Εννέα κομβικά σημεία για τη λειτουργία του πολιτεύματος, τη διαφάνεια και την περαιτέρω συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις συνταγματικές αλλαγές που θα ψηφιστούν σήμερα, μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, από την Ολομέλεια της 9ης Αναθεωρητικής Βουλής.
Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ετσι, πέρασαν με ευρύτατη πλειοψηφία:
Η ψήφος των αποδήμων (ψήφισαν όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε με 212 υπέρ),
Η πρόταση της ΝΔ για εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας (με 158 θετικές ψήφους, δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5.,
Η βουλευτική ασυλία (179 «ναι»),
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (274 «ναι») και
Η θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (254 ψήφοι υπέρ).
Μεταξύ των ιστορικών τομών είναι διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και ο περιορισμός των προνομίων της βουλευτικής ασυλίας.
Η μεγαλύτερη ένταση υπήρξε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών. Η πρόταση της ΝΔ πάντως αναμένεται να περάσει, καθώς απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι και η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 158 βουλευτές.
Τα άρθρα
Τα 9 άρθρα είναι τα εξής:
1) To άρθρο 21 (παράγραφος 1), όπου θα προστεθεί διάταξη πως «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
2 . Το άρθρο 32 (παράγραφος 4) για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών.
3) Το άρθρο 54, που αφορά θέματα του εκλογικού νόμου. Θα προστεθεί μία τέταρτη παράγραφος, προκειμένου να θωρακιστούν συνταγματικά οι νέες ρυθμίσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
5) Το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (είχε λάβει στην προτείνουσα Βουλή 237 θετικές ψήφους άρα τώρα αρκούν 151 «ναι»).
6) Το άρθρο 68 (παράγραφος 2) για το συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών μετά από πρόταση της μειοψηφίας.
7) Το άρθρο 73 (παράγραφος 5) για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Σχετική πρόταση είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής και η ΝΔ αποδέχθηκε να υπάρξει σχετική πρόβλεψη. Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει πως απαιτούνται 500.000 υπογραφές, ενώ ανάλογος αριθμός αναφέρεται και στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να απαιτούνται 100.000 υπογραφές.
8) το άρθρο 86 (παράγραφος 3) περί ευθύνης υπουργών. Το θέμα αυτό προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ. Ωστόσο για το συγκεκριμένο αρκούν επίσης 151 ψήφοι.
Και 9) το άρθρο 96 (παράγραφος 5) περί στρατοδικείων.
Αναφορές
Κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση, την περασμένη Παρασκευή, επί της αρχής και επί των άρθρων, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υπογράμμισε ότι όλη η συνταγματική διαδικασία υπηρετήθηκε από όλες τις πλευρές με υψηλό κοινοβουλευτικό ήθος και λόγο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις ξεπέρασαν τις 130 ώρες. Στην επιτροπή για την αναθεώρηση παρενέβησαν 168 ομιλητές, στην Ολομέλεια υπερέβησαν τους 200. Είπε επίσης, ότι οι 154 διαφωνίες στην προτείνουσα Βουλή, δηλαδή την προηγούμενη, μειώθηκαν σε 49. Η Κυβέρνηση προσδοκά ότι τουλάχιστον για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων, θα καταφέρει να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά τη στήριξη και των 300 βουλευτών.