Η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας, στα πλαίσια παρακολούθησης της βιολογικής και πληθυσµιακής εξέλιξης των εντόµων εσπεριδοειδών και ειδικότερα του διαλευρώδη, στους οπωρώνες των ευρύτερων περιοχών Σαλµώνης, Καλυβακίων, Κάτω Σαµικού, Βουνάργου, Γαστούνης, Λευκοχωρίου & Τραγανού, ενηµερώνει τους παραγωγούς για την αποτελεσµατική φυτοπροστασία σε πραγµατικό καλλιεργητικό χρόνο.
Τα εσπεριδοειδή ήδη βρίσκονται στο στάδιο των µικρών καρπιδίων, και οι εντοµολογικοί εχθροί που διαπιστώνονται κατά τις επιθεωρήσεις και τις δειγµατοληψίες είναι οι παρακάτω:
α) Αλευρώδης: διαλευρώδης και εριώδης αλευρώδης (Dialeurodes citri, Aleurothrixus flocossus)
Ο διαλευρώδης εµφανίζει έντονη προσβολή. Από τις παρατηρήσεις και τις δειγµατοληψίες διαπιστώνεται η έναρξη της εκκόλαψης των αυγών και η εµφάνιση των πρώτων νυµφικών σταδίων. Το στάδιο αυτό είναι ευαίσθητο στα εντοµοκτόνα. Πραγµατοποιείται ψεκασµός µε εγκεκριµένα εντοµοκτόνα στο µέγιστο της εµφάνισης των νεαρών νυµφικών σταδίων.
Συστήνεται τις επόµενες µέρες να ξεκινήσουν οι ψεκασµοί και να έχουν ολοκληρωθεί εντός δεκαπενθηµέρου (15ηµέρου). Λόγω των πυκνών πληθυσµών και της έντονης προσβολής που έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιοχές κρίνεται σκόπιµο να υπάρξει συλλογική καταπολέµηση των αλευρωδών για την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπισή τους.
β) Αφίδες (Aphis spiraecola, Toxoptera aurantii κ.α.)
Σε κάποιες καλλιέργειες κατά θέσεις έχουν παρατηρηθεί προσβολές – αποικίες από αφίδες (πράσινη και µαύρη αφίδα). Τα όρια για την καταπολέµηση των αφίδων είναι η διαπίστωση 5% αποικιών αφίδων σε βλαστούς µανταρινιάς και 10% αποικιών αφίδων σε βλαστούς πορτοκαλιάς. Απαιτείται ο παραγωγός να επιθεωρεί των οπωρώνα παρατηρώντας τους βλαστούς του 10% των δέντρων και αν ξεπεραστούν τα όρια τότε να επέµβει. Επίσης όταν η προσβολή είναι κατά θέσεις στον οπωρώνα οι ψεκασµοί να γίνονται εστιασµένα.
γ) Ψευδόκοκκος (Planococcus citri)
Το στάδιο των µικρών καρπίδίων όπου βρίσκονται οι εσπεριδοειδοκαλλιέργειες, είναι ιδιαίτερα κρίσιµο για τον ψευδόκοκκο γιατί ο ψεκασµός πρέπει να γίνει πριν τα σέπαλα κλείσουν πάνω στον καρπό. Η περίοδος που διανύουµε είναι το στάδιο εκκόλαψης των προνυµφών της 1ης γενεάς (κρίσιµο στάδιο επέµβασης), και η καταπολέµηση αυτής είναι καθοριστική για την εξέλιξη του εντόµου. Οι ζηµιές από το έντοµο θα γίνουν αντιληπτές Αύγουστο µε Σεπτέµβριο, οπότε θα είναι ήδη αργά για την καταπολέµηση του. Πρέπει να γίνεται τακτική επιθεώρηση των δέντρων και οι επεµβάσεις να κλιµακωθούν ανάλογα την περιοχή, πάντα όµως πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στον καρπό.
δ) Κοκκοειδή (Κόκκινη ψώρα, Μυτιλόµορφη ψώρα, Ισέρυα,) (Aonidiella aurantii, Lepidosaphes beckii & Icerya purchase)
Όπου διαπιστώνονται προσβολές από κόκκινη ψώρα, µυτιλόµορφη ψώρα και Ισέρυα, το ευαίσθητο στάδιο για ψεκασµό είναι το στάδιο του µέγιστου πληθυσµού των νεαρών προνυµφών (έρπουσες προνύµφες). Χρησιµοποιούµε µόνο εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καλλιέργεια που χρησιµοποιούνται και για τον εχθρό – στόχο. Εγκεκριµένα για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών είναι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (εντοµοκτόνα), µε τις παρακάτω δραστικές ουσίες: Εντοµοκτόνα: abamectin, acetamiprid, bacillus thuringiensis, beauveria bassisna, chlorantraniliprole, chlorpyrifos, chlorpyrifos – methyl, deltamethrin, dimethoate, fatty acid potassium salts, fenoxycarb, flonicamid, imidacloprid, lambda – cyhalothrin, malathion, methoxyfenozide, paraffin oil, phosmet, pymetrozine, pyriproxyfen, spirotetramat, tau-fluvalinate, tebufenozide, thiamethoxam Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην έγκριση ανά σκεύασµα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εντοµοκτόνα που περιέχουν δραστική ουσία – ρυθµιστή ανάπτυξης – µιµητικό της ορµόνης νεότητας (pyriproxyfen), επιδρούν µέσω επαφής και κατάποσης στη µορφογένεση, την αναπαραγωγή και την εµβρυογένεση των εντόµων, ανάλογα µε το στάδιο ανάπτυξής τους (ωό, προνύµφη, νύµφη, ακµαίο), παρεµποδίζοντας την οµαλή εξέλιξη και ενηλικίωση τους.
Συγκεκριµένα έχουν επίδραση:
α) στα ωά ηλικίας 1-3 ηµερών όπου η εκκόλαψη περιορίζεται ή επιβραδύνεται και παρατηρούνται µετεµβρυακές αλλαγές,
β) αναστέλλει την µεταµόρφωση των προνυµφών,
γ) προκαλεί παρεµπόδιση της έκδυσης των νυµφών και της εµφάνισης των ακµαίων και
δ) έχει στειρωτικές ιδιότητες στα θηλυκά, µε αποτέλεσµα µειωµένη ωοτοκία και ελάττωση της βιωσιµότητας των ωών.
Επίσης εντοµοκτόνα που περιέχουν δραστική ουσία – παρεµποδιστή βιοσύνθεσης λιπιδίων (spirotetramat), επιδρούν κυρίως στα ατελή στάδια, τα οποία παγιδεύονται µεταξύ δύο εκδύσεων και θανατώνονται επειδή δεν µπορούν να περάσουν στο επόµενο στάδιο ανάπτυξης. Μειώνει επίσης την ικανότητα των θηλυκών εντόµων να αναπαραχθούν και τη βιωσιµότητα των απογόνων τους. Οι εφαρµογές πρέπει να γίνονται νωρίς και έγκαιρα, προκειµένου να διεισδύσει και να σταµατήσει την εξέλιξη της προσβολής.
Τα νευροτοξικά σκευάσµατα (παραφινικά λάδια, άλατα καλίου λιπαρών οξέων, οργανοφωσφορικά, πυρεθρίνες) πρέπει να στοχεύσουν στο µέγιστο της εξόδου των ερπουσών νυµφών της πρώτης γενιάς.
Σε περίπτωση που χρησιµοποιηθούν παραφινικά λάδια (θερινός πολτός) τα δέντρα να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση και η εφαρµογή να γίνει τις δροσερές ώρες της ηµέρας.