Πάνω από 3.000 στρέμματα καμένα στη μεγάλη πυρκαγιά προς Χελιδόνι και Ηράκλεια (νεότερα)

Παρ, 07/24/2020 - 15:24

Το πρωί της Παρασκευής 24/7 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη θέση Γραμματικό στο Λαντζόι και επεκτάθηκε προς Χελιδόνι και Ηράκλεια, με το μέτωπο τότε να σπάει σε τρία τμήματα.

Όλες οι αρχές είναι σε κινητοποίηση, ενώ για εμπρησμό κάνουν λόγο οι αρχές. 

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ηλεία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που καίει δασική έκταση. 

Επί τόπου βρίσκονται 65 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Επίσης, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης συντρέχουν το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

- Νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης και στις 4.30 συνολικά επιχειρούν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ και 5 Ε/Π. Με συνδρομή κι από υδροφόρες Ο.Τ.Α., βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου.

Στην Ηλεία βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τον Αντιπεριφερειαρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο.

Νεότερα:

«Η εικόνα των πυρκαγιών σε Γραμματικό Ηλείας και Κεχριές Κορινθίας βελτιώνεται συνεχώς. Με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα πραγματοποιούν διαβροχή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται δραστικά οι καύσεις σε όλη την περίμετρο της φωτιάς», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ειδικότερα, στο Γραμματικό Ηλείας, όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 34 άτομα που συμμετέχουν σε πεζοπόρο τμήμα, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ από αέρος συμβάλλουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή διευκολύνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΝΕΟΤΕΡΑ

Για δεύτερη ημέρα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες σε χωριά της Ολυμπίας.

Στο μέτωπο παραμένει ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος. Οι πυροσβέστες έχουν φτιάξει αντιπυρικές ζώνες παντού γύρω από τα χωριά, ώστε σε περίπτωση αναζωπύρωσης, να μην κινδυνέψουν. Το πρόβλημα που υπήρχε από τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν οι έντονοι καπνοί που εμπόδιζαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να πραγματοποιήσουν ρίψεις.

Η συνεισφορά των Α/Φ ξεκίνησε μετά τις έντεκα το πρωί που άρχισε να καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς.

Περισσότερα από 3 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί. Το πρώτο φως της ημέρες αποκάλυψε θλιβερές εικόνες...

ΝΕΟΤΕΡΑ

Και την Κυριακή 26/7, συνεχίζει να επιχειρεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής από τη θέση Γραμματικό του Λαντζοϊου και επεκτάθηκε κυρίως προς Χελιδόνι και Πουρνάρι.

Οι πυροσβέστες από το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν οριοθετήσει πλήρως την πυρκαγιά και συνέχιζαν με το έργο της κατάσβεσης σε σημεία όπου υπήρχαν αναζωπυρώσεις, καπνοί και κυρίως μέσα στη χαράδρα που είχε περάσει η φωτιά. Οι δυνάμεις θα παραμείνουν παρούσες για όσο χρειαστεί υπό το φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

 

Share