ΕΦΚΑ: Εν αναμονή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών

Παρά το γεγονός ότι έχει συμπληρωθεί ένα οκτάμηνο λειτουργίας για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει Ενιαίος Κανονισμός Παροχών για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του.

Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο να ισχύουν ακόμα οι παροχές σε είδος και σε χρήμα ανάλογα το κάθε Ταμείο χωριστά, όπως συνέβαινε πριν από την ενοποίησή τους, υπό την σκέπη του ΕΦΚΑ. Η διοίκηση του Φορέα καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε ο συγκεκριμένος κανονισμός, που αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του, να είναι έτοιμος ως το τέλος του έτου.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία το άλλο «φλέγον» ζήτημα του ΕΦΚΑ, που αφορά τη δημιουργία του επίσης απαραίτητου οργανογράμματος. Η έγκριση της σχετικής πρότασης της διοίκησης έλαβε χώρα στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα και το μόνο που απομένει τώρα πια είναι να εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Βέβαια, το Οργανόγραμμα που πρόκειται να τεθεί εν ισχύ δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, καθώς έχουν εκφραστεί επίσημα διαφωνίες αναφορικά τόσο με την «αθηνοκεντρική» διάστασή του, όσο και με την μείωση των αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ύπαρξη Οργανογράμματος στο υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης ήταν άλλο ένα «κενό» στη λειτουργία του, που έπρεπε να καλυφθεί εδώ και οκτώ μήνες

www.dikaiologitika.gr

Επόμενο Άρθρο