «Έχω κατάθλιψη και ξέρω πια τι να κάνω»

30 Μαρτίου 2023
Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές τοπικών αγώνων – Οι νέες ώρες έναρξης
Νέα

Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές αγώνων Α1 – Α2 – Β’ (κατηγοριών Ηλείας)

30 Μαρτίου 2023
Έξι top οφέλη του σεξ στην υγεία
Υγεία

Έξι top οφέλη του σεξ στην υγεία

30 Μαρτίου 2023
Επόμενο Άρθρο

Τι προβλέπει ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Χάσαμε το ...δρόμο! Στοπ...

Αρίστευσε και ως πρόσωπο της χρονιάς - Ραφαήλ Παπαδόπουλος.

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookie.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος

Ενεργοποιήστε πρώτα τα απαραίτητα cookie για να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας!