Το θέμα του αποκλεισμού χιλιάδων επιχειρήσεων πανελλαδικά, ατομικών και εταιρικής μορφής, που δεν απασχολούν προσωπικό, από την επιστρεπτέα επιχορήγηση που δίνεται
μέσω των Περιφερειών αναδεικνύει με παρέμβασή του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.
Τονίζοντας ότι σκοπός του μέτρου είναι να δώσει ανάσα ρευστότητας στον κόσμο της αγοράς, ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι πρόκειται για αστοχία του προγράμματος να αποτελεί ο
αριθμός των εργαζομένων καθοριστικό κριτήριο με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για την ένταξη επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης.
Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, λόγω του συγκεκριμένου κριτηρίου πάνω από 170.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ) δεν μπορούν να
κριθούν επιλέξιμες και να λάβουν την ενίσχυση που έχουν άμεση ανάγκη καθώς αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα ρευστότητας με τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό. Οι τζίροι τους έχουν μειωθεί αισθητά και ο κίνδυνος για λουκέτο είναι ορατός.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, εντύπωση προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι από το πρόγραμμα αποκλείονται επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά τη 1/1/2019, δηλαδή λίγο πριν το lockdown, καθώς υφίστανται ακόμα περισσότερο τις δραματικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην αγορά και την οικονομία.
Ο κ. Κατρίνης δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι η πρώτη φορά που υιοθετείται αυτή η εσφαλμένη λογική. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν αποκλειστεί και από την πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που επισημάνθηκε και διορθώθηκε στη δεύτερη φάση. Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, για αυτό και η αδικία με το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού ως καθοριστικού για την ένταξη στο πρόγραμμα, πρέπει να διορθωθεί άμεσα».
* Ερώτηση Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο
ΘΕΜΑ: Αποκλείονται οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό αλλά και οι νέες επιχειρήσεις από τις ενισχύσεις των Περιφερειών.
Κύριοι Υπουργοί,
Το μέτρο της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που θα δοθεί μέσω των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας αποτελεί μια σημαντική ανάσα ρευστότητας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και τν κόσμο της αγοράς.
Αχίλλειο πτέρνα του προγράμματος αποτελούν οι όροι υπαγωγής και αξιολόγησης που αποκλείουν πρακτικά χιλιάδες επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση των αιτήσεων αποτελεί ο αριθμός των εργαζόμενων, στοιχείο που αποτελεί καθοριστικό κριτήριο με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με εταιρική μορφή χωρίς προσωπικό να μη μπορούν να κριθούν επιλέξιμες στο πρόγραμμα, λόγω χαμηλότερης βαθμολογίας και να μην καταφέρουν να λάβουν ενίσχυση που είναι αναγκαία όσο ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν αποκλειστεί και από την πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που επισημάνθηκε και διορθώθηκε στη δεύτερη φάση του εν λόγω προγράμματος.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι αποκλείονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1/1/2019, παρά το ότι υφίστανται ακόμα περισσότερο τις δραμτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης λόγω του covid-19.
Αν παραμείνει ως έχει το πρόγραμμα, περίπου 170.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ), θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση αναφορικά με την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση (πρακτικά θα αποκλειστούν), παρότι αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα ρευστότητας με τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και έχουν αισθητά μειωμένους τζίρους το 2020.
Με δεδομένο ότι το σύνολο των επιχειρήσεων έχει ανάγκη από την άμεση ενίσχυση μέσω του προγράμματος των περιφερειών
Με δεδομένο ότι πολλές ατομικές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο λόγω του μειωμένου τζίρου στην αγορά και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων της δεκαετούς οικονομικής κρίσης
Με δεδομένο ότι ο αποκλεισμός των νέων επιχειρήσεων αποτελεί λάθος μήνυμα για όλους όσοι επιχειρούν στη χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες
Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
Θα προβλέψετε ποσόστωση επί των διατιθέμενων πόρων του προγράμματος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, ατομικές και εταιρικής μορφής, που δεν απασχολούν προσωπικό;
Θα συμπεριλάβετε και τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1/1/2019 στους δικαιούχους του προγράμματος;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Κατρίνης
Ευαγγελία Λιακούλη
Βασίλης Κεγκέρογλου