30′ προετοιμασία
12′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Υλικά
Μερίδες: 12
Για το παντεσπάνι
Για την γκανάς
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Γκανάς
- Για να φτιάξουμε τον κλασικό χριστουγεννιάτικο κορμό, αρχικά βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα μαζί με το μέλι σε ένα μπολ.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε ένα κατσαρολάκι, την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση.
- Έπειτα, την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα.
- Περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και αφήνουμε σε δροσερό μέρος μέχρι να σφίξει και να αποκτήσει υφή αλείμματος πραλίνας.
Παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, στον αέρα.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί περίπου 30 x 40 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν καλά.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
- Τα προσθέτουμε στον κάδο με τα χτυπημένα αυγά, μαζί με το αλάτι, το λάδι και ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια μαρίζ ώστε να μη χάσουν τον όγκο τους.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί.
- Το απλώνουμε πέρα έως πέρα, να γίνει ένα επίπεδο, λεπτό παντεσπάνι.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 12 λεπτά.
- Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο.
- Το αναποδογυρίζουμε σε ένα καθαρό αντικολλητικό χαρτί και ξεκολλάμε το χαρτί πάνω στο οποίο ψήθηκε.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε περίπου ένα εκατοστό από καθεμία από τις τέσσερις πλευρές, ώστε να αφαιρέσουμε το τραγανό κομμάτι και να μπορεί να ρολαριστεί το παντεσπάνι χωρίς να σπάσει.
- Έπειτα, με τη βοήθεια του καινούργιου χαρτιού κάνουμε ρολό το παντεσπάνι μας, κλείνοντας μέσα και το χαρτί.
- Το αφήνουμε να κρυώσει (αυτό το κάνουμε όσο είναι ζεστό και εύπλαστο, για να πάρει το σωστό σχήμα και να μη σπάσει μετά στο τύλιγμα).
- Μόλις κρυώσει το παντεσπάνι, το ξετυλίγουμε και αφαιρούμε το χαρτί.
- Ξανατυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετούμε πάνω σε μια σήτα.
Συναρμολόγηση
- Όταν κρυώσει καλά το παντεσπάνι και η γκανάς έχει πάρει την υφή πραλίνας, ξετυλίγουμε το παντεσπάνι.
- Απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του τη μισή ποσότητα γκανάς.
- Ξανατυλίγουμε σε ρολό.
- Βάζουμε την υπόλοιπη γκανάς σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ σε σχήμα αστεριού.
- Σχηματίζουμε κατά μήκος του κορμού γραμμές με την γκανάς, καλύπτοντάς τον πλήρως.
- Κόβουμε περίπου το 1/3 του κορμού λίγο λοξά.
- Κολλάμε αυτό το κομμάτι πλάι στον μεγαλύτερο κορμό, σαν να είναι κλαδί που εξέχει από τον κορμό ενός δέντρου.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα και άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε ή διατηρούμε στο ψυγείο.
gastronomos.gr












