Περισσότερα από 100 χιλιάδες παιδιά θα απορροφηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και σε δομές απασχόλησης παιδιών της σχολικής ηλικίας και παιδιών με αναπηρία, κατά τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018, αφού το κονδύλιο που θα διατεθεί θα φτάσει τα 205 εκατ. ευρώ έναντι 193 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί πέρυσι.
Αμφίβολο όμως είναι αν θα βρουν όλοι θέσεις αφου δεν υπάρχουν δομές Αντωνόπουλος Γιώργος Αντωνόπουλος Γιώργος Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο ο κ. Γκοτσόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να ανεγερθούν περισσότεροι από χίλιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Ελλάδα (δημόσιοι ή ιδιωτικοί), προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, καθώς το σημαντικό έλλειμμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρουσιάζεται έχει ως αποτέλεσμα να μένουν παιδιά εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» ακόμη κι αν υπάρχουν τα χρήματα για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό.
«Τα τελευταία χρόνια με την λειτουργία του προγράμματος άνοιξε το κεφάλαιο της βρεφονηπιακής αγωγής, το οποίο τέθηκε σοβαρά και αποτέλεσε ένα θετικό βήμα. Η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι στους στόχους της είναι να διαθέσει χρήματα προκειμένου μέχρι το 2020 τα παιδιά που θα μπαίνουν στο πρόγραμμα να φτάνουν τα 120.000, κάτι που δείχνει ότι η ελληνική πολιτεία φαίνεται πως αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και την σημασία της βρεφονηπιακής αγωγής κατά συνέπεια και της εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοτσόπουλος. Και εξηγεί: «Πρακτικά όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανεγερθούν πάνω από 1.000 σταθμοί, είτε δημοτικοί, είτε ιδιωτικοί. Από το φθινόπωρο του 2017 θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο τουλάχιστον για ανέγερση νέων κτιρίων ή για ενοικίαση με την ανάλογη διαρρύθμιση και τις απαιτούμενες προδιαγραφές κατάλληλων κτιρίων. Ως ΕΕΤΑΑ έχουμε κάνει μια σχετική μελέτη που δείχνει ποιες περιοχές θα λέγαμε πως σημειώνουν έλλειμμα παιδικών σταθμών».
Ο κ. Γκοτσόπουλος τονίζει ότι «πέρυσι 30.000 παιδιά έμειναν εκτός προγράμματος, όχι μόνο επειδή δεν υπήρχαν τα χρήματα αλλά κυρίως γιατί υπήρχε έλλειμμα από παιδικούς σταθμούς. Ακόμη κι αν είχε εγκριθεί το ποσό πάλι αυτά τα παιδιά θα έμεναν από έξω γιατί δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι ανισότιμα κατανεμημένοι». Τι γίνεται φέτος με τις αιτήσεις Ήδη η πλατφόρμα για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων οικογενειών έχει ανοίξει και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Ιουνίου (στην διεύθυνσης eetta.gr).
Κατόπιν γίνεται η εξέταση και επαλήθευση των στοιχείων, ενώ η επιλογή θα γίνει μέχρι τις 25 Ιουνίου. Θα ανακοινωθεί ένας προσωρινός κατάλογος με τους επιλεγέντες, κατόπιν θα υπάρξει δυνατότητα ενστάσεων και έπειτα θα γίνει η τελική επιλογή που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου. Πέρυσι κατατέθηκαν 132.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι 11.000 ήταν μη έγκυρες και έμειναν οι 121.000 από τις οποίες τελικά επιλέχθηκαν 92.000 παιδιά. Οι δομές που δέχτηκαν αυτά τα παιδιά ήταν περίπου 2.500. «Υποθέτουμε ότι φέτος οι αιτήσεις των ωφελούμενων μητέρων μπορεί να φτάσουν και τις 140.000 και μάλλον θα πάρουμε πάνω από 100.000 παιδιά, διότι αυξήθηκαν τα χρήματα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοτσόπουλος.
Πέρυσι τα χρήματα που διατέθηκαν έφτασαν τα 193 εκατ. ευρώ. «Στόχος του προγράμματος, που πέρυσι επετεύχθη, είναι να πάρουμε όλα τα παιδιά, τα οποία ανήκουν σε οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 5000 ευρώ (το κατώτατο όριο)», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ. Και προσθέτει: «Εδώ να σημειωθεί ότι τα παιδιά με αναπηρία γίνονται απευθείας δεκτά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, αλλά και εργασιακού προφίλ της μητέρας, δηλαδή μόνο σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να εργάζεται στον δημόσιο τομέα» και εξηγεί ότι το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008 χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι και το 2013 οι πόροι ήταν αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ. Από το 2014 άρχισε να συμμετέχει και το ελληνικό κράτος με 12 εκατ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκε η εθνική συμμετοχή στα 95 εκατ. ευρώ, ενώ για την φετινή σχολική χρονιά 2017-2018 το κράτος θα συμμετάσχει με εθνικούς πόρους που θα φτάσουν τα 133 εκατ. ευρώ, ενώ το ΕΣΠΑ χορηγεί 72 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 205 εκατ. ευρώ του προγράμματος. «Αυτό έγινε διότι βάσει της αρχικής συμφωνίας σε όλα τα κοινωνικά προγράμματα οι πόροι του ΕΣΠΑ, κάποια στιγμή, μειώνονται και κάποια στιγμή δεν δίνονται, καθώς αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την χρηματοδότηση η χώρα που δέχεται το πρόγραμμα», λέει ο κ. Γκοτσόπουλος.
Την αίτηση πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ΕΕΤΑΑ οι μητέρες καθώς «στόχος του είναι να συνεισφέρει στην ισότητα των δυο φύλων και να βοηθήσει και την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και την άνεργη να έχει τον χρόνο ώστε να ψάξει δουλειά και να ενταχθεί πιο ομαλά και πιο εύκολα στην αγορά εργασίας» διευκρινίζει ο κ. Γκοτσόπουλος. Δικαίωμα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έχουν όλες οι μητέρες που είναι πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και οι μετανάστριες που έχουν νόμιμα χαρτιά παραμονής στην χώρα, έχουν δηλαδή «πράσινη» κάρτα. Είναι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα ή άνεργες που διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό από τον ΟΑΕΔ. Στο «κυνήγι» του παιδικού σταθμού Οι μητέρες που θα επιλεγούν προμηθεύονται το voucher (κουπόνι) το οποίο έχει ορισμένη αξία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δηλαδή αν είναι βρέφος, αν είναι 2,5 έως 5 ετών, εάν έχει κάποια αναπηρία ή εάν πρόκειται για παιδί του δημοτικού σχολείου, από 6 έως 12 ετών, που πηγαίνει στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, συνήθως τις απογευματινές ώρες. Με αυτό το κουπόνι, συγκεκριμένης αξίας και με βάση αυτό οι μητέρες θα πρέπει να επιλέξουν βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, είτε δημοτικό (που καλύπτουν κατά 70% τις ωφελούμενες θέσεις) είτε ιδιωτικό (που καλύπτουν το 30%).
«Υπάρχει μια ελευθερία κινήσεων πέρυσι και φέτος, δηλαδή οι μητέρες με το voucher καταλήγουν στο σταθμό της επιλογής τους, με βασική προϋπόθεση βέβαια, αυτός ο σταθμός να έχει μπει στο πρόγραμμα και να έχει τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ. Πέρυσι η ΕΕΤΑΑ για να βοηθήσει τους γονείς στην διαδικασία της επιλογής ανάρτησε έναν ενδεικτικό κατάλογο με τους διαθέσιμους σταθμούς της περιοχής των ωφελούμενων. «Δεν είναι όμως δεσμευτικό να πάει η μητέρα στον σταθμό της περιοχής όπου διαμένει, αλλά έχει τη δυνατότητα να επιλέξει οποιονδήποτε σταθμό συμμετέχει στο πρόγραμμα», αναφέρει και συστήνει τις μητέρες που θα καταθέσουν τα χαρτιά τους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιολογητικά, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενες να διαβάσουν τους όρους συμμετοχής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (eetta.gr), ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα απόρριψής τους από λάθη. «Το δεύτερο σημείο που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι αιτούντες είναι να προχωρήσουν εγκαίρως στην τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων για να συμπληρωθούν επακριβώς όλα τα φορολογικά στοιχεία στην αίτηση», καταλήγει ο κ. Γκοτσόπουλος.
www.dikaiologitika.gr