Ακολουθήστε μας:
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Έρχεται η Απογραφή Πληθυσμού 2021: Δεν θα γίνει “πόρτα-πόρτα” – Τι συνολικά αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ

5 Οκτωβρίου 2021
Έρχεται η Απογραφή Πληθυσμού 2021: Δεν θα γίνει “πόρτα-πόρτα” – Τι συνολικά αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ

Το 2021 συμπληρώνονται 193 χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε η πρώτη ελληνική Απογραφή πληθυσμού.

Η πρώτη Απογραφή έγινε από την κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, με τον ίδιο να ζητά να μπουν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το θρήσκευμα -προκειμένου να διαχωριστεί ο ελληνικός από τον τουρκικό πληθυσμό-, τα επαγγέλματα, οι αριθμοί σχολείων, μαθητών, εκκλησιών και μοναστηριών. Ο πληθυσμός τότε μετρήθηκε σε κάτι παραπάνω από 753.000 κατοίκους.

Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, εντός του προσεχούς Οκτωβρίου, οι κάτοικοι της χώρας θα συμμετάσχουν στην Απογραφή του 2021 που «τρέχει» η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Μια διαδικασία Απογραφής που -όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη «Γηραιά», ενδεχομένως κυριολεκτικά, Ήπειρο- αναμένεται να δώσει σημαντικά στοιχεία.

Ερχεται η Απογραφή 2021

«Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, μιας και συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», εξηγεί στο iefimerida.gr ο κ. Απόστολος Κασάπης, διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, υπενθυμίζοντας ότι «κατά την πιο πρόσφατη Απογραφή, το 2011, ο Μόνιμος Πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα».

Η ΕΛΣΤΑΤ «παραδοσιακά» διενεργεί Απογραφές κάθε δέκα χρόνια. Φέτος, η διαδικασία της Απογραφής θα ξεκινήσει μετά τις 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί κάπου στον Δεκέμβριο. Η πανδημία, ωστόσο, φέρνει αναπόφευκτα αλλαγές στο σύστημα που θα χρησιμοποιήσει ο μηχανισμός της ΕΛΣΤΑΤ.

«Την άνοιξη του 2020 χρειάστηκε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), οπότε το αρχικό πλάνο, δηλαδή απογραφή μέσω συνέντευξης “πόρτα-πόρτα” με έντυπο ερωτηματολόγιο, αναπροσαρμόστηκε προκειμένου η Απογραφή να διεξαχθεί με ασφάλεια», σημειώνει ο κ. Κασάπης.

Με κωδικούς Taxis η Απογραφή 2021 – Πώς θα πραγματοποιηθεί

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, φέτος οι απογραφείς θα εναποθέσουν κλειστούς φακέλους σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

«Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού -παλαιότερα τον αποκαλούσαν “ο αρχηγός του νοικοκυριού(!)”- θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Τaxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του», λέει ο κ. Κασάπης.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τον Απόστολο Κασάπη, η ΕΛΣΤΑΤ έχει προβλέψει και για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά μέσα:

«Όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο -π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες-, δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη συνηθισμένη μέθοδο “πόρτα-πόρτα”, όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες απογραφές, λαμβάνοντας όμως όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για τα συλλογικά καταλύματα (π.χ. ιδρύματα, καταυλισμούς, δομές φιλοξενίας) θα ακολουθηθεί αποκλειστικά η μέθοδος της προσωπικής συνέντευξης».

Τι στοιχεία συλλέγονται (και ποια όχι) στην Απογραφή και πού χρησιμοποιούνται
Ο βασικός στόχος της Απογραφής είναι ο καθορισμός του Πληθυσμού της χώρας. Ο κ. Κασάπης υπογραμμίζει ότι με την καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού, δηλαδή τους δημότες των δήμων και δημοτικών ενοτήτων, «χτίζεται» η βάση δεδομένων, από την οποία αντλούνται κρίσιμα στοιχεία για την κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.

«Αντίστοιχα, γίνεται καταγραφή μεταβλητών σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού καθώς και την εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση. Τα αποτελέσματα της Απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» αναφέρει στη συνέχεια.

Τι δεν ερωτάται στην Απογραφή; «Δεν θα ζητηθεί κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, όπως για παράδειγμα στοιχεία που αναφέρονται στην υγεία, το θρήσκευμα, τη συνδικαλιστική δράση, πολιτικά φρονήματα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Τονίζεται επίσης ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα» απαντά ο κ. Κασάπης.

Απογραφή 2021: Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Απόστολου Κασάπη, διευθυντή του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου ΕΛΣΤΑΤ

  • Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Απόστολου Κασάπη στο iefimerida.gr:

Κύριε Κασάπη, πολύ σύντομα ξεκινά η Απογραφή του 2021, ένα πρότζεκτ που θα «τρέξει» η ΕΛΣΤΑΤ. Θα μας πείτε λίγα λόγια για το εγχείρημα;
Απόστολος Κασάπης: Κατ’ αρχάς κ. Καντούνη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας αναφορικά με την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, τη μεγαλύτερη στατιστική εργασία της Χώρας μας τα τελευταία 10 χρόνια. Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο μιας και συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η πρώτη Απογραφή πληθυσμού που έγινε στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση, ήταν η Απογραφή του 1828 όταν κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Με την Απογραφή αυτή έγινε η εξακρίβωση του πληθυσμού της Χώρας (753.400 κάτοικοι) και ταυτόχρονα η αναδρομική εκτίμηση για τον πληθυσμό της Χώρας το 1821 (938.765 κάτοικοι). Κατά την πιο πρόσφατη Απογραφή, το 2011, ο Μόνιμος Πληθυσμός της Χώρας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα

*περισσότερα ιστορικά στοιχεία και παραλειπόμενα των Απογραφών μπορείτε να βρείτε στο Λεύκωμα «Απογραφές Πληθυσμού-Κατοικιών 1821-2021» που ετοίμασε η ΕΛΣΤΑΤ και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: https://www.statistics.gr/el/2021-pop-priv-results

Οι Γενικές Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού Covid-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17) ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μεθοδολογία και τις διαδικασίες διενέργειας των Απογραφών.

• Πότε θα ξεκινήσει και πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία της Απογραφής;

Α.Κ.: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, θα διενεργήσει φέτος, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους. Ημερομηνία αναφοράς είναι η 22α Οκτωβρίου και η διαδικασία της Απογραφής θα ξεκινήσει μετά την ημερομηνία αυτή.

• Υπάρχουν κάποια ανακοινώσιμα στοιχεία -έστω κατά προσέγγιση- για τη διαδικασία Απογραφής των κτιρίων/κατοικιών που προηγήθηκε;

A.K.: Η Απογραφή Κτιρίων αποτελεί προπαρασκευαστική εργασία της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών και διενεργείται ήδη την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021. Οι 12.500 ιδιώτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ (που είναι οι Τομεάρχες της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών) απογράφουν ένα προς ένα τα κτίρια της Χώρας συγκεντρώνοντας στοιχεία για τον αριθμό, τη χρήση και τα χαρακτηριστικά τους (πρόσβαση ΑΜΕΑ, περίοδο και υλικά κατασκευής) με επιτόπια επίσκεψη συνομιλώντας, όπου είναι απαραίτητο, με διαχειριστές, ιδιοκτήτες ή ενοίκους αυτών. Είναι πάρα πολύ νωρίς για τα τελικά αποτελέσματα της Απογραφής. Τα αποτελέσματα της Απογραφής Κτιρίων είναι σημαντικά για την αντισεισμική θωράκιση και τον προσδιορισμό του οικοδομικού πλούτου της Χώρας.

• Λόγω της πανδημίας, η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά μέσα στην Απογραφή. Θα μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η αυτοαπογραφή; Τι θα ισχύσει για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα;

Α.Κ.: Ο προγραμματισμός για την υλοποίηση της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών (αλλά και της Απογραφής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας που διενεργήθηκε την Άνοιξη του 2021) είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2018. Την Άνοιξη του 2020, όμως, χρειάστηκε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), οπότε το αρχικό πλάνο (απογραφή μέσω συνέντευξης «πόρτα πόρτα» με έντυπο ερωτηματολόγιο) αναπροσαρμόστηκε προκειμένου η Απογραφή να διεξαχθεί με ασφάλεια. Η διαδικασία με την οποία θα διενεργηθεί η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών είναι η εξής: Ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσει έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού (παλαιότερα τον αποκαλούσαν «ο αρχηγός του νοικοκυριού»(!)) θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του. Όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες απογραφές, λαμβάνοντας όμως όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για τα συλλογικά καταλύματα (πχ ιδρύματα, καταυλισμούς, δομές φιλοξενίας) θα ακολουθηθεί αποκλειστικά η μέθοδος της προσωπικής συνέντευξης.

• Ποια είναι τα περιθώρια στατιστικών λαθών στις Απογραφές; Με την αυτοαπογραφή υπάρχει περίπτωση να είναι μεγαλύτερο το εύρος του λάθους;

Α.Κ.: Χάρη στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή έχουμε διευρύνει μία σειρά από λογικούς ελέγχους που θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα λαθών. Φυσικά τα πρωτογενή δεδομένα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας μέσω στατιστικών ελέγχων πληρότητας και όπου χρειαστεί θα γίνει εκ νέου επικοινωνία με τους απογραφόμενους. Τονίζεται ότι πλέον δεν μετράται ο «de facto πληθυσμός» (δηλαδή που βρισκόταν κάποιος την ημέρα της Απογραφής ή πού θα τον βρει ο απογραφέας) μιας και πλέον σημασία έχει μόνο ο μόνιμος πληθυσμός της Χώρας μας. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι πολίτες για το πώς θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο σωστά μιας και ακόμα και στη φάση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής ο απογραφέας τους θα μπορεί να τους λύνει κάθε απορία αναφορικά με τις μεταβλητές που καλούνται να συμπληρώσουν, ενώ στη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης θα λύνουν κάθε απορία τους τη στιγμή της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου.

• Πέρα από τα πληθυσμιακά, τι άλλα στοιχεία συλλέγονται κατά την Απογραφή; Ποιες δραστηριότητες βασίζονται στα στοιχεία της Απογραφής;

Α.Κ.: Μέσω της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών γίνεται η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τη διάρθρωσή του. Ταυτόχρονα, γίνεται η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, σύμφωνα με την οποία τεκμαίρονται σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν τη βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος). Αντίστοιχα, γίνεται καταγραφή μεταβλητών σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού καθώς και την (εισερχόμενη και εξερχόμενη) μετανάστευση.

Τα αποτελέσματα της Απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας. Τονίζεται ότι στην Απογραφή δεν θα ζητηθεί κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο (όπως για παράδειγμα στοιχεία που αναφέρονται στην υγεία, θρήσκευμα, συνδικαλιστική δράση, πολιτικά φρονήματα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό). Τονίζεται επίσης ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Επίσης η ΕΛΣΤΑΤ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτά μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα ενώ οι Απογραφείς και όλο το προσωπικό που απασχολείται στην Απογραφή εκπαιδεύεται στην εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών συλλογής και χειρισμού των δεδομένων. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το σύνολο των μεταβλητών των Γενικών Απογραφών στο Παράρτημα του Νόμου 4772/2021 (Α’ 17).

• Στην Απογραφή του 2011 διαπιστώθηκε μια μείωση του πληθυσμού της τάξης του 0,88%. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει εκτιμήσει ότι -αν συνεχιστεί το δημογραφικό πρόβλημα με την ίδια σφοδρότητα- ο πληθυσμός της Ελλάδας θα υποχωρήσει στα 9,7 εκατ. το 2050 (μείωση 10,1% από την Απογραφή του 2011). Υπάρχει κάποια εκτίμηση για το τί περιμένετε από την Απογραφή του 2021 (συγκριτικά με το 2011);

Α.Κ.: Η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει προβεί σε εκτιμήσεις για τον πληθυσμό της Χώρας το 2050. Οι εκτιμήσεις («εκτιμώμενος πληθυσμός») που κάνει η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθυσμό δημοσιεύονται κάθε χρόνο μέσω της Έρευνας Φυσικής κίνησης πληθυσμού. Εκεί χρησιμοποιούμε ως βάση τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης Απογραφής (στην περίπτωση μας την Απογραφή του 2011) και γίνεται η εκτίμηση του πληθυσμού με βάση τις γεννήσεις, τους θανάτους και την εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της Απογραφής και καλούμε όλους να συμμετάσχουν προκειμένου να μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική η δημογραφική πολιτική.

• Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για τις Απογραφείς που θα απασχοληθούν. Θα μάς πείτε λίγα λόγια για τη διαδικασία, τα κριτήρια, την αποστολή τους και τις απολαβές;

Α.Κ.: Όπως και σε όλες τις Απογραφές, έτσι και σε αυτή θα χρειαστούμε περίπου 60.000 ιδιώτες ως απογραφείς. Η σχετική πρόσκληση έχει βγει ήδη από τις 27 Αυγούστου και θα τρέχει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνον φυσικά πρόσωπα ηλικίας 18 έως 67 ετών (έτη γέννησης από 1954- 2003), τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου. Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι ιδιώτες, υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Παραδοσιακά εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της ΑΑΔΕ και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιωτικής χρήσεως) για την καταχώριση των στοιχείων που θα συλλέξουν με έντυπα ερωτηματολόγια και για την παρακολούθηση της πορείας της αυτοαπογραφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ. 5, του Νόμου 4772/2021 (Α’ 17), το νομικό καθεστώς ατόμων εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ (επιδοτούμενων ή μη) δεν μεταβάλλεται εξαιτίας της απασχόλησής τους στην Απογραφή.

Οι αιτήσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Απογραφέων, υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.statistics.gr ενώ επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού για την επεξεργασία της αίτησης. Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα βαθμολογηθούν οι υποψήφιοι είναι το επίπεδο εκπαίδευσης, η εμπειρία σε Έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ και η κατάσταση απασχόλησης. Επισημαίνεται ότι για τη διασφάλιση της αμεροληψίας της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας, η βαθμολόγηση είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και σε κανένα στάδιο δεν υπάρχει το ενδεχόμενο αδικιών. Ως προς την αποζημίωσή των απογραφέων, αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που θα φέρει εις πέρας ο απογραφέας (είτε μέσω αυτοαπογραφής είτε μέσω συνέντευξης). Κατά μέσο όρο, και ανάλογα με το πλήθος των απογραφέων που θα συγκεντρωθεί, εκτιμάται ότι κάθε απογραφέας θα αποζημιωθεί με περίπου 1200 ευρώ μεικτά. Πέρα όμως από το όποιο οικονομικό όφελος, θεωρώ πως η εμπειρία της απογραφής είναι μοναδική και όποιοι έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν το επιβεβαιώνουν”.

Προηγούμενο Άρθρο

Γ’ Εθνική: Πάει για 17/10 η έναρξη! – Τι αναφέρει η ΕΠΟ

Επόμενο Άρθρο

Δείτε το γραφικό χωριό της Πελοποννήσου με αίσθηση… Τοσκάνης

Σχετικά Άρθρα

3 καθημερινές συνήθειες που θα βελτιώσουν το σώμα σας
Υγεία

3 καθημερινές συνήθειες που θα βελτιώσουν το σώμα σας

6 Φεβρουαρίου 2023
Πάτρα: Οι γονείς δώρισαν τα όργανα βρέφους 6 μηνών
Ελλάδα, Υγεία

Πάτρα: Οι γονείς δώρισαν τα όργανα βρέφους 6 μηνών

6 Φεβρουαρίου 2023
Συνάντηση Δημάρχου Πύργου με τον Μητροπολίτη Ηλείας για την ενδυνάμωση και ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού
Πολιτισμός, Τοπικά

Συνάντηση Δημάρχου Πύργου με τον Μητροπολίτη Ηλείας για την ενδυνάμωση και ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού

6 Φεβρουαρίου 2023
Το ανέκδοτο της ημέρας : Η αιτία που υπέφερε…
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο σκύλος που ήξερε Καράτε

6 Φεβρουαρίου 2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Συνάντηση Δημάρχου Πύργου με τον Μητροπολίτη Ηλείας για την ενδυνάμωση και ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού
Πολιτισμός, Τοπικά

Συνάντηση Δημάρχου Πύργου με τον Μητροπολίτη Ηλείας για την ενδυνάμωση και ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού

6 Φεβρουαρίου 2023
Το ανέκδοτο της ημέρας : Η αιτία που υπέφερε…
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο σκύλος που ήξερε Καράτε

6 Φεβρουαρίου 2023
ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Ηλείας: Κοπή πίτας με ευχές για την επανεκκίνηση δράσεων το 2023
Τοπικά

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Ηλείας: Κοπή πίτας με ευχές για την επανεκκίνηση δράσεων το 2023

6 Φεβρουαρίου 2023
Κοπή πίτας για τη φιλαρμονική Λεχαινών
Πολιτισμός, Τοπικά

Κοπή πίτας για τη φιλαρμονική Λεχαινών

6 Φεβρουαρίου 2023
Επόμενο Άρθρο
Δείτε το γραφικό χωριό της Πελοποννήσου με αίσθηση… Τοσκάνης

Δείτε το γραφικό χωριό της Πελοποννήσου με αίσθηση… Τοσκάνης

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η νέα υπέροχη φωτογραφία με τους γιους του

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η νέα υπέροχη φωτογραφία με τους γιους του

Europa League, Ολυμπιακός – Βαγγέλης Μαρινάκης: «Αφιερωμένη στους Έλληνες η νίκη στην Πόλη μας»

Europa League, Ολυμπιακός – Βαγγέλης Μαρινάκης: «Αφιερωμένη στους Έλληνες η νίκη στην Πόλη μας»

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookie.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος

Ενεργοποιήστε πρώτα τα απαραίτητα cookie για να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας!