Στη λογική οικοδόµησης αξιόπιστου προφίλ, εµµένοντας σε ένα µοντέλο διακυβέρνησης που κρατά σαφείς αποστάσεις από την παροχολογία, φαίνεται ότι κινείται το Μέγαρο Μαξίµου εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας δώσει εντολή διερεύνησης των αιτηµάτων των παραγωγικών φορέων πανελλαδικά, θέλησε να ακούσει πρώτα τους εκπροσώπους τους κατά το προχθεσινό τετ α τετ στη Θεσσαλονίκη.
Η επιλογή του αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός, παρότι έχει δείξει τις προθέσεις του για τις αλλαγές στο αναπτυξιακό, στο επενδυτικό και το φορολογικό πεδίο, εντούτοις επιλέγει τη διαδικασία της διαβούλευσης πριν από το εναρκτήριο λάκτισµα. Στην πραγµατικότητα, ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί, κατά πολλούς, την «περίοδο χάριτος» -ως απόρροια της πρόσφατης µεγάλης εκλογικής νίκης της Ν∆- για να συνοµιλήσει µε εν δυνάµει συµµάχους του κατά την εφαρµογή του τετραετούς κυβερνητικού σχεδίου.
Η φετινή ∆ΕΘ είναι αναµφίβολα ένα πρώτο κρας τεστ για την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσµεύσεων, αλλά και για τις κεντρικές στοχεύσεις του επόµενου διαστήµατος. Με την οµιλία του αλλά και τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει τον απολογισµό του πρώτου διµήνου και θα επιδιώξει ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει την πολιτική βούληση για αλλαγές που θα έχουν άµεσο αντίκτυπο στην καθηµερινότητα των πολιτών.
Μετά το «αποτύπωµα» των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, θέλει να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις αναγκαίες παρεµβάσεις στον φορολογικό χάρτη. Με την οµιλία του το προσεχές Σάββατο στους παραγωγικούς φορείς θα εστιάσει, µεταξύ άλλων, στο πακέτο µείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Θα µιλήσει, εκτός απροόπτου, για τη µείωση του συντελεστή φορολογίας στις επιχειρήσεις: όπως προβλέπεται, από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από το 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020. Οι κυβερνητικές προβλέψεις αφορούν επίσης και σε χαµηλότερη φορολογία για τα µερίσµατα, από το 10% στο 5%. Ενα από τα στοιχήµατα της νέας κυβέρνησης, εκτός από τις στρατηγικού χαρακτήρα στοχεύσεις για την αλλαγή του επενδυτικού κλίµατος, είναι και η ανάκαµψη των µικροµεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και της οικοδοµής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αυριανό τραπέζι για την ανταλλαγή απόψεων στο Μαξίµου µε τους συναρµόδιους υπουργούς θα βρεθεί και η πρόταση για την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδοµές, όπως και άλλες δράσεις που θα συµβάλουν στην ενίσχυση του βασικού µοχλού ενίσχυσης της οικονοµίας. Ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη και του οικονοµικού επιτελείου θα βρεθούν η µεταφορά του συντελεστή δόµησης και οι απαραίτητες παράλληλες αλλαγές στον χάρτη, ενώ στόχος του Μεγάρου Μαξίµου είναι να αναδειχθούν διά του πρωθυπουργού οι προτεραιότητες για την αναπτυξιακή επενδυτική προοπτική στη Βόρεια Ελλάδα.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν και στην ανάλυση των βηµάτων για την αντιµετώπιση της διαφθοράς, καθώς και στην ταχύτητα µε την οποία θα αναπτυχθούν οι νοµοθετικές πρωτοβουλίες για το σύνολο των ζητηµάτων που αφορούν στη θεσµική θωράκιση των υπεύθυνων δοµών. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση «∆ΕΗ» και οι χειρισµοί διάσωσης της επιχείρησης θα συζητηθούν στις κυβερνητικές συσκέψεις των επόµενων 24ώρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα λάβουν την τελική τους µορφή όχι νωρίτερα από την προσεχή Τετάρτη.
Τι ζητούν οι φορείς της πόλης – Στην κορυφή των αιτηµάτων µετρό, παρεµπόριο και πάρκο 4ης γενιάς
Με το θέμα του µετρό να ξαναφουντώνει στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτό το µέτωπο του ΟΑΣΘ και µια σειρά από έργα µετέωρα, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη και η σύσκεψη που είχε µε εκπροσώπους φορέων κι οργανώσεων την περασµένη Παρασκευή δεν ήταν δύσκολο να πάρει διαστάσεις κυβερνητικής παρέµβασης για την πόλη.
Το ζήτηµα του µετρό τέθηκε στη σύσκεψη µε πιεστικό τρόπο από εκπροσώπους φορέων της πόλης που βλέπουν πως το έργο µπορεί να οδηγηθεί σε νέο τέλµα µε µεγάλες καθυστερήσεις και εκτίναξη του προϋπολογισµού του τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ! Το θέµα ήρθε στην επιφάνεια και µπήκε µε επιτακτικό τρόπο στο «µενού της ∆ΕΘ» µετά τη νέα επιστολή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, η οποία κατηγόρησε τη διοίκηση Μυλόπουλου για απραξία που οδηγεί σε καθυστερήσεις, ακύρωση του χρονοδιαγράµµατος και µεγάλη οικονοµική επιβάρυνση.
Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε ο πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος ζήτησε άµεσες παρεµβάσεις για το θέµα του µετρό. Αλλωστε είχε δείξει τις προθέσεις του τις προηγούµενες µέρες, όταν «έσκασε» το θέµα, µε το να ζητήσει ευθέως από την κυβέρνηση λύση στο ζήτηµα «χωρίς ιδεοληψίες και συντεχνιακά στεγανά».
Σε ανακοίνωσή του, µάλιστα, είχε κάνει λόγο για… ανατριχιαστικές αποκαλύψεις. «Η κατασκευή του πολύπαθου σταθµού της Βενιζέλου είναι στον αέρα, οι καθυστερήσεις είναι µεγάλες, κάποιοι τα είχαν φορτώσει στον κόκορα! Φυσικά τον λογαριασµό θα τον φορτώσουν για ακόµη µία φορά στους πληγέντες επαγγελµατίες, στην αγορά και συνολικά στην πόλη. ∆υστυχώς οι προβλέψεις µας για νέες καθυστερήσεις βγήκαν αληθινές. Καλούµε τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες και τα έργα χωρίς ιδεοληψίες και συντεχνιακά στεγανά, σαν και αυτά που µπλοκάρουν την πρόοδο του µετρό τα τελευταία χρόνια. Η πόλη δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις» είναι όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του αλλά και στο υπόµνηµα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό.
Οι φόβοι
Το θέµα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την πόλη, που άνοιξε και µε την τοποθέτηση του Νίκου Ταχιάου στη θέση του προέδρου της Αττικό Μετρό, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήµο Θεσσαλονίκης. Ο φόβος όλων είναι πως οι καθυστερήσεις αλλά και µια ενδεχόµενη αλλαγή στον τρόπο κατασκευής του σταθµού Βενιζέλου µπορεί να στοιχίσουν ακόµα και 50 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα είχαν προϋπολογιστεί!
Παράλληλα είναι ορατός ο κίνδυνος να πάει ακόµα και µετά το 2023 η λειτουργία της βασικής γραµµής, ενώ η αρχική εκτίµηση ήταν για το 2020, και µάλιστα χωρίς να περιλαµβάνεται σε αυτήν ο σταθµός Βενιζέλου! Οι επαγγελµατίες της Θεσσαλονίκης, όµως, δεν περιορίζονται µόνο στο θέµα του µετρό που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τους αλλά και στο ζήτηµα των ελέγχων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις. Οπως ανέφεραν στο υπόµνηµά τους, ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι και τα πρόστιµα που επιβάλλονται αγγίζουν τα όρια του παραλογισµού και δηµιουργούν ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ειδικό ταμείο
Στην επιστροφή στη χώρα µας των νέων επιστηµόνων που τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό στοχεύουν τα µέλη του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης. Αυτό που ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν µαζί του είναι να συσταθεί ένα ειδικό Ταµείο για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηµατικότητας και την επίτευξη του brain gain, σε συνεργασία µε τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα. Οπως τόνισαν, το Ταµείο πρέπει να έχει δοµή που να επιτρέπει τη µόχλευση τετραπλάσιων κεφαλαίων προς τα διατιθέµενα δηµόσια. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Γιάννη Μασούτη, «αυτό θα είναι µια αφορµή να γυρίσει η νεολαία που έχει φύγει από τη χώρα µας και να υπάρξουν έτσι νέες ευκαιρίες εδώ». Στο υπόµνηµα του ΕΒΕΘ γίνεται αναφορά και στην ανάγκη λήψης µέτρων για την πάταξη του λαθρεµπορίου και του παρεµπορίου, στην επιτάχυνση της αναθεώρησης των κριτηρίων χαρακτηρισµού του βαθµού όχλησης των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων, στην επιτάχυνση των επιστροφών οφειλών του ∆ηµοσίου προς τον ιδιωτικό τοµέα, στην επιτάχυνση του χρόνου απονοµής της δικαιοσύνης και στην επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων υποδοµής στη Θεσσαλονίκη.
Ειδική αναφορά όµως έγινε στην πρότασή τους για «σταδιακή κατάργηση, µε σαφές χρονοδιάγραµµα, της προκαταβολής φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων, µε πρώτο βήµα τη µείωσή της για το επόµενο έτος στο 80% του ποσού που προβλέπεται σήµερα και µε εφαρµογή από τις 31 Αυγούστου 2019». Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δηµιουργία στη Θεσσαλονίκη από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτοµίας ενός τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς, του «Thess INTEC», έθεσε ο πρόεδρος του φορέα και πρώην πρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης.
Πρώτος στόχος είναι η παραχώρηση µιας έκτασης 730 στρεµµάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη για τη δηµιουργία του πάρκου. Λίγες µέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών ο τέως υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποσχεθεί την παραχώρηση, αλλά οι διαδικασίες δεν προχώρησαν. Τώρα στην ΑΖΚελπίζουν πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ανταποκριθεί και θα στηρίξει την υλοποίηση του πρότζεκτ. Η διοίκηση πάντως της Αλεξάνδρειας Ζώνης ήδη έχει έρθει σε επαφές για συνεργασίες τόσο µε την Αρχή Καινοτοµίας του Ισραήλ όσο και µε το Ινστιτούτο Μεταφορών του Πανεπιστηµίου του Τέξας, που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Επίσης ενδιαφέρον για συµµετοχή στο πρότζεκτ έχει δείξει και το Ιδρυµα Στ. Νιάρχος, το οποίο εφόσον προχωρήσει η παραχώρηση της έκτασης, µπορεί να χρηµατοδοτήσει το εγχείρηµα µε 50 εκατ. ευρώ.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών
Τα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήµατα που αφορούν τον κλάδο των δικηγόρων τέθηκαν από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιο Κουτσοχήνα, στη συνάντηση που είχε µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κουβέντα όµως δεν εξαντλήθηκε σε αυτά. Για τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης σηµαντικό είναι και το κτιριακό πρόβληµα των δικαστηρίων, που πλέον ασφυκτιούν. Οι δικηγόροι ζητούν την παραχώρηση του κτιρίου του ΙΚΑ στην Πύλη Αξιού, που βρίσκεται δίπλα στο δικαστικό µέγαρο, για να ανακουφιστεί η κατάσταση.
«Θα πεζοδροµηθεί η παρακείµενη οδός Φράγκων και θα δηµιουργηθεί µια πλατεία δικαστηρίων που θα αναβαθµίσει όλη την περιοχή» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Κουτσοχήνας. Από τη συζήτηση, πάντως, δεν θα µπορούσε να λείψει το θέµα των εµπορικών σηµάτων και της Συµφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Κουτσοχήνας, ο οποίος είναι και ο νοµικός σύµβουλος των δύο παραγωγικών συνδέσµων της Βορείου Ελλάδος που µετέχουν στην κοινή επιτροπή Ελλάδος – Βόρειας Μακεδονίας που διερευνά το θέµα έχει καταθέσει ένα πλέγµα προτάσεων που συζητήθηκε µε τον πρωθυπουργό.
Αγρότες και ΕΒΖ
Δύο είναι τα κυρίαρχα ζητήµατα που έθεσαν στον πρωθυπουργό οι αγρότες. Το πρώτο είναι η απαλλαγή των αγροτών από τη φορολόγηση των ενισχύσεων που δίνονται µέσω του µηχανισµού «de minimis», καθώς και η επαναλειτουργία της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρηςπου έχει καταρρεύσει και η διάσωση της τευτλοκαλλιέργειας. Φέτος χιλιάδες αγρότες που έχουν καλλιεργήσει τεύτλα δεν ξέρουν ακόµα αν και πότε θα πληρωθούν για την παραγωγή τους, ενώ η ΕΒΖ τους χρωστάει χρήµατα και για τις προηγούµενες καλλιεργητικές περιόδους. Συνολικά οφείλονται στους παραγωγούς περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζηµίες της ΕΒΖ αγγίζουν τα 320 εκατ. ευρώ.