Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με μήλο, μάρτσιπαν, σταφίδες

11 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με μήλο, μάρτσιπαν, σταφίδες
45′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 25′

Υλικά

Κομμάτια: 10

Για τη ζύμη

Για το μείγμα με τις σταφίδες

Για την υπόλοιπη γέμιση

Διαδικασία

Μείγμα με σταφίδες

  1. Για το χριστουγεννιάτικο στεφάνι με μήλο, μάρτσιπαν, σταφίδες ξεκινάμε με το μείγμα με τις σταφίδες και σταφίδες: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το κονιάκ και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι η ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  3. Το περιχύνουμε με το κονιάκ, ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, ώστε να ζυμωθούν τα αρώματα και να δέσουν οι γεύσεις των υλικών.
  4. Το μείγμα αυτό θα μπορούσαμε για ευκολία να το φτιάξουμε και πολλές μέρες πριν, αφού διατηρείται καλά στο ψυγείο και γίνεται όλο και καλύτερο.

Για την ζύμη

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να χλιαρύνει αρκετά, γιατί, αν είναι πιο ζεστό, θα καταστραφεί η μαγιά.
  3. Αδειάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος-βουτύρου και το αυγό και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα πλαϊνά του κάδου. (Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε με το χέρι, αρχικά μέσα σε λεκάνη για 10 λεπτά και έπειτα πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια).
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίς να την πλάσουμε ή να τη «δουλέψουμε» καθόλου με τα χέρια, την ανοίγουμε με πλάστη σε μεγάλο παραλληλόγραμμο περίπου 25 x 33 εκ.
  7. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα με τις σταφίδες και έπειτα σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα κυβάκια μήλου και το μάρτσιπαν.
  8. Ανασηκώνουμε τη ζύμη από τη μία μεγάλη πλευρά της και την τυλίγουμε σε ρολό.
  9. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση κατά μήκος, έτσι ώστε να φανεί η γέμιση.
  10. Πλέκουμε τα δύο κομμάτια του ρολού μεταξύ τους σαν να φτιάχνουμε ένα στριφτάρι και έπειτα ενώνουμε τις δύο άκρες από το στριφτάρι για να του δώσουμε σχήμα κουλούρας.
  11. Πιέζουμε το σημείο της ένωσης, ώστε να κολλήσει καλά.
  12. Μεταφέρουμε το στεφάνι ζύμης σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, το καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το στεφάνι για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  14. Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, ανοίγουμε τον φούρνο στα μισά του ψησίματος και καλύπτουμε απαλά με αλουμινόχαρτο.
  15. Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε και αφήνουμε σε σχάρα.
  16. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο μαζί με ελάχιστο νερό, ώστε να γίνει πιο ρευστή (αν έχει κομμάτια βερίκοκο, την περνάμε από το μπλέντερ και τη σουρώνουμε από σουρωτό).
  17. Αλείφουμε το στεφάνι όσο είναι ζεστό και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

gastronomos.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Νυχτερινή διασκέδαση στον Πύργο από την δεκαετία του 90 μέχρι την αλλαγή του αιώνα

Σχετικά Άρθρα

Σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ
Συνταγες

Σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ

10 Δεκεμβρίου 2025
Koτόπουλο αυγολέμονο με σελινόριζα
Συνταγες

Koτόπουλο αυγολέμονο με σελινόριζα

8 Δεκεμβρίου 2025
Κουραμπιέδες: 28 συνταγές για να τους απολαύσουμε τις γιορτές
Συνταγες

Κουραμπιέδες: 28 συνταγές για να τους απολαύσουμε τις γιορτές

5 Δεκεμβρίου 2025
Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Παρέμβαση Τσίπρα για αγρότες: Εγκληματίες είναι όσοι ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υποκλοπών
Ελλάδα, Πολιτική

Παρέμβαση Τσίπρα για αγρότες: Εγκληματίες είναι όσοι ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υποκλοπών

11 Δεκεμβρίου 2025
Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων (Α’ – Β’ – Γ’)
Αθλητικά

Ποδόσφαιρο: Πρόγραμμα και διαιτητές των τοπικών αγώνων (Α’ – Β’ – Γ’)

11 Δεκεμβρίου 2025
Πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία

Πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

11 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Δήμου Πηνειού
Τοπικά, Πολιτισμός

Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Δήμου Πηνειού

11 Δεκεμβρίου 2025
Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος