Τις δραματικές στιγμές της ιστορίας του Προσκοπισμού αλλά και τις τραγικές μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής και της ερμηνείας των γεγονότων εκείνων της σφαγής χιλιάδων αθώων, που πλήγωσαν αβάσταχτα τον Ελληνισμό μετά την οπισθοχώρηση και κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, θυμηθήκαμε ξανά μέσα από την εξαιρετική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο με τίτλο «Θυσίας Μνήμη». Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση- θεσμό, οργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, με την συνεργασία τούτη τη φορά του Παραρτήματος Πύργου του Λυκείου των Ελληνίδων στον κατάμεστο από κόσμο, καλαίσθητο και με την σφραγίδα της παράδοσης χώρο του Λυκείου Ελληνίδων. Μια βραδιά συγκινητική, αφιερωμένη στα δραματικά όπως είπαμε γεγονότα και τους προσκόπους της Μικράς Ασίας που θυσιάστηκαν στην Κ.Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Οι εκδηλώσεις ήταν διήμερες, καθώς το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των αδικοχαμένων προσκόπων της Μ. Ασίας, χθες το πρωί στον Άγιο Διονύσιο Πύργου.
Η εκδήλωση άρχισε με την απαγγελία δύο συγκλονιστικών ποιημάτων το ”Καράβι της Ελπίδας” και ”πρόσφυγες του 22”από την Έφορο του Λυκείου κα Γιώτα Μπαρτζοπούλου με υπόκρουση μουσικής από την ”Πολίτικη κουζίνα”και έκλεισε το πρώτο μέρος με την απαγγελία του ποιήματος ”Αιέν Αριστεύειν ”του Τ.Δόξα που ερμήνευσε η κα Ρούλη Μαλλιοπουλου ,με υπόκρουση του ”Ύμνου των Προσκόπων”.
Χαιρετισμό απήθυνε ο Θεοφ.Επίσκοπος Ωλένης κ.κ.Αθανάσιος,ο οποίος εξήρε το ήθος,τον πατριωτισμό και την αυτοθυσία των Προσκόπων,το παράδειγμά τους που φωτίζει τις γενιές των νέων. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης μνήμης

Μια πολύ ουσιαστική τοποθέτηση για τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, έκανε και ο Δήμαρχος Πύργου κ.Γαβρίλης Λιατσήςτονίζοντας την πολύπλευρη συμβολή του Προσκοπισμού στην σωστή ανάπτυξη των νέων,την κοινωνική διαχρονική προσφορά,που αποδεικνύεται περίτρανα στις δύσκολες περιόδους της πόλης και της περιοχής[σεισμούς του 93,προστασία της φύσης κλ] και χαρακτήρισε το Λύκειο Ελληνίδων σαν διαχρονική εστία πολιτισμού
Εκ μέρους του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος κ. Τούλα Καλαμπόκα, επισημαίνοντας ότι « θέλουμε να σας μεταφέρουμε μέσα από αυτή τη βραδιά την αίσθηση των χαμένων πατρίδων και να ευχηθούμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες.
Τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Σαββάτου, καλωσόρισε, εκ μέρους της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων ο κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό του αφιερώματος αυτού που γίνεται για 6η χρονιά και είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η μεταλαμπάδευση των αξιών του Προσκοπισμού στις επόμενες γενιές μέσα από την θυσία των προσκόπων της Μικράς Ασίας. «Μεταφερόμαστε απόψε νοερά, στα δραματικά γεγονότα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού των Ελλήνων, για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι» επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Τέλος,παρέδωσε στο ομιλητή χειροποίητη εικόνα του Αγ.Χαραλάμπους σε ανάμνηση της παρουσίας του.

Τα «όχι» που πρέπει ο καθένας μας να πει
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του Σαββάτου, ήταν ο Διδάκτωρ του Παν/μιου Clayton University (USA). Πολύβιος Πρόδρομο,. πτυχιούχου της Φιλοσοφικής Σχολής(τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών Σπουδών) του ΕΚΠΑ, , όπου παρουσίασε και κάλυψε με την ομιλία του όλες τις πτυχές της Ιστορικής πραγματικότητας, τα τραγούδια, την καθημερινότητα που μετέφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο κ. Πρόδρομος, ανέλυσε ενδεικτικά τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, μίλησε για την αδιαφορία των συμμάχων και το γιατί του διχασμού που έχει μεγάλη σημασία, ξεκινώντας από το 1912, από την ίδρυση και ιστορική διαδρομή του προσκοπισμού μέχρι και το 1919 και την μεγάλη σφαγή των 4000 αμάχων Ελλήνων, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσκοποι, καθώς ο προσκοπισμός ήταν σε άνοδο και στοχοποιήθηκε ακριβώς γιατί οι Τούρκοι φοβήθηκαν την νέα γενιά. . Στην συνέχεια επικεντρώθηκε στη θυσία των 31 προσκόπων που έγιναν και τα εξιλαστήρια θύματα, όπου προτίμησαν να χάσουν τη ζωή τους και να σφαγιαστούν για να μην εξισλαμιστούν όπως τους προτάθηκε από τον αρχηγό του τουρκικού σώματος, προτάσσοντας το δικό τους ΟΧΙ, ένα «όχι» που θα πρέπει ο καθένας μας να πει σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του.

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας όπως το «Η Σμύρνη καίγεται», «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» κ.α από την εξαιρετική χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, Σχολικής Συμβούλου Μουσικής ΠΔΕ.Δ. Ελλάδας
Ο Υπαρχηγός κ.Ανδρ.Γιατράς διάβασε χαιρετισμό του γιου του ιδρυτή των Προσκόπων της Κ.Παναγιάς Αλέξη Εμμαν.Μανθεάκη που εξέφραζε τη συγκίνησή του και αναφερόταν στις μοναδικές αναμνήσεις και γεγονότα αυτής της περιόδου,καθώς και επιστολή του πρώην βουλευτή κ.Μιχ.Κατρίνη.
Ανάμεσα στο πυκνό ακροατήριο, βρίσκονταν,ο εκπρπος της Περιφ.Ενότητας Ηλείας κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος,ο πρόεδρος του δημοτ.Συμβουλίου Ήλιδας κ.Ανδρ.Νικολακόπουλος εκπρ/πος του Δημάρχου,, η εκπρ/πος του Δ/τη της ΣΕΤΤΗΛ κα Ευγ.Χριστοπούλου,εκπρόσωπος της 117ΠΜ,τα μέλη του ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων και πολλά μέλη τους, ο πρόεδρος των ”Χρωμάτων της Ήλιδας’ κ.Π.Αυγερινόπουλος,οι επικ.των παρατάξεων Πύργου κκ.Τ.Αντωνακόπουλος και Γ.Αργυρόπουλος,ο αντ/δος του Πολιτιστ.Συλλόγου Τραπεζών κ.Γ.Μισύρης ,η.κα Χ.Ρόρρη πρόεδρος .του ”Παντοκράτορα”,πρώην αντιδήμαρχοι ,πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι ,εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, Μικρασιάτες κλπ.
Επίσης τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας καθώς και οι πρώην Έφοροι και Αρχηγοί κ.κ., Σπ.Μπαμπής, Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,Στ.Καννής ,Κων.Σκουλαρίκος,Παν.Δασιός, Θύμιος Κολοκοτρώνης,Αν.Ανδριόλας,Γ.Ηλιόπουλος,Γ.Σταθόπουλος,Ανδρ.Δασκόπουλος,Α.Ρέβελου,Γεωργ.Παναγιωτακόπουλος[Α.Ολυμπίας] κ.α Πολυμελής αντιπροσωπεία από την Πάτρα με επικεφαλής τον Αρχηγό των Παλαιών του 3ου κ.Θεοδ.Σίδερη,Χαρ.Μαρινόπουλο ,Β.Σταυρογιαννόπουλο ,Γ.Τσαγκαρουσίανο,κα Επίσης αντιπροσωπεία βαθμοφόρων και Προσκόπων Πύργου με τον κ.Γεωργ.Καραμάνη καθώς και η Γραμματέας της Επιτροπής τους κα Αννα Χρυσανθακοπούλου.
Ακολούθησε μεγάλη συνεστίαση σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής. Συμμετείχαν Παλαιοί πρόσκοποι,μέλη της Χορωδίας του Λυκείου και φίλοι τους. Τον μουσικό τόνο,πέραν της ορχήστρας του κέντρου, έδωσαν οι κ.κ. Παν. Καλαμπρέζος,Π.Μαλλιόπουλος,Πολ.Πρόδρομος,Κωστούλα Σακκα και οι ανιχνευτές από την Πάτρα Βσσ.Σίδερη και Κωνστ.Δρακόπουλος..
Την επομένη ημέρα, Κυριακή , στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πύργου. τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση σε κλίμα συγκίνησης στη μνήμη των μαρτυρησάντων Μικρασιατών Προσκόπων κλείνοντας τις διήμερες εκδηλώσεις
Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ.Αθανάσιος, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του εξήρε τη θυσία των Προσκόπων για τη θρησκεία και την πατρίδα και τόνισε το φωτεινό παράδειγμά τους σαν το πρότυπο της σημερινής Νεολαίας.
Την επιμνημόσυνη δέηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων , τα μέλη της Ένωσης, παλαιοί και εν ενεργεία πρόσκοποι του Προσκοπικού συστήματος του Πύργου, εκπρόσωποι συλλόγων, οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
φωτο Ανθούσα Τσελεπή