Το ύφασμα της σήτας ειδικά το fiberglass2 διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε αριθμών οπών / in, έτσι έχουμε 20×20 18×18, 18×16, 18×14, 16×16, 15×17, 14×14, 16×14, 16×16, 16×18, 20×20 κ.λ.π.
Σήμερα υπάρχει πολλές επιλογές σε τύπους σήτας
- Σταθερή
- Ανοιγόμενη (πόρτα)
- Ρολάκι Κάθετης Κίνησης
- Plisse Κάθετης Κίνησης
- Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης
- Plisse Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό
- Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό
- Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό
- Συρόμενη
- Επάλληλη
Σταθερή Σήτα
![]() |
Σήτα σταθερή από πλαίσιο αλουμινίου |
Αποτελείται από ένα πλαίσιο από αλουμίνιο ή ξύλο στο οποίο τοποθετείτε το ύφασμα της σήτας. Το πλαίσιο στερεώνεται είτε επάνω στο υπάρχον κούφωμα, είτε άμεσα στο τοίχο. Το βασικό μειονέκτημα της σταθερής σήτας είναι απλά ότι δεν ανοίγει. Χρησιμοποιείται ως συνήθως σε θέσεις όπου ούτως η άλλος δεν θα ήταν δυνατό το άνοιγμα της σήτας π.χ. ένα παράθυρο σε τέτοια θέση που δεν μπορούμε να το φτάσουμε με τα χέρια. Είναι ο οικονομικότερος τύπος σήτας με κάποιου είδος πλαίσιο και αρκετά στιβαρός.
Ανοιγόμενη Σήτα
Σήτα Πόρτα Ανοιγόμενη |
Αυτό τον τύπο σήτας τον συναντάμε κυρίως σε μορφή πόρτας (ανοιγόμενη σήτα πόρτα της κουζινόπορτας), αποτελείται από την κάσα σε σχήμα “Π” και το ανοιγόμενο φύλλο στο οποίο τοποθετείτε το ύφασμα της σήτας. Η κάσα και το φύλλο κατασκευάζονται είτε από αλουμίνιο, είτε από ξύλο (παλαιότερα). Οι σήτες αυτού του τύπου διαθέτουν μηχανισμό επαναφοράς του φύλλου ούτως ώστε η σήτα να κλείνει μόνη της μετά το άνοιγμα της. Είναι αρκετά στιβαρή σήτα και με μέσω κόστος κατασκευής.
Σήτα Ρολάκι Κάθετης Κίνησης
![]() |
Σήτα ρολάκι κάθετης κίνησης με μοτέρ |
Είναι ο πιο πολύ χρησιμοποιημένος τύπος σήτας. Αποτελείται από ένα άξονα αλουμινίου στο οποίο τυλίγεται το ύφασμα (fiberglass) της σήτας. Ο άξονας μαζί με το ύφασμα καλύπτονται από ένα κέλυφος αλουμινίου, το ύφασμα κατά την ανάπτυξη του κινείται σε δυο οδηγούς στους οποίους υπάρχει ειδικού τύπου βουρτσάκι ούτως ώστε η σήτα να έχει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση. Σ’ αυτό τον τύπο σήτας ο άξονας που τυλίγεται το ύφασμα είναι παράλληλος με το έδαφος ενώ οι οδηγοί είναι κάθετοι με το έδαφος. Η χειροκίνητη μορφή ως συνήθως διαθέτει ελατήριο επαναφοράς που βοηθάει στο σωστό τύλιγμα του υφάσματος επάνω στον άξονα, αλλά και την επιπεδότητα του υφάσματος όταν αυτό είναι ανεπτυγμένο, ενίοτε οι σήτες που διαθέτουν ελατήριο έχουν και ένα εξάρτημα φρένου που κάνει πιο ήπια και ελεγχόμενη την επαναφορά της σήτας (τύλιγμα σήτας στον άξονα της). Η ηλεκτροκίνητη μορφή της σήτας διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ που μπορεί να ελέγχεται είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα και οι οδηγοί αντί για ειδικές βούρτσες έχουν ένα σύστημα φερμουάρ για την συγκράτηση του υφάσματος. Οι σήτες “ρολάκι κάθετης κίνησης” χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες. Η χειροκίνητη μορφή της σήτας αυτής είναι λίγο στιβαρή και με μικρό κόστος, αντίθετα η ηλεκτροκίνητη είναι αρκετά στιβαρή αλλά με υψηλό κόστος.
Σήτα Plisse Κάθετης Κίνησης
Σήτα Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης
Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό (με ερπύστρια)
![]() |
Σήτα plisse οριζόντιας κίνησης χωρίς κάτω οδηγό (με ερπύστρια) |
Η σήτα αυτού του τύπου, όπως και οι δυο επόμενες είναι τα τελευταία αποτελέσματα στην διαδικασία εξέλιξης στο χώρο της σήτας. Το πλαίσιο της είναι κατασκευασμένο κυρίως από αλουμίνιο εκτός από το κάτω τμήμα, το οποίο είναι ένα αναπτυσσόμενο πλαστικό εξάρτημα (η ερπύστρια). Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι:
- Το ύφασμα της (fiberglass) δεν τυλίγεται σε κάποιον άξονα, αλλά διπλώνει σε μορφή ζικ-ζακ (plisse).
- Παρόλο που είναι οριζόντιας κίνησης και θα έπρεπε να έχει κάτω οδηγό, όπως η κλασική σήτα οριζόντιας κίνησης, που περιγράψαμε παραπάνω, εδώ ο κάτω οδηγός ουσιαστικά δεν υπάρχει, αντ’ αυτού τοποθετείτε ένα αυτοκόλλητο πλαστικό πάχους λίγων χιλιοστών πάνω στο οποίο κινείται η ερπύστρια.
Η σήτα αυτή δεν διαθέτει μηχανισμό επαναφοράς και παραμένει στη θέση που την αφήνουμε. Όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένη συγκρατείται με ένα μαγνήτη, ενώ το ύφασμα της σ’ αυτή την κατάσταση έχει πριονωτή μορφή. Μια σήτα αυτού του τύπου μπορεί να είναι μονόφυλλη ή πολύφυλλη για μεγάλα πλάτη. Η σήτα λόγω κατασκευής έχει ως περιορισμό ύψος > πλάτος για κάθε φύλλο. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι η πρακτικά ελάχιστη παρουσία του κάτω οδηγού επιτρέπει κατά το άνοιγμα της, εύκολη όδευση. Η σήτας αυτή είναι λίγο στιβαρή και έχει μέτριο κόστος.
Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό
![]() | ![]() |
Σήτα plisse οριζόντιας κίνησης με κάτω οδηγό μονόφυλλη | Σήτα plisse οριζόντιας κίνησης με κάτω οδηγό δίφυλλη αμφίπλευρη |
Σήτα Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό
![]() |
Σήτα ρολάκι οριζόντιας κίνησης χωρίς κάτω οδηγό με άξονα στο μέσω |
Η σήτα αυτή είναι μια μίξη της κλασικής σήτας οριζόντιας κίνησης και της plisse χωρίς κάτω οδηγό. Όπως καταλαβαίνουμε η σήτα δεν διαθέτει κάτω οδηγό αλλά μηχανισμό ερπύστριας με τον υποτυπώδη αυτοκόλλητο κάτω οδηγό. Όταν είναι αναπτυγμένη το ύφασμα της είναι επίπεδο, ενώ όταν ανοίγουμε την σήτα το ύφασμα της τυλίγεται επάνω σε έναν άξονα όπως η κλασική σήτα οριζόντιας κίνησης. Υπάρχουν δυο υπό-τύποι αυτής της σήτας, στον πρώτο, ο άξονας τυλίγματος βρίσκεται στο μέσω του αναπτύγματος της σήτας, ενώ στο δεύτερο, ο άξονας βρίσκεται στο ένα άκρο (αριστερά ή δεξιά) και είναι καταλυμένος από ένα κέλυφος αλουμινίου (όπως και στην κλασική σήτα κάθετης κίνησης). Με τον πρώτο υπό-τύπο που περιγράψαμε, μπορούν να κατασκευαστούν φύλλα μεγαλύτερου πλάτους σε σχέση με αυτά του δεύτερου, γιατί διαθέτει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση, λόγω του άξονα που βρίσκεται στο μέσω. Όμως μπορούμε να πούμε ότι ο πρώτος υπό-τύπος υστερεί αισθητικά (εκτός ίσως της περίπτωση που χρησιμοποιείτε σε δίφυλλο επάλληλο). Οι σήτες αυτού του τύπου έχουν τον κατασκευαστικό περιορισμό ύψος > πλάτος. Το βασικό πλεονέκτημα τους είναι αυτό της σήτας plisse με ερπύστρια, με περισσότερη ορατότητα επειδή το ύφασμα είναι επίπεδο. Οι παραπάνω σήτες έχουν μέτριο κόστος κατασκευή.
Σήτα Συρόμενη
Σήτα Επάλληλη
- Λεπτό κόσκινο, όπως αναφέρεται στο λεξικό.
- Το fiberglass ή πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα, μπορεί να διαφέρει αρκετά ως τελικό προϊόν ανάλογα με τον είδος του πλαστικού που χρησιμοποιείται. Με στοιχεία απο http://koufomata-expert.blogspot.gr/