Ακολουθήστε μας:
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Σκουρλέτης για ¨Κλεισθένη 1″: Εκλογές τον Οκτώβριο 2019 με απλή αναλογική»

18 Απριλίου 2018
Σκουρλέτης για ¨Κλεισθένη 1″: Εκλογές τον Οκτώβριο 2019 με απλή αναλογική»

Την μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου αλλά και την καθιέρωση της απλής αναλογικής ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε, στο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει τις επόμενες ημέρες για διαβούλευση, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το χρόνο τόσο της ανακοίνωσης όσο, κυρίως, της διαβούλευσης, παρά τις επανειλλημένες ερωτήσεις των συνέδρων με προεξάρχοντα τον Γ. Πατούλη, θα περιλαμβάνει:

  • Αποσυσχέτιση ευρωεκλογών από τιςαυτοδιοικητικές εκλογές. Η μετάθεσή του για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.
  • Καθιέρωση απλής αναλογικής. «Απ’ όσο γνωρίζω μέχρι το 2000 ήταν και θέση της ΚΕΔΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για δικτατορίες των μειοψηφιών», τόνισε
  • Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη και στο δήμαρχο να ορίζει αντιπεριφεριάρχες και αντιδήμαρχοι. «Δεν υπάρχει θέμα διορισμού γενικού γραμματέα των ΟΤΑ», υπάρχει.
  • Ενιαία ψηφοδέλτιο για κοινότητες έως 500 κατοίκους.
  • Καθιέρωση θεσμού δημοψηφισμάτων.
  • Δυνατότητα λευκής ψήφου.
  • Ίδρυση κοινωφελών επιχειρήσεων από ΟΤΑ.
  • Καθιέρωση Ελεγκτή Νομιμότητας.

Νωρίτερα είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τους προέδρους της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ οι οποίοι ζήτησαν τουλάχιστον δίμηνη διαβούλευση.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του παρελθόντος «έμειναν ημιτελείς και κολοβές», προσθέτοντας ότι είναι κοινή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αιρετών για «ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας, για μία νέα αποκεντρωμένη οργάνωση του κράτους». Τόνισε, ακόμη, ότι τα μνημόνια «μας γύρισαν πίσω και σταμάτησαν την «ωρίμανση» της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε».

Για το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ενώ ότι θα υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, αν και, όπως είπε, έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος στα περιφερειακά συνέδρια, στην ομάδα εργασίας που συστήθηκε σχετικά στο ΥΠΕΣ κ.λπ. «Μήπως συνηθίσατε σε νομοσχέδια fast track που ετοιμάζονταν σε 15 μέρες ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως συνέβαινε στο παρελθόν;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα, απαντώντας σε κατηγορίες περί ελλιπούς χρόνου διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου.

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη Ι» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι:

-Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.

-Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

-Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν».

-Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα.

-Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω τω 500 κατοίκων.

-Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα.

-Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.

-Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

-Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.

Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζεται ο διορισμός, από την κεντρική διοίκηση, γραμματέων στους ΟΤΑ.

Προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό της 17μηνης υπουργικής θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ποτέ δεν υποσχεθήκαμε κάτι που δεν μπορέσαμε να το παλέψουμε και να το υλοποιήσουμε» σημειώνοντας ότι «τα κονδύλια δίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς μεσάζοντες από κομματάρχες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και έχουν παραδεχτεί πολλοί αιρετοί».

Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ο υπουργός επισήμανε ότι διεξήχθη με αδιάβλητες διαδικασίες, «διασφαλίζοντας ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες», ενώ χαρακτήρισε ως «προσβολή» για τους περίπου 130.000 συμμετέχοντες τις κατηγορίες περί φωτογραφικών διατάξεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεοδωράκης: Πολύ επιλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης», είπε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε λογιών-λογιών μειοψηφίες να εξουσιάζουν τους δήμους και τις περιφέρειες. Ειδικά που υπάρχουν μειοψηφίες, οι οποίες πετροβολούν την πολιτική», πρόσθεσε. Και ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε χρόνο για τη διαβούλευση.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση και η Τοπική & Περιφερειακή Ανάπτυξη θα τεθούν επί τάπητος στο Ξενοδοχείο Caravel,  Αίθουσα Olympia σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σχέδιο Προγράμματος

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

09:00 – 10:00         Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων & Παρατηρητών

10:00 – 10:15         Καλωσόρισμα:

10:15 – 10:45         Ομιλία Πάνου Σκουρλέτη, Υπουργού Εσωτερικών

10:45 – 12:30         Τοποθετήσεις Πολιτικών Αρχηγών ή εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

12:30 – 13:30         Εισήγηση. Προέδρου ΕΝ.Π.Ε Κώστα Αγοραστού, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Εισήγηση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου

13: 30 – 14:00        Διάλειμμα

14:00 – 17:00         Τοποθετήσεις επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων

Κ.Ε.Δ.Ε. – ΕΝ.Π.Ε.

17:00 – 19:00         Τοποθετήσεις Συνέδρων, Περιφερειαρχών, Προέδρων ΠΕΔ

19:00                      Λήξη Εργασιών Πρώτης Ημέρας

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

09:00 – 10:00         Χαιρετίζουν:

  • Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων
  • Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής
  • Νίκος Τράκας, Πρόεδρος Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
  • Μάρκος Δαρδαμάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α.
  • Βέτα Πανουτσάκου, Προέδρου Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

10:00 – 10:30         Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη, Προέδρου Νέας Δημοκρατίας

10:30 – 11:00         Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου Κινήματος Αλλαγής

11:00 – 14:00         Τοποθετήσεις Συνέδρων, Περιφερειαρχών, Προέδρων ΠΕΔ

14:00 – 14:30         Διάλειμμα

14:30 – 18:30         Συνέχιση τοποθετήσεων Συνέδρων, Περιφερειαρχών, Προέδρων ΠΕΔ

18:30 – 19:00         Απόφαση Συνεδρίου – Συμπεράσματα

19:00               Λήξη Συνεδρίου

Προηγούμενο Άρθρο

Έρχονται ταυτότητες με ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα και βιομετρικά στοιχεία

Επόμενο Άρθρο

Δημόσιο-Β΄ κύκλος Κινητικότητας: Ξεκινάει αύριο με τη συμμετοχή των ΟΤΑ

Σχετικά Άρθρα

Βουλευτές Ηλείας: Προτίμησαν τα …πανηγύρια από ομιλίες στην Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο
Πολιτική

Τσίπρας, Καρυστιανού, Βενιζέλος, Κασσελάκης: To πολιτικό σκηνικό σε αχαρτογράφητα νερά

19 Δεκεμβρίου 2025
Δολοφονία στο Blue Horizon-Μητσοτάκης: Νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη-Τίποτα για τις δηλώσεις του Υπουργού του
Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron: ΟΠΕΚΕΠΕ και αγρότες «βυθίζουν» την κυβέρνηση – Έφτασε στο 21%

20 Δεκεμβρίου 2025
Εκτός ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς μετά από επίθεση σε δημοσιογράφο
Πολιτική

Εκτός ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς μετά από επίθεση σε δημοσιογράφο

17 Δεκεμβρίου 2025
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το βιβλίο του «Ιθάκη» στην Πάτρα την Τρίτη 16/12
Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το βιβλίο του «Ιθάκη» στην Πάτρα την Τρίτη 16/12

13 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Οι αστοχίες της ελληνικής οικονομίας – Τι λέει η Κομισιόν
Ελλάδα

Η Ελλάδα στην 6η θέση της ΕΕ με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

20 Δεκεμβρίου 2025
Τοπικό Ποδόσφαιρο: Τα αποτελέσματα του Σαββάτου – Το πρόγραμμα της Κυριακής και της Δευτέρας
Αθλητικά

Τοπικό Ποδόσφαιρο: Τα αποτελέσματα του Σαββάτου – Το πρόγραμμα της Κυριακής και της Δευτέρας

20 Δεκεμβρίου 2025
2o Γυμνάσιο Πύργου: Mαθητές συγκέντρωσαν είδη διατροφής για «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει των Χριστουγέννων
Τοπικά

2o Γυμνάσιο Πύργου: Mαθητές συγκέντρωσαν είδη διατροφής για «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει των Χριστουγέννων

20 Δεκεμβρίου 2025
Την Κυριακή στην Αμαλιάδα το Santa Run
Τοπικά

Την Κυριακή στην Αμαλιάδα το Santa Run

20 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Δημόσιο-Β΄ κύκλος Κινητικότητας: Ξεκινάει αύριο με τη συμμετοχή των ΟΤΑ

Δημόσιο-Β΄ κύκλος Κινητικότητας: Ξεκινάει αύριο με τη συμμετοχή των ΟΤΑ

Προσλήψεις: Ποιες θέσεις «άνοιξαν» σε Δημόσιο, ΟΤΑ

Προσλήψεις: Ποιες θέσεις «άνοιξαν» σε Δημόσιο, ΟΤΑ

Έρχεται «ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Έρχεται «ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος