ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2018 – 2019: Εκτός πάνω από 50.000 παιδιά, αγώνας δρόμου για μια θέση

Χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά βρίσκονται, όπως κάθε χρόνο, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της αναζήτησης μιας θέσης στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς αν και είναι δικαιούχες με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ και την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ

Συγκεκριμένα όπως τονίζει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, φέτος περισσότερα από 50.000 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και ΚΔΑΠ για ειδικές ανάγκες.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, δεν κατέθεσαν αίτηση, οπότε τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός. Πρόκειται για οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών ή δεν θα βρουν θέση σε αυτούς, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών και θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο. Και όλα αυτά την ώρα που ήδη οι δομές ειδικά για βρέφη είναι απολύτως ανεπαρκείς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Την ίδια στιγμή μία σειρά από δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κλείνουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τους δήμους Αθήνας και Πειραιά, ενώ σε πολλούς δήμους οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς είναι λιγότερες από πέρσι λόγω του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι το ΠΔ προβλέπει τη σταδιακή προσαρμογή μέσα σε διάστημα πέντε ετών των παιδικών σταθμών στις προϋποθέσεις που ορίζει, οι δομές που θα κλείσουν σε βάθος χρόνου είναι πολύ περισσότερες.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες σύμφωνα με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, που έχει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ που επιχείρησε, σε αγαστή συνεργασία με τους δημάρχους της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, να προσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενάντια στη δίχρονη προσχολική αγωγή, με το επιχείρημα ότι δεν θα έχουν παιδιά οι παιδικοί σταθμοί. Η πραγματικότητα για μία ακόμα φορά τους διαψεύδει. Τα χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και επαρκή χρηματοδότηση, όχι γιατί σε μόλις 184 δήμους της χώρας εφαρμόζεται κουτσουρεμένα και χωρίς την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό η δίχρονη προσχολική αγωγή.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους μαζί με τους γονείς να οργανώσουν τον αγώνα τους για:

* Δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, στελέχωση με μόνιμο επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

* Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

* Μονιμοποίηση τώρα όλων των συναδέλφων συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς.

 

 
Επόμενο Άρθρο